O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με ψήφισμα του ΔΣ- που προέκυψε στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασής του - ,καταδικάζει την προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας να επιβάλλει ένα πρόχειρο και ανεφάρμοστο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας που οδηγεί σε δραματική υποβάθμιση τις παρεχόμενες υπηρεσίας υγείας και παραβιάζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών, στην ελεύθερη επιλογή γιατρού.

Το ΔΣ του ΙΣΑ καταδικάζει επίσης την πρωτοφανή προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας να εγκαθιδρύσει το νέο σύστημα, με επίταξη των ιατρών των Κέντρων Υγείας, τους οποίους επιχειρεί εκβιαστικά και κατά παράβαση της νομιμότητας να εξαναγκάσει να ασκήσουν τα καθήκοντα του οικογενειακού ιατρού.

Την ώρα μάλιστα που οι επαγγελματικές συνθήκες και οι οικονομικές απολαβές που προτείνει το Υπουργείο Υγείας στους γιατρούς που θα στελεχώσουν το νέο σύστημα είναι απαράδεκτες και απαξιωτικές.

Ο ΙΣΑ με επιστολή που έστειλε σήμερα στον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό ζητά να δρομολογηθεί άμεσα συνάντηση του Υπουργού, με τους εκπροσώπους της Κοινής Επιτροπής του ΙΣΑ με τους Συλλόγους Ασθενών, προκειμένου να διευκρινιστεί το πλαίσιο της εφαρμογής του νέου συστήματος που απειλεί να τινάξει στον αέρα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας των πολιτών.

Ο ΙΣΑ ζητά ελεύθερη επιλογή γιατρού και υψηλού επιπέδου Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για όλους τους πολίτες και ειδικά για τους ασθενέστερα οικονομικά ασθενείς ,οι οποίοι πλήττονται περισσότερο με το νέο σύστημα καθώς αποκόπτονται από τον εξειδικευμένο ιατρό που έχουν ανάγκη.

Επίσης διεκδικεί  ένα υψηλού επιπέδου σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα καλύπτει ισότιμα όλους τους ασθενείς, στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας και θα αντιμετωπίζει με σεβασμό τον ιατρικό κόσμο, αξιοποιώντας όλο το υψηλού επιπέδου εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό της χώρας.

Ζητούμε να ακυρωθεί η εφαρμογή του νέου συστήματος και να ξεκινήσει εκ νέου διάλογος, για τον επανασχεδιασμό του με τις αναγκαίες προϋποθέσεις.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                        ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, συγκάλεσε σήμερα στα γραφεία του έκτακτη σύσκεψη, με τους  εκπροσώπους των Συλλόγων Ασθενών, που συμμετέχουν στη διαρκή Επιτροπή Εργασίας του ΙΣΑ, με θέμα το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού.

Ο πρόεδρος  Γ. Πατούλης και τα μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος, Π. Ψυχάρης και  Ι. Κεχρής, συζήτησαν με τους εκπροσώπους των ασθενών, τα σοβαρά προβλήματα που θα δημιουργήσει η πρόχειρη και βιαστική εφαρμογή του νέου συστήματος καθώς παρεμποδίζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών ,στην ελεύθερη επιλογή γιατρού και καθίσταται πρακτικά αδύνατη, η σωστή παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Ασθενών ζήτησαν την ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στους γιατρούς που έχουν ανάγκη και ειδικά στο υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης αποφασίσθηκε να ζητηθεί άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Ξανθό και να ζητηθεί η παράταση εφαρμογής του νέου συστήματος, μέχρι να  δημιουργηθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις, για την κάλυψη όλου του πληθυσμού, με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τόνισε ότι κοινή θέση τόσο του ιατρικού κόσμου όσο και των ασθενών, αποτελεί το αίτημα για ένα Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας που θα παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, θα αξιοποιεί το υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό της χώρας και θα διασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση, όλων των ασθενών, στο γιατρό που έχουν ανάγκη.

«Ένα υψηλού επιπέδου σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πρέπει να καλύπτει ισότιμα όλους τους ασθενείς, στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας και να αντιμετωπίζει με σεβασμό τον ιατρικό κόσμο, αξιοποιώντας το υψηλού επιπέδου εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό της χώρας προς όφελος του ασθενή και της δημόσιας υγείας», τόνισε ο κ. Πατούλης.

Ειδικότερα οι θέσεις της Ομάδας Εργασίας είναι οι κάτωθι:

Α) Ελεύθερη επιλογή γιατρού, όλων των ασθενών και ελεύθερη πρόσβαση, στον ειδικό γιατρό που έχουν ανάγκη.

Β) Είμαστε υπέρ του οικογενειακού ιατρού, ο οποίος όμως πρέπει να αποτελεί δικαίωμα του ασθενούς και όχι υποχρέωση.

Γ) Ευθύνη του  οικογενειακού ιατρού είναι η τήρηση του ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, του ασθενή, στον οποίο θα καταγράφεται το ιστορικό  του.

Δ) Προσλήψεις προσωπικού στην ΠΦΥ και όχι απολύσεις

Ε) Επαναφορά των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ των Παθολόγων, Παιδιάτρων και Γενικών Ιατρών όπως ίσχυαν μέχρι 31-7-18 παράλληλα με την εφαρμογή του νέου συστήματος προκειμένου να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός.

ΣΤ) Πάταξη της γραφειοκρατίας που δυσχεραίνει την πρόσβαση των ασθενών, στις υπηρεσίες υγείας.

Ζ)Τροποποίηση των όρων σύμβασης  των οικογενειακών ιατρών και παροχή κινήτρων για να συνεργαστεί ο ιατρικός κόσμος.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κάτωθι εκπρόσωποι Συλλόγων Ασθενών:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΕΛΛΟΚ

Γιώργος Καπετανάκης, Γεν. Γραμματέας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΙΑΤΡΩΝ «Κ.Ε.Φ.Ι.»

Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος

Φωτεινή Χριστοδούλου, Κοινωνική Λειτουργός

ΠΆΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Αναστασία Γιαννετοπούλου, Πρόεδρος

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ ΠΑΣΠΑΜΑ

Χριστίνα Αργύρη, Ταμίας Δ.Σ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑΙΜΙΑΣ

Παντελής Λαγώνης, υπεύθυνος Δημ. Σχέσεων

«ΣΥΝΕΧΙΖΩ» ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ (ο.κ.) ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΩΝ ΚΑΡΔΙΑΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

Χριστόφορος Γκουτμάχερ, Ταμίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ (ΕΛΟΔΙ)

Δημήτρης Συκιώτης, Πρόεδρος

ΟΜΙΛΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ

Αντωνία Φιλιππίδου, Τακτικό Μέλος

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ «ΦΛΟΓΑ»

Μαρία Τρυφωνίδη, Τακτικό Μέλος

ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΜΕ HIV/AIDS

Άννα Καβούρη, υπεύθυνη Κοιν. Υπηρεσίας

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ

Μαρία Σπανού, Κοινωνική Λειτουργός

 

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

Ευστράτιος Χατζηχαραλάμπους, Μέλος Γεν. Συμβουλίου και υπεύθυνος για θέματα υγείας

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                      ΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

 

12 12 2018 sinantisi ISA omada ergasias asthenwn

Για την επιστολή προς τον Υπουργόι Υγείας πατήστε ΕΔΩ 

Ευρεία σύσκεψη της Διαρκούς Ομάδας Εργασίας του Ι.Σ.Α. και των Συλλόγων Ασθενών για την Π.Φ.Υ. συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. Γ. Πατούλης, για την Τετάρτη 12-12-2018 με θέμα την πραγματική αδυναμία υλοποίησης του θεσμού του οικογενειακού ιατρού. Στην επιτροπή που έχει συγκροτήσει ο Ι.Σ.Α. συμμετέχουν εκπρόσωποι 20 συλλόγων και ομοσπονδιών ασθενών και από τον Ι.Σ.Α. ο Α’ Αντιπρόεδρος Φ. Πατσουράκος και τα μέλη του Δ.Σ. Ι. Κεχρής και Π. Ψυχάρης.

Ο ΙΣΑ έχει επανειλημμένα εκφράσει προβληματισμό ότι το νέο σύστημα βάζει επιπρόσθετα εμπόδια στην πρόσβαση του ασθενή στην περίθαλψή του καταστρατηγώντας την ελεύθερη επιλογή ιατρού, αποστερώντας τελικά τον ασθενή από τις υπηρεσίες του υψηλά εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού της χώρας.

Έχει επίσης πολλές φορές επισημάνει ότι ο οικογενειακός γιατρός πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και ότι παράλληλα  είναι αντίθετος στην υποχρεωτική παραπομπή από τον οικογενειακό ιατρό στους εξειδικευμένους γιατρούς (gatekeeping).

Σήμερα αποδεικνύεται στην πράξη ότι η υλοποίηση ακόμη ενός εγχειρήματος που αφορά στον ευαίσθητο τομέα της υγείας και στον ιδιαίτερα σημαντικό για τον πολίτη τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας φαίνεται να ναυαγεί.

Τομές αυτού του διαμετρήματος δεν μπορούν παρά να έχουν έρεισμα ένα σωστό σχεδιασμό προσανατολισμένο στις ανάγκες του ασθενή, το υφιστάμενο ιατρικό δυναμικό αλλά και το σεβασμό του ιατρού και του έργου του ως πυλώνα του συστήματος. Αλλιώς είναι δυστυχώς καταδικασμένες να αποτύχουν.

Συνιστάται ψυχραιμία στους ιατρούς αλλά και τους ασθενείς, τους οποίους διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε όπως μέχρι σήμερα, στους δε συναδέλφους συνιστούμε να μην υποκύπτουν σε εκβιαστικά διλήμματα δεδομένης της κατοχυρωμένης συνταγογράφησης από όλους τους ιατρούς συμβεβλημένους και πιστοποιημένους.

Στην προγραμματισμένη για την Τετάρτη 12.12.2018 παραπάνω σύσκεψη θα συζητηθούν τα παραπάνω θέματα με βάση τα πραγματικά δεδομένα και θα αποφασιστεί η περαιτέρω συλλογική δράση, αφού η προ μηνός περίπου συνάντηση με τον κ. Υπουργό Υγείας δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαμε πάρει.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                      ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Τις σοβαρές απώλειες που υφίσταται η Ελλάδα, λόγω των μειούμενων κλινικών  μελετών, τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ  Γ. Πατούλης, στο πλαίσιο του χαιρετισμού του στο 7th Clinical Research Conference  που πραγματοποιήθηκε, στις 12 Δεκεμβρίου 2018, στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, αναφέρθηκε  στην οικονομική απώλεια που συνεπάγεται η αδυναμία της χώρας μας να συμμετέχει στις κλινικές μελέτες καθώς και στις επιπτώσεις που έχει για τους ασθενείς ,οι οποίοι χάνουν τη δυνατότητα πρόσβασης ,σε καινοτόμες θεραπείες.

«Θα εργαστούμε μεθοδικά για να ανατρέψουμε αυτό το τοπίο και να θεραπεύσουμε τις αδυναμίες που καθιστούν δύσκολη τη συμμετοχή της χώρας  μας, στις κλινικές μελέτες. Σε αυτό το πλαίσιο, η Περιφέρεια μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, εξασφαλίζοντας κονδύλια που θα έχουν προστιθέμενη αξία για τη χώρα μας, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει όραμα και στρατηγική», τόνισε ο κ. Πατούλης.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ι.Σ.Α.

 

12 12 2018 7th Clinical Research Conference


Με το από 15 Νοεμβρίου 2018 Δελτίο Τύπου ο ΙΣΑ ενημέρωσε τα μέλη του για την δημοσίευση του Ν. 4575/2018, ο οποίος προέβλεπε στο άρθρο 11 την καταβολή εφάπαξ χρηματικών ποσών προς τους ιατρούς, πανεπιστημιακούς και συνταξιούχους.

Κατ΄ εξουσιοδότηση της ανωτέρω διάταξης δημοσιεύθηκε η υπ΄ αριθμ. οικ./2/88240/ΔΕΠ Υπουργική Απόφαση (για την Υ.Α. πατήστε εδώ), δυνάμει της οποίας ορίζεται ο τρόπος καταβολής του χρηματικού ποσού για τους Ιατρούς του Ε.Σ.Υ., Ιατρούς και Οδοντιάτρους Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ., Επικουρικούς Ιατρούς και έμμισθους Ειδικευόμενους και Εξειδικευόμενους Ιατρούς και για όσο χρόνο αυτοί ήταν στην ενέργεια, κατά το χρονικό διάστημα από 13-11-2014 έως και 31-12-2016.

Ειδικότερα, όπως ορίζεται η ανωτέρω καταβολή θα πραγματοποιηθεί εφάπαξ έως τις 27.01.2019, με ξεχωριστή μισθοδοτική κατάσταση, όπου το εν λόγω ποσό θα εμφανίζεται συνολικά για κάθε δικαιούχο, από τους οικείους εκκαθαριστές των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Ο.Τ.Α., των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και των Υ.ΠΕ.

Το ανωτέρω χρηματικό ποσό υπόκειται στις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ασφαλιστικές και λοιπές κρατήσεις που ίσχυαν κατά το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα από 13/11/2014 έως 31/12/2016 και διενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%).

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                          ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ι.Σ.Α. Web TV

WebTVYoutube
prosfores-gia-meli-isa
P.O.S. για τα μέλη του Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
helpdesk-adeies-leitourgias-iatreiwn
Κύλιση στην Αρχή