• Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας πλήττει την εμπιστοσύνη των ασθενών στο ΕΣΥ προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έκανε αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, για τις ανυπόστατες και συκοφαντικές δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, για τους γιατρούς που παίρνουν φακελάκια.

Ο ΙΣΑ εκτιμά ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις προσβάλλουν βάναυσα το ιατρικό σώμα ,πλήττουν την εμπιστοσύνη των ασθενών και τορπιλίζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάρρευση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και των δημόσιων νοσοκομείων.

Το Δ.Σ. του ΙΣΑ καλεί τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας στα γραφεία του ΙΣΑ για να παρουσιάσει τα στοιχεία για τα φακελάκια που επικαλείται στις δηλώσεις του.

Σε περίπτωση που οι καταγγελίες του κ. Πολάκη ευσταθούν, με δεδομένο ότι έχει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, πρέπει να λογοδοτήσει στον ασθενή και στον ελληνικό λαό για τα φαινόμενα της διαφθοράς που επί των ημερών του -όπως ισχυρίζεται- έχουν γιγαντωθεί.

Ο ΙΣΑ εκτιμά ότι η επίθεση στους γιατρούς του ΕΣΥ έγινε εκ του πονηρού για να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από το νομοσχέδιο-έκτρωμα, για τις εργασιακές σχέσεις των νοσοκομειακών γιατρών που οδηγεί σε εργασιακό μεσαίωνα.

Την ώρα μάλιστα που απειλούνται με κατάρρευση τα εργαστήρια, με την επιβολή του clawback ενώ το ιατρικό σώμα οδηγείται στην ανεργία και στη μετανάστευση. Για όλα αυτά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει τεράστιες ευθύνες.

Ειδικότερα στην αναφορά του ΙΣΑ στον Εισαγγελέα, αναφέρεται ότι οι απρόκλητες επιθέσεις που δέχεται συλλήβδην και αδιακρίτως το σύνολο σχεδόν των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Π. Πολάκη έχουν προκαλέσει την οργή και την αγανάκτηση των ιατρών.

 «Οι ιατροί του ΕΣΥ με μειωμένες αποδοχές, εξαντλητικά ωράρια, απροστάτευτοι από την πολιτεία από επιθέσεις ασθενών και άλλες, με αυταπάρνηση παρέχουν τις υπηρεσίες τους στον πολίτη αυτής της χώρας. παραμένοντας στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης προσηλωμένοι στο καθήκον τους, με σοβαρές ελλείψεις ακόμη και στο απαραίτητο υγειονομικό υλικό.

Ο Παύλος Πολάκης, αναπληρωτής υπουργός Υγείας, όμως, αν και ιατρός, αν και γνωρίζει και όφειλε να γνωρίζει όλα τα παραπάνω, επέλεξε με σειρά δημοσίων δηλώσεών του τις τελευταίες ημέρες στα ΜΜΕ αλλά ακόμη και στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ να καταγγέλλει αορίστως το 80% των νοσοκομειακών ιατρών ως διεφθαρμένους, επιμένοντας ότι «το 80% των γιατρών τα «παίρνει».

Οι παραπάνω όμως επαναλαμβανόμενες και εμφαντικά διατυπωμένες δηλώσεις του κ. Πολάκη, πέραν του ότι θίγουν βάναυσα το κύρος του συνόλου των ιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ, επιπλέον και κυρίως αποτελούν ένα σοβαρό πλήγμα για την ίδια τη δημόσια υγεία στο μέτρο που η εμπιστοσύνη των ασθενών προς τους ιατρούς αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την επιτυχή άσκηση οποιασδήποτε πολιτικής δημόσιας υγείας για την πρόληψη αλλά και για την αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή κάθε ασθενή. Η δημόσια υγεία πλήττεται καίρια.

Ο ΙΣΑ ζητά από τον Εισαγγελέα να κληθεί ο κ. Πολάκης να αποδείξει όλα αυτά για τα οποία επιμένει να λέει δημοσίως καθώς και να διερευνήσει την εκ μέρους του τέλεση αυτεπαγγέλτως διωκομένων εγκλημάτων, με γνώμονα την προάσπιση της δημόσιας υγείας και του κύρους των ιατρών που υπηρετούν στο δημόσιο σύστημα υγείας.  

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                        ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή