Προς την
Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
κ. Ευτυχία Αχτσιόγλου
Κοινοποίηση : Προϊστάμενο Διεύθυνσης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.

                                                                             Αθήνα 9-3-2017

                                                                             ΑΠ 18459

 Θέμα: Παράταση προθεσμίας υποβολής αίτησης για την εγγραφή ιατρών στον Ειδικό Κατάλογο ιατρών του άρθρου 16 παρ. 2 του «Κώδικα Νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων».

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

 Με την Υπουργική Απόφαση με αριθμό 1592/58, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 157/25/1/2017, ορίστηκε προθεσμία τριάντα ημερολογιακών ημερών για την υποβολή αίτησης για την εγγραφή ιατρών στον Ειδικό Κατάλογο ιατρών του άρθρου 16 παρ. 2 του «Κώδικα Νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων – Κ.Ν.Υ.Α.Ε.».

 Επειδή, η ως άνω Υπουργική Απόφαση που όριζε την προθεσμία των 30 ημερών δημοσιεύθηκε σε μία περίοδο, που στο ιατρικό σώμα επικρατούσε βαθύτατη ανησυχία και ανασφάλεια για τις σημαντικότατες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών του προς το νέο ταμείο (ΕΦΚΑ), θέμα το οποίο μονοπωλούσε το ενδιαφέρον και την διαδικτυακή αναζήτηση των ιατρών, με αποτέλεσμα να διαφύγει της προσοχής τους η δημοσίευση του νέου νόμου για την ειδικό κατάλογο ιατρών του Κ.Ν.Υ.Α.Ε.

Επειδή η ταχθείσα μόλις τριάντα ημερών προθεσμία (ημερομηνία δημοσίευσης της Υ.Α. σε ΦΕΚ 25-1-2017), η οποία τέθηκε για την υποβολή των αιτήσεων από μέρους των ιατρών, προκειμένου να ενταχθούν στον ειδικό κατάλογο, δεν ήταν επαρκής για την ασφαλή ενημέρωση και κινητοποίηση των ενδιαφερομένων, με αποτέλεσμα να μην προστρέξουν εγκαίρως για την υποβολή της προβλεπόμενης αίτησης.

Επειδή, ικανός αριθμός ιατρών έχει προσέλθει μετά την παρέλευση της ως άνω προθεσμίας στα γραφεία του ΙΣΑ, προκειμένου να δηλώσουν την επιθυμία τους να ενταχθούν στον Ειδικό Κατάλογο Ιατρών του Κ.Ν.Υ.Α.Ε. και να διαμαρτυρηθούν για το σύντομο της προθεσμίας.

Για τους λόγους αυτούς κυρία Υπουργέ, ζητάμε άμεσα να εξεταστεί το θέμα της παράτασης/ανανέωσης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την εγγραφή ιατρών στον Ειδικό Κατάλογο Ιατρών του Κ.Ν.Υ.Α.Ε.   Συγκεκριμένα, θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε για τη νομοθετική πρόβλεψη νέας προθεσμίας έως και το τέλος του μηνός Απριλίου. Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων ιατρών, γεγονός στο οποίο δεσμευόμαστε και εμείς να συμβάλλουμε, προκειμένου να μην χάσουν τη δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος τους για την υποβολή αίτηση ς εγγραφής στον Ειδικό Κατάλογο. Ιδιαίτερα δε επισημαίνουμε ότι, το σχετικό δικαίωμα αποτελεί για πολλούς παλαιούς ιατρούς, που μέχρι σήμερα ασκούσαν καθήκοντα ιατρού της εργασίας, μοναδική λύση για την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος τους εν μέσω της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας. Οποιαδήποτε άλλη αντιμετώπιση θα είναι όχι αδικαιολόγητη, αλλά και άδικη για τους εν λόγω συναδέλφους.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                        ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ι.Σ.Α. Web TV

WebTVYoutube
prosfores-gia-meli-isa

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
helpdesk-adeies-leitourgias-iatreiwn
Κύλιση στην Αρχή