Την ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού για την υγειονομική κάλυψη των νησιωτικών περιοχών της χώρας καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού ,τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ,στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Σαντορίνη

Ο κ. Πατούλης προήδρευσε σύσκεψης με φορείς της Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους Εμπορικών Συλλόγων αλλά και Τουριστικών Σωματείων του νησιού , με τους οποίους συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουντόσο η Σαντορίνη όσο και κοντινά νησιά άγονης γραμμής, όπως είναι η Σίκινος και η Ανάφη καθώς και οι ευκαιρίες ανάδειξης και ισχυροποίησης του τουριστικού προϊόντος νησιού ,με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα νησί με διεθνή αναγνωρισιμότητα. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Σαντορίνης, όπου ξεναγήθηκε στους χώρους και συνομίλησε με το προσωπικό.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Δήμαρχος Θήρας Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος, η Έπαρχος Θήρας Θ. Λειβαδάρου, ο Δήμαρχος Σικίνου Β. Μαράκης, ο Αντιδήμαρχος Ανάφης Τ.Ρούσσος, ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Ηλ. Μαίνας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης Μ. Καραμολέγκος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θήρας Ν. Νομικός και ο Διευθυντής της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραικών Προιόντων Santo Μ. Δημόπουλος.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ ενημερώθηκε εκτενώς για τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν η Σαντορίνη και τα όμορα νησιά με αιχμή τα σοβαρά προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση, την έλλειψη νευραλγικής σημασίας για τον τόπο υποδομών, την υποστελέχωση των υπηρεσιών, την ανεπάρκεια πόρων, την απουσία χωροταξικού σχεδιασμού, αλλά και τα γραφειοκρατικά εμπόδια που δυσχεραίνουν το έργο της αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα ο Δήμαρχος Θήρας, κατά τη συζήτηση, εστίασε στα προβλήματα διασύνδεσης των νησιών τόσο με την Αθήνα όσο και με η Σύρο όπου βρίσκεται το σύνολο των διοικητικών διευθύνσεων αλλά και στην έλλειψη προσωπικού κυρίως στις τεχνικές υπηρεσίες γεγονός που, όπως επισήμανε, «παγώνει» κάθε διαδικασία ανάθεσης μελετών και επίβλεψης έργων, που είναι απαραίτητα για το νησί.

Από την πλευρά τους τόσο ο Δήμαρχος Σικίνου όσο και ο Αντιδήμαρχος Ανάφης εστίασαν στην έλλειψη προσωπικού στον τομέα της υγείας αλλά και σε άλλους σημαντικούς τομείς, επισημαίνοντας πως τα κενά από την υποστελέχωση των υπηρεσιών είναι τεράστια.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ υπογράμμισε πως η πηγή όλων των προβλημάτων είναι το γεγονός πως σε αντίθεση με όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα δεν δίνεται η δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν οι ίδιες για τον τόπο τους. Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης επισκέφθηκε το νοσοκομείο της Σαντορίνης όπου δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η προσπάθεια του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού είναι μεγάλη ωστόσο το υπουργείο Υγείας δεν έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλίσει τη εύρυθμη λειτουργία αυτού του νοσοκομείου που μπορεί να καλύψει τις υγειονομικές ανάγκες όχι μόνο της Σαντορίνης αλλά και των γύρω νησιών. Η ευθύνη της κυβέρνησης που δεν έχει ομογενοποιήσει και επανδρώσει τον υγειονομικό αυτόν σχηματισμό είναι τεράστια και ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί για να γίνει δευτεροβάθμιο ίδρυμα περίθαλψης είναι μακρύς. Πρέπει να επισημανθεί ότι την ώρα που η χώρα μας κυνηγάει την ανάπτυξη, η κεντρική εξουσία εξακολουθεί να αγνοεί επιδεικτικά σοβαρές παθογένειες στα νησιά μας, όπως είναι η Σαντορίνη που αποτελεί και μία από τις ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού. Τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες αλλά και η σοβαρή υποστελέχωση των υπηρεσιών σε συνδυασμό με την έλλειψη υποδομών είναι ανησυχητικά και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Απαιτούνται άμεσα, θεσμικές παρεμβάσεις προκειμένου η νησιωτικότητα να μην είναι κενό γράμμα».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ι.Σ.Α.

 

 

22 10 2016 episkepsi santorini1


22 10 2016 episkepsi santorini2

22 10 2016 episkepsi santorini3

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή