images/logo-sillogou3.jpg

Νέα εποχή στον τομέα της πρόληψης για την υγεία στα Δημοτικά σχολεία

Σύμφωνο συνεργασίας για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη συχνών νοσημάτων των μαθητών υπέγραψε ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. και Πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας κος Γιώργος Πατούλης με τον Υφυπουργό Παιδείας κο. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, με στόχο την επιτυχή υλοποίηση στα σχολεία του προγράμματος:«Ενημέρωση, Πρόληψη και Αγωγή Υγείας των μαθητών».            

Είναι η πρώτη φορά που ένα πρόγραμμα πρόληψης και προαγωγής της υγείας με εθελοντικό χαρακτήρα προσφοράς και αλληλεγγύης οργανώνεται σε ευρεία κλίμακα στα σχολεία της χώρας, από ένα μεγάλο Δίκτυο που διαθέτει τη γνώση, την εμπειρία και τις απαραίτητες υποστηρικτικές δομές για την υλοποίηση μιας τέτοιας προσπάθειας, υπό την αιγίδα και τον συντονισμό του Υπουργείου Παιδείας.

Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. και Πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου κος Γιώργος Πατούλης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας.

«Η πρωτοβουλία που σήμερα αναλαμβάνουμε από κοινού με το Υπουργείο Παιδείας αποτελεί πράξη μέγιστης σημασίας για τα παιδιά μας, καθώς μέσα από τις ενέργειες που προωθούμε ως επί το πλείστον για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας στην ουσία βάζουμε τα θεμέλια για την πρόληψη της ασθένειας. Και αυτό δεν αφορά στα νεανικά τους χρόνια, αλλά είναι ένα αγαθό που θα ακολουθεί κάθε παιδί σε όλη του τη ζωή.

Θέλουμε υγιή παιδιά και μετέπειτα υγιείς ενήλικες μέσα από μία νέα προσέγγιση. Θέλουμε κάθε παιδί να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες ενημέρωσης και πρωτογενούς πρόληψης. Αυτός είναι ο στόχος μας και προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι ενέργειες που προωθούμε» υπογράμμισε ο κος Πατούλης.                

«Στην προσπάθεια αυτή –πρόσθεσε- ως Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας χρειαζόμαστε συμμάχους και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που το Υπουργείο Παιδείας αγκαλιάζει και στηρίζει την πράξη αυτή προσφοράς και αλληλεγγύης προς τους νέους της πατρίδας μας.»

Ο Υφυπουργός Παιδείας κος Θεόδωρος Παπαθεοδώρου υπογράμμισε την αποφασιστικότητα του Υπουργείου Παιδείας να εισαχθεί η πρόληψη και η προαγωγή της υγείας στα σχολεία μέσω του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, το οποίο έχει την κατάλληλη οργάνωση και τεχνογνωσία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Σε πρώτη φάση –πρόσθεσε- θα υπάρξει συνεργασία με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Υπουργείου, ώστε να προκύψουν τα πρώτα επιλέξιμα σχολεία για να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Αμέσως μετά θα ενταχθούν και τα υπόλοιπα σχολεία, διότι το πρόγραμμα οργανώνεται για να αποκτήσει ένα πανελλαδικό χαρακτήρα.  


Στο πλαίσιο του προγράμματος τ
ο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας αναλαμβάνει να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει, με το κατάλληλα εξειδικευμένο προσωπικό (γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας), τους μαθητές και τους δασκάλους, σε επιλεγμένα Δημοτικά Σχολεία κατά τη περίοδο 2012-2013, σε θέματα πρόληψης και προαγωγής της Υγείας.

Όπως τα ζητήματα οπτικής και ακουστικής οξύτητας , στοματικής υγιεινής, κύφωσης – σκολίωσης, καρδιολογικού ελέγχου, παιδικής παχυσαρκίας, μαθησιακών διαταραχών, αλλά και βασικές γνώσεις πρώτων βοηθειών.

Τα παραπάνω προγράμματα θα διεξάγονται με την άδεια των αρμόδιων Περιφερειακών Διευθύνσεων, μετά από τη σύμφωνη γνώμη των γονέων και κηδεμόνων.

Στόχος είναι η διεύρυνση της συνεργασίας σε τέτοιο βαθμό ώστε η διάχυση της επιστημονικής γνώσης και η ενίσχυση του εθελοντισμού να λειτουργεί υποστηρικτικά για το κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων λειτουργεί συνεχώς από το 2005 αναπτύσσοντας προγράμματα ενημέρωσης, πρόληψης και προαγωγής της υγείας προς όφελος των 160 Καλλικρατικών Δήμων μελών του. Από το 2010 έχει λάβει την επίσημη πιστοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του οποίοι αποτελεί συνδεδεμένο Δίκτυο, ενώ πρόσφατα έλαβε διαχειριστική επάρκεια για την ανάπτυξη Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.       

 

 

 27 9 2012-ypografi-symfonou-diadimotiko1

Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. και του
Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας
Γ. Πατούλης με τον Υφυπουργό Παιδείας
Θ. Παπαθεοδώρου, κατά τη υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας για την υλοποίηση του προγράμματος:«Ενημέρωση, Πρόληψη και Αγωγή Υγείας των μαθητών».            



27 9 2012-ypografi-symfonou-diadimotiko2

Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. και του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας Γ. Πατούλης με τον Υφυπουργό Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου
και τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας Σωτ. Γκλαβά.