Ø Συνδιάσκεψη Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων στην Κω
Ø Κατάρτιση Σχεδίου για την ΠΦΥ – Θα παρουσιαστεί στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας
Ø Τελετή Απαγγελίας του Όρκου του Ιπποκράτη
 
Συνδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015, στις 11.00 π.μ., στο Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω (ΔΙΙΚΩ).
Προηγήθηκε επίσκεψη στο Μουσείο-Ιατρείο-Βοτανικό Κήπο του Ιπποκράτη, όπου έγινε ξενάγηση στους χώρους από τον Πρόεδρο του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος, Καθηγητή, κ. Στέφανο Γερουλάνο, τον αναπληρωτή Πρόεδρο, τέως Υπουργό, κ. Αριστοτέλη Παυλίδη, τον Γενικό Γραμματέα, Ψυχίατρο, κ. Νίκο Μανούση, την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κω, κα Μαρία Φρατζάκη και άλλα μέλη του ΔΙΙΚΩ και του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Κω.
Η συνδιάσκεψη του Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. με τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας ασχολήθηκε με τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε σχέση και με την ιπποκρατική ιδέα. Μετά από εισήγηση του Προέδρου του Π.Ι.Σ. και των μελών του Δ.Σ., παρουσιάστηκε σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη στο οποίο συμπεριλήφθηκαν παρατηρήσεις των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων. Το Σχέδιο για την Π.Φ.Υ. το οποίο θα τεθεί προς συζήτηση με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, βασίζεται στους κάτωθι άξονες:
  • Σχεδιασμός Ενιαίας Π.Φ.Υ. με τη συνεργασία του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα
  • Διαμόρφωση ενός σύγχρονου Υγειονομικού Χάρτη της Χώρας, ο οποίος πρέπει να ανανεώνεται τακτικά
  • Λειτουργία Αστικών Κέντρων Υγείας τα οποία θα εφημερεύουν σε 24ωρη βάση για την αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων, με ιατρούς Πλήρους και Αποκλειστική Απασχόλησης
  • Δημιουργία Δημόσιων Δομών σε κάθε Καλλικρατικό Δήμο, με ιατρούς ειδικοτήτων πλήρους απασχόλησης. Επαναπρόσληψη των απολυθέντων του πρώην ΕΟΠΥΥ σε προσωποπαγείς θέσεις
  • Λειτουργία οικογενειακού ιατρού, συμβούλου της οικογένειας για παροχή υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής. Διαμόρφωση ιατρικού φακέλου και παροχή των κατευθυντηρίων οδηγιών, χωρίς υποχρέωση παραπομπής του ασθενή σε ιατρό ειδικοτήτων (όχι gate keeping)
  • Εφαρμογή ηλεκτρονικής κάρτας και ηλεκτρονικού φακέλου και ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος με real time παρακολούθηση των υπηρεσιών
  • Εφαρμογή σύγχρονων διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων
  • Σύναψη συλλογικής σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τους ιατρούς που επιθυμούν, μέσα από τον Π.Ι.Σ. και τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, χωρίς αποκλεισμούς
  • Προκήρυξη επισκέψεων, μέσα από τη συνεργασία ΕΟΠΥΥ - ΠΙΣ - Ιατρικών Συλλόγων, που να καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού (30 εκ. επισκέψεις, και όχι 8 εκ. που είναι σήμερα)
  • Διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού. Κάθε παραπεμπτικό που θα απευθύνεται σε ιδιωτικές δομές θα πρέπει να εξοφλείται στο συμβατικό χρόνο, χωρίς περικοπές και τα εξοντωτικά claw-back
  • Εφαρμογή συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης, μέσα από την ενσωμάτωση οδηγιών στην ΗΔΙΚΑ, που να επιτρέπει την ασφαλή περίθαλψη των πολιτών, χωρίς να μπαίνουν εμπόδια στη λειτουργία των ιατρών. 
Η Πολιτεία πρέπει να δει το πρόβλημα της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, ως θέμα πρώτης προτεραιότητας, προς όφελος των πολιτών και των ήδη επιβαρυμένων Νοσοκομείων. Σε διαφορετική περίπτωση είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα Νοσοκομεία θα καταρρεύσουν.
Τελετή Απαγγελίας του Όρκου του Ιπποκράτη
Το απόγευμα της 26ης Σεπτεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στο Ασκληπιείο της Κω, το τελετουργικό της απαγγελίας του όρκου του Ιπποκράτη από τους πρωτεύσαντες-απόφοιτους των 7 Ιατρικών Σχολών της χώρας, με την παρουσία της Διοίκησης και των μελών του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος, των τοπικών Αρχών του νησιού, του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Ι.Σ., του Ιατρικού Συλλόγου της Κω, των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της Χώρας, των Προέδρων των 7 Ιατρικών Σχολών της Χώρας και άλλων ιατρών και εκπροσώπων της Πολιτείας.
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος, τα μέλη του Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. και οι Πρόεδροι των Ιατρικών Σχολών της χώρας, απένειμαν στους πρωτεύσαντες βραβείο αριστείας, με συμβολικό χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ.
Το τελετουργικό του Όρκου του Ιπποκράτη έγινε σε κλίμα συγκίνησης. Από τους παρευρισκόμενους εκφράστηκε η επιθυμία η εκδήλωση να έχει συνέχεια και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο Πρόεδρος κ. Μ. Βλασταράκος, στο χαιρετισμό που απηύθυνε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Ι.Σ., ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους στην Τελετή, συνεχάρη τους Προέδρους των Ιατρικών Σχολών για την προσπάθεια που καταβάλλουν για τη σωστή εκπαίδευση των φοιτητών, τους αποφοίτους-πρωτεύσαντες για την αριστεία τους και τους εκπροσώπους του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος για την προσφορά του στον πολιτισμό, την ιστορία και τις αξίες.
Ο Π.Ι.Σ. - τόνισε ο κ. Βλασταράκος - θα προβάλλει την ιστορία της χώρας μας και τις αξίες της ζωής και θα ενισχύσει την Ιπποκρατική ιδέα, στη μνήμη του θεμελιωτού της σύγχρονης επιστημονικής ιατρικής, Ιπποκράτη, στον οποίο αναφέρονται όλοι οι ιατροί από κάθε γωνιά του πλανήτη.
Η Ελλάδα, πρέπει να δώσει στο δυτικό κόσμο τα φώτα των πολιτιστικών αξιών της και να ζητήσει κατανόηση για τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει.
 
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΙΣ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή