images/logo-sillogou3.jpg

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, καταγγέλλει ότι επιχειρείται με πραξικοπηματικό τρόπο  παρέμβαση στη λειτουργία των Ιατρικών Συλλόγων και  γίνεται προσπάθεια φίμωσης και αποδυνάμωσή τους ,με το Σχέδιο Νόμου, για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας περί Π.Ι.Σ. και Ιατρικών Συλλόγων που έδωσε χθες σε δημόσια διαβούλευση, αιφνιδιαστικά και άκαιρα  το υπουργείο Υγείας.

Πρόκειται στην ουσία για μία κακότεχνη συρραφή των ισχυουσών διατάξεων, χωρίς καμία ουσιώδη νομοτεχνική επεξεργασία που έχει στόχο την αποδυνάμωση των Ιατρικών Συλλόγων, με  τη διαρροή των  προσωπικών δεδομένων των ιατρών και τον συγκεντρωτισμό των αρμοδιοτήτων, προκειμένου να ασκείται έλεγχος από την  εκάστοτε πολιτική ηγεσία.

Καταγγέλλουμε ότι αγνοήθηκε προκλητικά το αίτημα του ΙΣΑ, για  αναλογική εκπροσώπηση των Ιατρικών Συλλόγων στον ΠΙΣ που αποτελεί την πεμπτουσία της δημοκρατίας. Είναι δε άξιον απορίας πως μια κυβέρνηση που ζητά επιμόνως τη διεξαγωγή εκλογών με απλή αναλογική ,εφαρμόζει το σύστημα κατά το δοκούν ανάλογα με τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί.

Δυστυχώς ο ιατρικός κόσμος χάνει ακόμη μία ευκαιρία να εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία του ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σύγχρονου ιατρικού κόσμου.

Καλούμε για μια ακόμη φορά τον ΠΙΣ, να δημοσιοποιήσει τη σύνθεση της Επιτροπής που εκπόνησε το σχέδιο νόμου, στην οποία, όπως αναφέρεται, συμμετείχαν «εκπρόσωποι Ιατρικών Συλλόγων από όλη τη χώρα, νομικοί και άλλοι ειδικοί επιστήμονες», αλλά και τη σύνθεση και τα πρακτικά των δύο Γενικών Συνελεύσεων που έγιναν το 2014, στις οποίες η πρόταση εγκρίθηκε.

Ζητούμε αναλογικότητα   στην εκπροσώπηση των Ιατρικών Συλλόγων στον ΠΙΣ και πραγματικό εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας των Ιατρικών Συλλόγων, με βάση τις αρχές τις ισονομίας και της δημοκρατίας.

Τονίζουμε ότι η  αποδυνάμωση και η φίμωση των Ιατρικών Συλλόγων αφήνει απροστάτευτο το ιατρικό σώμα απέναντι στην  αυθαιρεσία της  εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας  και μάλιστα την πλέον δύσκολη περίοδο για την επαγγελματική του επιβίωση.

 Ο ΙΣΑ καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας να δώσουν μάχη για να συνεχίσει το ιατρικό σώμα να έχει ηχηρή φωνή, ώστε να μπορεί να προασπίζει τα συμφέροντα των μελών του και τη δημόσια υγεία.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                          ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ