Προς
Κο. Σωτήριο Μπερσίμη
Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ
Αποστόλου Παύλου 12
Μαρούσι

Αθήνα, 12.05.2017

ΑΠ 19727

 ΘΕΜΑ: «Σοβαρές δυσλειτουργίες στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αναφορικά με τα αναλώσιμα υλικά»

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έγινε δέκτης παραπόνων και καταγγελιών ιατρών μελών του, σχετικά με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αναλωσίμων υλικών και κυρίως υλικών διαβήτη.

Ειδικότερα αναφορικά με την συνταγογράφηση των αναλωσίμων που αφορούν την κατηγορία διαβητικών τύπου 2, οι οποίοι λαμβάνουν δισκία και GLP-1 ανάλογα, τα οποία είναι ενέσιμα και κατά συνέπεια απαιτούνται και βελόνες φυσιγγοσιριγγίων.

Επίσης προκειμένου να συνταγογραφηθούν 50 ταινίες μέτρησης σακχάρου σε διαβητικό τύπου 2 υπό δισκία, ο γιατρός υποχρεούται μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης να χρησιμοποιήσει διάρκεια γνωμάτευσης και θεραπείας 2 μήνες. Στην περίπτωση όμως αυτή δεν εμφανίζονται πλέον οι σκαρφιστήρες στο πεδίο συνταγογραφούμενων ειδών.

Περαιτέρω ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα είναι ότι παρόλο που σύμφωνα με τον Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ Β1΄/561/2013) προβλέπεται ότι: «Για τους ινσουλινοθεραπευόμενους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη (διαβήτης τύπου II), χορηγούνται έως 100 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα / μήνα, έως 50 σκαρφιστήρες ανά μήνα ή 100 ανά δίμηνο, έως 50 βελόνες ανά μήνα και έως 30 ταινίες μέτρησης κετονών στο αίμα ανά έτος», το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο και αναφέρει ότι πρέπει να είναι δίμηνη η διάρκεια γνωμάτευσης και θεραπείας γι αυτή την ποσότητα βελόνων.

Κατόπιν των ανωτέρω, σας καλούμε πρωτίστως στην άμεση αποκατάσταση του προβλήματος, τόσο για το παρόν, όσο και για το μέλλον, προκειμένου να οι γιατροί να έχουν την δυνατότητα να χορηγούν τα αναλώσιμα υλικά των διαβητικών ασθενών τους.    

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                         ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ι.Σ.Α. Web TV

WebTVYoutube
prosfores-gia-meli-isa

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή