O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, καταγγέλλει για άλλη μία φορά, την απαράδεκτη κατάσταση, με τις μεγάλες λίστες αναμονής, για την έναρξη της ακτινοθεραπείας των ογκολογικών ασθενών, που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή τους και ζητά από το Υπουργείο Υγείας, να ενταχθούν άμεσα τα Ακτινοθεραπευτικά τμήματα, στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες.

Έχει διαπιστωθεί ότι το 60% των ογκολογικών ασθενών, κάποια στιγμή στην πορεία της νόσου ,θα χρειαστεί να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία. Την τελευταία πενταετία έχει συντελεστεί μια ποιοτική επανάσταση, στην ακτινοθεραπεία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ,χωρίς το κράτος να πληρώσει ούτε ένα ευρώ ,καθώς μέσω του ΕΣΠΑ και της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχος έγινε η εγκατάσταση υπερσύγχρονων ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων, στα δημόσια νοσοκομεία.

Ωστόσο η έλλειψη προσωπικού έχει αποτέλεσμα να μην αξιοποιείται επαρκώς, η υπερσύγχρονη αυτή τεχνολογία και οι αναμονές να ξεπερνούν τους τρείς μήνες.

 Στην Ελλάδα λειτουργούν 48 Ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα (31 κρατικά και 17 ιδιωτικά) ενώ για να καλυφθούν οι ανάγκες χρειάζονται ακόμη τουλάχιστον 20 μηχανήματα. Το πρόβλημα θα είχε περιοριστεί σημαντικά εάν το Υπουργείο Υγείας, μεριμνούσε να ενταχθούν τα Ακτινοθεραπευτικά τμήματα, στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Δυστυχώς κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, γιατί η πολιτεία δεν μπορεί να αξιοποιήσει τις υπάρχουσες υποδομές και να αποκαταστήσει μια χρόνια στρεβλή κατάσταση .Θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και οι διοικήσεις των νοσοκομείων που ενώ πανηγύριζαν κάθε φορά που παραλάμβαναν ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα, δείχνουν απαράδεκτη αδυναμία αν όχι ανικανότητα, να το αξιοποιήσουν προς όφελος των ασθενών. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν τόσο υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα στο ΕΣΥ και να λειτουργούν σε μία μόνο βάρδια και ο ασθενής να γυρίζει απελπισμένος από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, χωρίς να μπορεί να βρει λύση».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, προκειμένου να λειτουργήσουν τα Ακτινοθεραπευτικά τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων, σε διπλές βάρδιες, θα πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα το υπάρχον προσωπικό και παράλληλα να προσληφθούν άλλοι 25 τεχνολόγοι, σε όλη την Ελλάδα.

Ζητούμε εδώ και τώρα να προσληφθεί το απαιτούμενο προσωπικό, για να ενταχθούν στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων τα Ακτινοθεραπευτικά τμήματα, προκειμένου να σταματήσουν να υπάρχουν οι απαράδεκτες λίστες αναμονής, στην έναρξη της ακτινοθεραπείας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                       ΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή