Τη Μυτιλήνη επισκέφθηκαν το Σάββατο 27 Ιουνίου, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκος και ο Αντιπρόεδρος του Π.Ι.Σ, υπεύθυνος νησιωτικής πολιτικής για την υγεία κ. Κωνσταντίνος Κουτσόπουλος, μετά από συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου κ. Παναγιώτη Προβέντζα, προκειμένου να συζητήσουν εκ του σύνεγγυς τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και συνεχίζουν να υπάρχουν στη δημόσια υγεία από την αθρόα εισβολή προσφύγων και μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, ποσοστό που υπερκαλύπτει το 60% των εισερχομένων στη χώρα μας μεταναστών.  

Μαζί με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου κ. Π. Προβέντζα επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο της Μυτιλήνης κ. Σπύρο Γαληνό και συζήτησαν μαζί του, καθώς και με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Ψάνη, τα προβλήματα της δημόσιας υγείας. Ο Δήμαρχος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα της αυξημένης προσέλευσης μεταναστών, αλλά και για την έλλειψη πόρων, ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα που άπτονται της υγειονομικής φροντίδας των πολιτών. Τόνισε την ανάγκη της επιπλέον μεταβίβασης πόρων από την Πολιτεία προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες που έχουν παρουσιαστεί και οι οποίες ολοένα αυξάνονται.

Ακολούθως έγινε επίσκεψη στα Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων και Μεταναστών, όπου συζητήθηκαν με το προσωπικό οι συνθήκες διαβίωσης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Διαπιστώθηκε η έλλειψη επαρκούς υγειονομικής κάλυψης και η ανάγκη της παροχής περισσοτέρων υπηρεσιών φροντίδας, προκειμένου στο μέσο της τουριστικής περιόδου να μην δημιουργηθούν συνθήκες επιζήμιες ή ακόμα και επιδημίες, οι οποίες θα έχουν δυσάρεστες επιπτώσεις στους κατοίκους του νησιού, στους επισκέπτες και πολύ περισσότερο σε εκείνους που μέσα από μεγάλες ταλαιπωρίες, ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά καταφτάνουν στον τόπο μας προκειμένου να αναζητήσουν την τύχη τους σε μία καλύτερη κοινωνία.

Η παρέμβαση μας στο υπουργείο Υγείας αλλά και στο ΚΕΕΛΠΝΟ είχε σαν αποτέλεσμα την αποστολή Κινητής Μονάδας, η οποία όμως δεν ανταποκρίνεται - απ’ ότι είδαμε - τόσο από πλευράς προδιαγραφών, όσο και αναγκών, στις απαιτήσεις της υγειονομικής φροντίδας αυτών των ανθρώπων. Χρειάζεται μία πραγματική Κινητή Μονάδα με οργανωμένα εργαστήρια και ιατρεία (όπως είναι και η Μονάδα του Ολυμπιακού Χωριού) προκειμένου με τρόπο επιστημονικά ασφαλή να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να αποσυμφορηθεί το «Βοστάνειο» Γενικό Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, το οποίο δεν αντέχει σε επιπλέον επιβαρύνσεις.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο «Βοστάνειο» Γενικό Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, όπου συζητήθηκαν με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Βασίλειο Μουζάλα, τον Πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών κ. Δήμο Αντωνιάδη, τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου και άλλους ιατρούς του νοσοκομείου, τα ζητήματα της περίθαλψης του νοσοκομείου της Μυτιλήνης. Οι θέσεις των μονίμων ιατρών υπολείπονται κατά 30% των οργανικών θέσεων και υπάρχουν κενές 150 θέσεις υγειονομικού προσωπικού. Η αναπλήρωση των κενών θέσεων σε μεγάλο βαθμό από επικουρικούς ιατρούς επιλύει προσωρινά το πρόβλημα, αλλά από όλους κατέστη σαφές ότι χρειάζεται η ενίσχυση του νοσοκομείου από μόνιμο προσωπικό και χρηματοδότηση, διότι δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος αλλά και στην πληρωμή των επικουρικών ιατρών. Το προσωπικό του νοσοκομείου καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες για να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του και σ’ όλους τους χώρους της επίσκεψής μας, τα χαμογελαστά πρόσωπα του προσωπικού είναι ένα ενθαρρυντικό σημείο προσφοράς προς την κοινωνία.

Οι ελλείψεις όμως σε βασικούς τομείς πρέπει να αναπληρωθούν άμεσα, όπως στα τμήματα Τεχνητού Νεφρού, Ψυχιατρικό, Παθολογικό, Χειρουργικό, Μικροβιολογικό, Εργαστήρια και άλλα, για να μπορέσει να κρατηθεί όρθιο το νοσοκομείο αυτό στο κέντρο του Αιγαίου. Αναγκαία είναι η δημιουργία Αιμοδυναμικού Τμήματος στο Καρδιολογικό, προκειμένου να σωθούν ζωές και να σταματήσουν και να περιοριστούν στο ελάχιστο οι κοστοβόρες αεροδιακομιδές.

Στη συνέχεια κατά την επίσκεψη μας στις Θέρμες – Ιαματικές Πηγές – και στο ξενοδοχείο Σάρλιζα, ιδιοκτησίας του ταμείου των υγειονομικών (ΤΣΑΥ) το οποίο προ ημερών, μετά από συνεννόηση με τον Π.Ι.Σ., επισκέφθηκε και ο Πρόεδρος του Ταμείου μας κ. Ευστάθιος Τσούκαλος, διαπιστώσαμε τόσο την κατάρρευσή του σε μεγάλο βαθμό, όσο και την έλλειψη δυνατότητας εκμετάλλευσης από τα Ταμείο μας αυτού του Ιαματικού Κέντρου. Συζητήσαμε ξανά με θετικό πρόσημο την πρόταση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για αξιοποίηση και δημιουργία σύγχρονου Ιαματικού Κέντρου, ώστε οι πολίτες της περιοχής, αλλά και επισκέπτες από την υπόλοιπη Ελλάδα και τον κόσμο να το θέσουν στην υπηρεσία τους, με οφέλη για την κοινωνία και το Ταμείο.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με αίσθημα ευθύνης θα εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις προκειμένου η δημόσια υγεία, η υγειονομική περίθαλψη και η φροντίδα των πολιτών, παρά την κρίση που βιώνουμε, να αντιμετωπιστούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι κάτι που οφείλουμε στους πολίτες για να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία, την παράδοση και το μέλλον αυτού του τόπου.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΙΣ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή