images/logo-sillogou3.jpg

Γ.Πατούλης : «Στόχος μας είναι να συγκεράσουμε την δυναμική των Ελλήνων γιατρών παγκοσμίως και να αναδείξουμε τα αποτελέσματα της σύγχρονης ελληνικής διηπειρωτικής συνεργασίας»

logo ippokrateio instl

Τα θεμέλια της δικτύωσης και της στενής συνεργασίας των Ελλήνων Ιατρών ανά τον κόσμο, έθεσαν διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες εντός και εκτός Ελλάδας, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και ομογενειακών κοινοτήτων, στο διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα: «Ο Ιπποκράτης ενώνει τους Έλληνες γιατρούς σε όλο τον κόσμο». Το Webinar εργασίας διοργανώθηκε από το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών, σε συνεργασία με Ελληνικούς Ιατρικούς και Βιοϊατρικούς Συλλόγους του εξωτερικού, υπό την αιγίδα του ΙΣΑ, το Σάββατο 5 Ιουνίου 2021. 

Στόχος της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας ημερίδας ήταν η διασύνδεση των ιατρικών σχολών ανά τον κόσμο, με την Ιπποκράτεια Ιατρική Φιλοσοφία και Ηθική. Αποφασίσθηκε η συνένωση των δυνάμεων της ομογένειας, για τη διευκόλυνση των φοιτητών και των νέων ιατρών που αναζητούν δυνατότητες εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Διακεκριμένοι γιατροί και ερευνητές, πρόεδροι ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων του εξωτερικού, πολιτικοί και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, εκπρόσωποι ενώσεων του Απόδημου Ελληνισμού και δημοσιογράφοι ανέλυσαν πτυχές του έργου των Ελλήνων γιατρών που διαπρέπουν στο εξωτερικό, αποτελώντας τους κορυφαίους πρεσβευτές της ιατρικής επιστήμης σε όλο τον κόσμο. Κατέθεσαν τις προτάσεις τους, για την δημιουργία Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Ιπποκρατικής Ιατρικής φιλοσοφίας και παρέθεσαν τις απόψεις τους για τη συνένωση του ιατρικού κόσμου παγκοσμίως.

Η εκδήλωση άνοιξε με το χαιρετισμό του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών και Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη.
«Στόχος μας είναι να συγκεράσουμε την δυναμική των Ελλήνων γιατρών παγκοσμίως και να αναδείξουμε τα αποτελέσματα της σύγχρονης ελληνικής διηπειρωτικής συνεργασίας», τόνισε ο κ. Πατούλης. Υπογράμμισε ότι η εκδήλωση αποτελεί μια πρωτοβουλία εμβληματικού συμβολισμού. «Κοιτώντας με αισιοδοξία την «μετά covid» εποχή και επιχειρώντας εκ νέου να υλοποιήσουμε πρωτοβουλία για την πραγμάτωση του μεγάλου οράματος, δηλαδή την καθιέρωσης της ιπποκρατικής ευαισθητοποίησης στην διεθνή ιατρική κοινότητα, ώστε να συμβάλλει στην επανεκκίνηση της χώρας και την αξιοποίηση του κορυφαίου ελληνικού κεφαλαίου που προσφέρει τις υπηρεσίες του στις πέντε ηπείρους, έχοντας φύγει από την Ελλάδα και ιδιαίτερα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης».
Ο κ. Πατούλης, περιέγραψε τους στόχους του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, τονίζοντας ότι αποτελεί διεθνή κόμβο, για την διασύνδεση όλων των γιατρών ανά τον κόσμο, με κύριους στόχους:

"Η σημερινή εκδήλωση δίνει μια έναρξη σύνθεσης όλων των δυνάμεων ανά τον κόσμο που έχουν την ίδια αντίληψη, δηλαδή στη χώρα του Ιπποκράτη που γεννήθηκε ο δυτικός τρόπος ιατρικής θα πρέπει να δημιουργηθεί η παρακαταθήκη, αφενός διατήρησης του Όρκου του Ιπποκράτη, αφετέρου αναπτυξιακής προοπτικής, ώστε μία φορά στη ζωή του ο κάθε γιατρός ανά τον κόσμο να έχει ως όραμα του να δώσει τον αυθεντικό όρκο του Ιπποκράτη στο νησί του, την Κω".

Οι ελληνικοί σύλλογοι ανά τον κόσμο, πρόσθεσε, πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες τους, ώστε μέσα από μια πλατφόρμα συνεννόησης να λειτουργήσουν ως μεταλαμπαδευτές του μεγάλου οράματος, δηλαδή της "επανεκκίνησης" του Όρκου του Ιπποκράτη ανά τον κόσμο. Ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για ένα σύμφωνο συνεργασίας όλων των Ελλήνων γιατρών παγκοσμίως.

Χαιρετισμό στην ημερίδα, απηύθυναν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Βλάσης, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελος Συρίγος και η πρόεδρος του ΕΟΤ κ.Άντζελα Γκερέκου.

Ο κ. Βλάσης αναφέρθηκε στο υψηλό επιστημονικό επίπεδο των Ελλήνων γιατρών του εξωτερικού και τόνισε ότι οι πρωτοφανείς συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία ανέδειξαν τη συνεργασία στο χώρο της ιατρικής ως πρωτεύον ζητούμενο και αξία ανεκτίμητη στον τομέα αυτό και οι Έλληνες γιατροί αναμφίβολα υπήρξαν πρωταγωνιστές. Διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται στο πλευρό του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών και η συνεργασία θα γίνει ακόμα πιο στενή.

Ο κ. Συρίγος, τόνισε ότι η οικουμενικότητα που δημιούργησε η πανδημία οδήγησε μεταξύ άλλων και στο συμπέρασμα ότι οι πληροφορίες πρέπει να ανταλλάσσονται για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις ως ανθρωπότητα τέτοιους κινδύνους. Εξέφρασε την άποψη ότι μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και το διάλογο θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον σε μια κοινωνία πιο υγιή, σε μια ανθρωπότητα πιο βέβαιη για τα επόμενα βήματά της.

Η κ. Γκερέκου, αναφέρθηκε στον ρόλο του ΕΟΤ στην προβολή των Ελληνικών Ιατρικών & Βιοϊατρικών Συλλόγων του Εξωτερικού και την προβολή ενός νέου προορισμού ιατρικού τουρισμού βασισμένου στον αυθεντικό όρκο του Ιπποκράτη στην Κω.

"Οταν ο ιατρικός τουρισμός αναπτύσσεται με ρυθμούς 20 έως 30% κάθε χρόνο αποτελώντας την απόλυτη πρόκληση για τον παγκόσμιο τουρισμό, η Ελλάδα η πατρίδα του Ιπποκράτη, η χώρα που γέννησε την επιστήμη της Ιατρικής έχει σήμερα όλες τις προϋποθέσεις να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ταξινομείται στους πίνακες και την παραγωγή καλύτερων γιατρών διεθνώς, κατατάσσεται στην 14η θέση από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας για τις καλύτερες εγκαταστάσεις ιατρικής περίθαλψης παγκοσμίως, ενώ σύμφωνα με την ΠΟΥ προσφέρει υπηρεσίες υψηλότατου επιπέδου, με κόστος περίθαλψης εξαιρετικά ανταγωνιστικό". Πρόσθεσε ότι "η Ελλάδα έχει όλο το πακέτο προκειμένου να αποτελέσει κορυφαίο προορισμό υγείας και ευεξίας. Μπορεί να αποτελέσει παγκόσμιο κέντρο ολιστικής θεραπείας και αναζωογόνησης". Οι αρχές του Ιπποκράτη, κατέληξε, μπορούν να αποτελέσουν τις ιδανικές αρχές για το ιατρικό marketing της χώρας.

Κατά την ομιλία του ο Α’ Αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών κ. Κωνσταντίνος Πάντος, τόνισε ότι "ο Ελληνισμός του εξωτερικού συνιστά ένα πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο. Η διάχυση των Ελλήνων της διασποράς στον κοινωνικό ιστό στις χώρες διαμονής τους αλλά και του επιστημονικού δυναμικού του έθνους σε όλες τις γωνιές της υφηλίου δίνει μια οικουμενική διάσταση στο ελληνικό έθνος και μια μοναδική ευκαιρία να μετατρέψουμε το μειονέκτημα της διαχρονικής μετανάστευσης στο εξωτερικό σε πλεονέκτημα για όλους μας σήμερα".

Είμαστε από τις λίγες χώρες παγκοσμίως που έχουμε συλλόγους Ελλήνων Ιατρών σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου, ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Πάντος και κατέθεσε προτάσεις για τον καλύτερο συντονισμό δράσεων, ανάμεσα στις οποίες και για την παροχή οργανωμένης βοήθειας ανεύρεσης θέσεων σε επιστήμονες από την Ελλάδα για μεταπτυχιακά στο εξωτερικό αλλά και σε επιστήμονες του εξωτερικού - και κυρίως Ελληνόπουλα - για αντίστοιχες σπουδές σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο στην Ελλάδα, σε προσυμφωνημένες θέσεις σε Πανεπιστήμια της χώρας όπου δραστηριοποιούνται οι Ιατρικοί σύλλογοι της ομογένειας με αντίστοιχα Πανεπιστήμια εντός χώρας. "Να πάψει το φαινόμενο να ψάχνουν οι νέοι για μεταπτυχιακές θέσεις μέσω “γνωριμιών” αλλά να γίνεται πλέον αυτό θεσμικά" τόνισε.

Στην ημερίδα αναπτύχθηκαν οι εξής θεματικές ενότητες:

Στη συνέχεια συζητήθηκε ο ρόλος των Ελληνικών Ιατρικών και Βιοϊατρικών Συλλόγων του εξωτερικού στην Ιατρική Εκπαίδευση και Ερευνητική δραστηριότητα Ελλήνων Ιατρών σε Πανεπιστήμια της Ελλάδος και της Αλλοδαπής, από τους Προέδρους, Αντιπροέδρους και Γενικούς Γραμματείς των Ιατρικών Συλλόγων Αυστραλίας, Αμερικής, Καναδά, Μ. Βρετανίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Ρουμανίας, Κύπρου.

Επίσης ο κ. Γιώργος Ντάγγας, Τ. Πρόεδρος Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης, μίλησε για την διατήρηση σε Παγκόσμιο επίπεδο της Ηθικής και των Αξιών του Ιπποκράτη, ενώ ο κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης μίλησε για το ρόλο της Ελληνικής κοινότητας στην στήριξη των αποδήμων Ιατρών.

Για την στήριξη των δράσεων των Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων του Εξωτερικού και την προοπτική ουσιαστικής συνεργασίας, με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, μίλησε ο κ.Γιάννης Χρυσουλάκης Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, ενώ ο κ. Μιχαήλ Κουτσιλιέρης Καθηγητής ΕΚΠΑ Πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, ανέπτυξε το θέμα: «Το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών στην υπηρεσία της προώθησης και αξιοποίησης των δυνατοτήτων εκπαίδευσης των ιατρών.»

Για την ενεργοποίηση μηχανισμών προβολής των πεπραγμένων και επιστημονικών επιτευγμάτων των Ελληνικών Ιατρικών και Βιο-Ιατρικών συλλόγων του Εξωτερικού, μίλησανοι δημοσιογράφοι κ.Νικόλας Βαφειάδης και από την ομογένεια, κ. Χατζημανώλης Σωτήρης – Αυστραλία και Χατζηθεοφάνους Αναστάσιος – Καναδάς.

 

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑ