Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση του Υπουργού Υγείας κ. Π. Κουρουμπλή, να επιτρέψει την αναγραφή της εμπορικής ονομασίας των γενοσήμων φαρμάκων.

Όμως η διατήρηση της νομοθεσίας για την δυνατότητα αλλαγής στο φαρμακείο του συνταγογραφούμενου φαρμάκου με το φθηνότερο γενόσημο, εμπεριέχει κινδύνους απορρύθμισης θεραπειών, ιδιαίτερα χρονίων πασχόντων και πρέπει το ταχύτερο να τακτοποιηθεί.

Οφείλουμε να επισημάνουμε, ότι η ως άνω απόφαση του Υπουργού Υγείας δεν έχει κανέναν λόγο να μην επεκταθεί στο σύνολο των φαρμακευτικών σκευασμάτων, δεδομένου μάλιστα ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και οι ιατροί της χώρας μας, εμπιστεύονται και συνταγογραφούν κανονικά και σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας, αλλά και τις ανάγκες των ασθενών τους, σε ικανοποιητικό βαθμό επώνυμα ελληνικά γενόσημα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Η αντιμετώπιση της υγείας κάθε ασθενούς είναι μία σοβαρή ιατρική πράξη που πρέπει να ορίζεται μέσα από επιστημονικούς κανόνες, χωρίς βέβαια να παραβλέπονται τα κόστη, καθώς επίσης και η ανάγκη ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής, η οποία δημιουργεί προστιθέμενη αξία στην οικονομία μας.

Ως προς τα φάρμακα υψηλού κόστους (Φ.Υ.Κ.) για τα οποία έχει δει το φως της δημοσιότητας η πρόθεση του Υπουργού για κλειστό προϋπολογισμό, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θεωρεί αναγκαία την καινοτομία ως προς τα φάρμακα, αλλά είναι ανάγκη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες οι οποίες θα δίνουν τα απαραίτητα στοιχεία στο Υπουργείο για τις σοβαρές παθήσεις, μέσω πρωτοκόλλων, μητρώου ασθενών και επιδημιολογικών μελετών.

Οι κλειστοί προϋπολογισμοί δημιουργούν προβλήματα σε όλες τις περιπτώσεις που σχετίζονται με την υγεία, γιατί το κοινωνικό κράτος πρέπει να φροντίζει για τις πραγματικές ανάγκες, το καλλίτερο αποτέλεσμα για την υγεία, με το μικρότερο κόστος.

Η εφαρμογή κλειστού προϋπολογισμού σε οποιοδήποτε επίπεδο και ιδιαίτερα για τα ΦΥΚ,

θα πρέπει να ειδωθεί με προσοχή, για να μην δημιουργηθούν πραγματικές ή τεχνητές ελλείψεις, οι οποίες θα έχουν αντίκτυπο στην υγεία των ασθενών.

Ο προϋπολογισμός των 2 δις ευρώ για την φαρμακευτική δαπάνη με την πρόσθεση της αναγκαίας περίθαλψης και των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, είναι χαμηλός. Σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες και θεραπείες, χρειάζεται αναπροσαρμογή προς τα πάνω, τουλάχιστον κατά 500 εκ. και δεν θα κουραζόμαστε από τη θέση μας αυτή να υποστηρίζουμε ότι πιστεύουμε πως δεν πρέπει να στερείται ο πολίτης την αναγκαία θεραπεία του.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΙΣ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή