Γ. Πατούλης: Ο Ιατρικός Τουρισμός μπορεί να αποτελέσει κεντρικό μοχλό ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας –Αναγκαία μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική ανάπτυξης του κλάδου

Στην αναγκαία προϋπόθεση να υπάρξει μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική ανάπτυξης στο τομέα του Ιατρικού Τουρισμού, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε απόψε Σάββατο στο Μεσολόγγι με θέμα: ««Ιαματική Ιατρική και η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου – Το χθες, το σήμερα, το αύριο».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 2ης Αναπτυξιακής Έκθεσης Προϊόντων και Υπηρεσιών, που οργανώνει ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου.

Όπως επισήμανε ο Γ. Πατούλης «το Μεσολόγγι διαθέτει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις προκειμένου να μπορέσει να δημιουργήσει υποδομές για τον ιατρικό και ιαματικό τουρισμό».

«Το Μεσολόγγι είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους, η οποία μπορεί να αναδειχθεί ως ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς για τον ιατρικό τουρισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Στην συνέχεια τόνισε ότι ο ιατρικός τουρισμός αποτελεί έναν ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο διεθνώς κατά τα τελευταία 15 χρόνια.

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο ιατρικός τουρισμός έδωσε την ευκαιρία σε χώρες εντελώς διαφορετικού προφίλ να εξελιχθούν σε σημαντικούς ιατρικούς προορισμούς. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο ταχέως αναπτυσσόμενο τμήμα  της «μεσαίας κυρίως αγοράς» του ιατρικού τουρισμού, αφού διαθέτει μια σειρά από πλεονεκτήματα που της το επιτρέπουν, όπως είναι π.χ. το συγκριτικά χαμηλό κόστος των υπηρεσιών σε συνδυασμό με την υψηλού επιπέδου επιστημονική επάρκεια και εμπειρία του ιατρικού προσωπικού και τις σύγχρονες υποδομές υγείας».

Ό Γ. Πατούλης δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι στον τομέα αυτό, «λείπει δυστυχώς μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική ανάπτυξης του κλάδου».

Η στρατηγική κατεύθυνση για την ανάπτυξη του Ιατρικού τουρισμού

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στη συνέχεια σε συγκεκριμένες δράσεις και στρατηγικές ανάπτυξης μέσω των οποίων μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της δημιουργίας ιατρικού τουρισμού.

Ειδικότερα σημείωσε ότι απαιτείται:

-Να καθοριστεί εθνική στρατηγική για την ανταγωνιστική τοποθέτηση της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά ιατρικού τουρισμού, με συγκεκριμένη εστίαση σε προϊόντα και αγορές.

- Να δημιουργηθεί ισχυρό  brand και φήμη της Ελλάδας ως ελκυστικού προορισμού ιατρικού τουρισμού.

- Να καθιερωθούν σύγχρονες πρακτικές  στη διασφάλιση ποιότητας, την αδειοδότηση, και το πλαίσιο ελέγχων, ιδίως στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, που να περιλαμβάνει μητρώο ασθενών και διαδικασιών.

- Να αξιοποιηθούν διεθνή δίκτυα για την προσέλκυση ασθενών.

Ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι υπάρχουν όλοι εκείνοι οι βασικοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά και να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές ισχύος της εθνικής αυτής προσπάθειας για την ενίσχυση του Ιατρικού Τουρισμού για τη χώρα.

«Η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά μας, το κλίμα μας, η έντονη διαφοροποίηση του φυσικού περιβάλλοντός, που ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, η υψηλή επισκεψιμότητα της χώρας ως τουριστικού προορισμού , ο τρόπος ζωής και διατροφής των κατοίκων της Πατρίδας μας και ο συγχρονισμός των υποδομών,  αποτελούν ορισμένα μόνο παραδείγματα».

Στην εκδήλωση εκτός από το Πρόεδρο του ΙΣΑ Γ. Πατούλη συμμετείχαν ο δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Ν. Καραπάνος, δημοτικοί σύμβουλοι,  αιρετοί και το μέλος του ΔΣ του ΙΣΑ Στάθης Τσούκλος. Επιπλέον πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Καθηγητή Δερματολογίας – Πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής και Επιστημονικό Σύμβουλο της ΚΕΔΕ Κωνσταντίνο Κουσκούκη με θέμα: «Ιαματική Ιατρική και η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου». Τη συζήτηση συντόνιζε ο δρ. Η. Φερέτης.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ι.Σ.Α.


 

23 9 2017 iatr tourismos iamat3

23 9 2017 iatr tourismos iamat2

23 9 2017 iatr tourismos iamat1

 

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή