Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, επ αφορμής των σημερινών δηλώσεων του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα τονίζει την ανάγκη να θεσπιστεί ένα σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που δεν θα υποβαθμίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας αξιοποιώντας το υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας.

Είναι γεγονός ότι ο γενικός γιατρός έχει σημαντικό ρόλο στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας ως οικογενειακός γιατρός. Ωστόσο ο ΙΣΑ εκφράζει την αντίθεσή του στο θεσμό των υποχρεωτικών παραπομπών από τους οικογενειακούς γιατρούς καθώς θα δημιουργήσει σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση του ασθενή στο υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας μας, το οποίο γίνεται ανάρπαστο από τα υγειονομικά συστήματα των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών.

Με νέο σύστημα δημιουργείται «υπεργιατρός» γενικός γιατρός, ο οποίος θα έχει στην ευθύνη του 2.000 ασθενείς και θα πρέπει για όλους αυτούς τους ασθενείς να ασκεί σχεδόν όλες μαζί τις ιατρικές ειδικότητες, ανεξαρτήτως της εκπαίδευσης του ή μη σε αυτές!

Η προσέγγιση αυτή είναι αντίθετη με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και τη διεθνή ιατρική πρακτική ενώ θα οδηγήσει στη μετανάστευση το υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας.

Θεωρούμε επίσης επικίνδυνο το γεγονός ότι στο νέο σύστημα επιτρέπεται σε φαρμακοποιούς να πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις ενώ δίνεται η δυνατότητα συνταγογράφησης ιατρικών εξετάσεων σε μαίες. Την ώρα που στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου τηρείται ευλαβικά η απαγόρευση της χορήγησης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, στη χώρα μας θεσμοθετείται η τέλεση ακόμα και ιατρικών πράξεων από μη γιατρούς.

«Η μεταρρύθμιση στον υγειονομικό τομέα πρέπει να αποσκοπεί στη διασφάλιση της ποιότητας, στη βελτίωση της ιατρικής αποτελεσματικότητας και της οικονομικής αποδοτικότητας .Η δημιουργία συστήματος Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι μια μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η χώρα. Ωστόσο είναι λάθος να δημιουργηθεί ένα σύστημα συγκεντρωτικό και κρατικοδίαιτο που αποκλείει το αξιόμαχο ιατρικό δυναμικό της χώρας. Θα πρέπει επίσης να διασφαλιστεί η χρηματοδότησή του για να μην καταρρεύσει όταν τελειώσουν τα κοινοτικά κονδύλια», σχολίασε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                        ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

 

Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ι.Σ.Α. Web TV

WebTVYoutube
prosfores-gia-meli-isa
P.O.S. για τα μέλη του Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
helpdesk-adeies-leitourgias-iatreiwn
Κύλιση στην Αρχή