images/logo-sillogou3.jpg

Προς τον
Κο. Σωτήρη Μπερσίμη
Πρόεδρο Ε.Ο.Π.Υ.Υ
Αποστόλου Παύλου 12
Αμαρούσιο Αττικής

Αθήνα, 3/10/2017

Α.Π. 22980

Θέμα: Ο ΙΣΑ ζητά την άμεση ανάκληση της οδηγίας προς τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς σχετικά με τις ιατρικές επισκέψεις των ασφαλισμένων του Οργανισμού

Κύριε Πρόεδρε,

Σε συνέχεια των από 23/6/2017 και 22/8/2017ανακοίνωσεων σας, αναφορικά με τις οδηγίες που όλως αιφνιδίως αποφασίσατε να επιβάλετε στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απέστειλε την με  Α.Π. 20733-28/6/2017 επιστολή του με την οποία ζητούσε την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου από 23/6/2017 εγκυκλίου. Το αίτημα αυτό του ΙΣΑ όμως δεν υλοποιήθηκε με αποτέλεσμα και όπως είχαμε προβλέψει εχθές να επικρατήσει χάος και τεράστια ταλαιπωρία των ασθενών και των ιατρών λόγω της δυσλειτουργίας του συστήματος.

Πρέπει λοιπόν να λάβετε υπόψη σας ότι ο χρόνος που θα διαθέσει ο κάθε ιατρός στον ασθενή του εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο. Στο άρθρο 9 του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, προβλέπεται κύριε Πρόεδρε, η υποχρέωση του ιατρού να δίνει προτεραιότητα στην προστασία της υγείας του ασθενή. Είναι ποτέ δυνατόν αυτό να εφαρμοσθεί μετρώντας τα λεπτά της ώρας;; Σε κάθε περίπτωση δεν δύναται να επιβληθεί σε κανέναν ιατρό χρονικό πλαίσιο άσκησης του λειτουργήματός του!

Τέλος όσον αφορά το ωράριο λειτουργίας του ιατρείου, θεωρούμε ότι αυτό οφείλει κάθε ιατρός να το ανακοινώνει στα πλαίσια ενημέρωσης των ασθενών του, χωρίς όμως τούτο να συνεπάγεται ότι δεν υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης ή ότι θα επιφέρει οιαδήποτε συνέπεια.

Η άσκηση της ιατρικής είναι λειτούργημα και έχει ως γνώμονα την διασφάλιση της υγείας του ασθενή και για τον λόγο αυτό δεν νοείται να επιβάλλονται τέτοιου είδους περιορισμοί.

Επειδή ο ΙΣΑ θεωρεί ότι τέτοιου είδους αποφάσεις που επιδρούν με καθοριστικό τρόπο στον τρόπο άσκησης του ιατρικού λειτουργήματος οφείλουν να λαμβάνονται από κοινού και ως εκ τούτου δεν νοείται να προβαίνετε σε έκδοση οδηγιών, χωρίς προηγουμένως να έχει λάβει χώρα η οιαδήποτε διαβούλευση με τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας και τους φορείς τους, δια τούτο σας καλούμε όπως ΑΜΕΣΑ ανακαλέσετε την εγκύκλιο.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                          ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ