• Επικίνδυνη η αλλαγή της αγωγής στο πάγκο του φαρμακείου
  • Με απορρύθμιση κινδυνεύουν οι χρόνιοι πάσχοντες.

Τεράστια προβλήματα και μεγάλη ταλαιπωρία για τους ασθενείς πρόκειται να δημιουργήσει η υπουργική απόφαση ΦΕΚ 2219/9-9-2013 η οποία τίθεται από Δεύτερα 21 Οκτωβρίου σε εφαρμογή, για την εξ ολοκλήρου επιβάρυνση του ασθενή της διαφορά της τιμής του φαρμάκου από την τιμή αναφοράς, αν πρόκειται για πρωτότυπο σκεύασμα.

Ουσιαστικά οδηγούμαστε στο διπλασιασμό της συμμετοχής του ασθενή σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων που αφορούν στις παθήσεις με τη μεγαλύτερη συχνότητα. Πρόκειται για μία ακόμα δυσβάσταχτη και απαράδεκτη επιβάρυνση του ασθενή ο οποίος έχει φτάσει πλέον στα όρια των αντοχών του.

Χωρίς καμία προετοιμασία και χωρίς να έχει προηγηθεί η συνεννόηση με το γιατρό τους οι χρόνιοι πάσχοντες θα βρεθούν προ εκπλήξεων μπροστά στον πάγκο του φαρμακείου καθώς το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή με μεγάλη προχειρότητα και χωρίς την επαρκή επεξεργασία . Σημειώνεται δε, ότι ως τώρα ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει ενημερώσει το ιατρικό σώμα, ποια είναι η λίστα των αποζημιούμενων από τον Οργανισμό φαρμακευτικών σκευασμάτων με τις τιμές αναφοράς αυτών.

Ο ασθενής θα βρεθεί στο δίλημμα να επιλέξει είτε το φθηνό φάρμακο είτε να πληρώσει από την τσέπη του το πρωτότυπο. Η αλλαγή της αγωγής μπροστά στο πάγκο του φαρμακείου εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους καθώς υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει σε απορρύθμιση της πάθησης. Οι συνέπειες θα είναι όχι μόνο για την υγεία του ασθενή αλλά και για το σύστημα υγείας καθώς οι επιπλοκές θα οδηγήσουν σε αύξηση της παθογένειας και της νοσηλείας.

Παράλληλα οδηγούμαστε σε ασθενείς πολλών ταχυτήτων σε αυτούς που έχουν την δυνατότητα να επιβαρυνθούν την διαφορά από τη τιμή αναφοράς και σε εκείνους που θα επιλέξουν το φάρμακο που αντέχει η τσέπη τους.

  • Ο ΙΣΑ απαιτεί ένα ισότιμο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους ασθενείς.
  • Ζητάμε τη λίστα των αποζημιωνόμενων από τον ΕΟΠΥΥ φαρμάκων με τις τιμές αναφοράς τους για να ενημερώσoυμε άρτια και σωστά το ιατρικό σώμα που έχει την ιατρική ευθύνη στη συνταγογραφηση.
  • Είμαστε υπέρ του εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης ωστόσο αυτό πρέπει να γίνει με ασφάλεια για τον ασθενή και υπό την θεραπευτική ευθύνη του γιατρού.

Κάθε πρόχειρη και απάνθρωπη πρόσθετη επιβάρυνση του ασθενή οδηγεί σε σοβαρούς κινδύνους για την Δημόσια Υγεία

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                            Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                                            ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

 

 

 

Διευκρινήσεις του ΦΕΚ 2219/9-9-2013

  • Στις περιπτώσεις που επιλέγεται φάρμακο με λιανική τιμή υψηλότερη από την τιμή αποζημίωσης, ο ασθενής καλύπτει εκτός από την προβλεπόμενη θεσμοθετημένη συμμετοχή, το σύνολο της διαφοράς μεταξύ της τιμής αποζημίωσης και της λιανικής τιμής του φαρμάκου.
  • Για τις ειδικές περιπτώσεις όπου επιλέγεται φάρμακο που δε διαθέτει γενόσημο ή μια θεραπευτική κατηγορία στο σύνολο της περιέχει μία μοναδική δραστική ουσία χωρίς γενόσημα φάρμακα, όπου επιλέγεται φάρμακο με λιανική τιμή υψηλότερη από την τιμή αποζημίωσης, ο ασθενής καλύπτει εκτός από την προβλεπόμενη θεσμοθετημένη συμμετοχή, το ήμισυ της διαφοράς μεταξύ της τιμής αποζημίωσης και της λιανικής τιμής του φαρμάκου.
  • Στις περιπτώσεις που η λιανική τιμή του φαρμάκου είναι χαμηλότερη από την τιμή αποζημίωσης, η διαφορά μεταξύ λιανικής τιμής και τιμής αποζημίωσης, αφαιρείται από την προβλεπόμενη θεσμοθετημένη συμμετοχή του ασθενούς, έως το ήμισυ αυτής

 

 

Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ι.Σ.Α. Web TV

Youtube
prosfores-gia-meli-isa

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
helpdesk-adeies-leitourgias-iatreiwn
Κύλιση στην Αρχή