Γ. Πατούλης: «Προϋπόθεση για ένα σύγχρονο και βιώσιμο σύστημα ΠΦΥ είναι η επαρκής χρηματοδότηση. Θα πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις, για την καλύτερη δυνατή ρύθμιση του clawback που απειλεί τη βιωσιμότητα των Φορέων»

Η ανάγκη δημιουργίας μιας ισχυρής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα διασφαλίζει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για τους πολίτες, με επαρκή χρηματοδότηση και συμμετοχή όλου του υψηλά εξειδικευμένου προσωπικού της χώρας, αναδείχθηκε στην διαδικτυακή ημερίδα του ΙΣΑ, με θέμα «ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022.Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο σημαντικό ρόλο του προσωπικού ιατρού και τόνισαν την ανάγκη στήριξης των ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ, των οποίων απειλείται η βιωσιμότητα, από το υπέρογκο Claw Back.

«Υγεία χωρίς γιατρούς δεν υπάρχει», ανέφερε χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης κατά την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας και πρόσθεσε ότι αρκετές από τις παρεμβάσεις που πρότεινε ο ΙΣΑ έγιναν αποδεκτές, γεγονός "που αποτυπώνει την πολιτική βούληση, για την υλοποίηση της ΠΦΥ, και καταδεικνύει την αναγνώριση από πλευράς του Υπουργείου της αξίας της συμμετοχής των γιατρών στο νέο σύστημα". Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, έθεσε μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν τον ιατρικό κόσμο, τα οποία όπως είπε χρειάζονται διευκρίνηση.

Πάγια θέση μας είναι ότι είμαστε ενάντια σε κάθε μορφή επίταξης, επιστράτευσης, ή υποχρεωτικής εφημερίας των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών. Αντίθετα είμαστε υπέρ της εθελοντικής συστράτευσης, κάθε στιγμή που μας καλούν οι ανάγκες της Δημόσιας Υγείας και το Ιατρικό μας καθήκον. Επίσης είμαστε αντίθετοι στην υποχρεωτική επίσκεψη κατ’ οίκον του προσωπικού γιατρού, το οποίο, δεν υπάρχει μεν στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει στο νόμο και χρειάζεται να διευκρινιστεί", τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και παράλληλα διευκρίνισε ότι οι γιατροί είναι αντίθετοι στην εφαρμογή ποινών στους ασθενείς που δεν θα εγγραφούν στο νέο σύστημα. Ο κ. Πατούλης κατέληξε τονίζοντας ότι για την δημιουργία ενός σύγχρονου και βιώσιμου συστήματος ΠΦΥ, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επαρκής χρηματοδότηση ενώ θα πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις, για την καλύτερη δυνατή ρύθμιση του clawback, το οποίο εάν συνεχιστεί θα διαλύσει πλήρως την ΠΦΥ.

Από την πλευρά του, ο Γ. Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους παρουσίασε το νέο σύστημα και απάντησε σε όλες τις απορίες των ιατρών που παρακολουθούσαν την Ημερίδα. Ο κ. Θεμιστοκλέους εξέφρασε την πεποίθηση ότι το νέο σύστημα του προσωπικού γιατρού έχει αυξημένες πιθανότητες να πετύχει και τόνισε ότι το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ στηρίχθηκε σε παλαιότερα νομοσχέδια και έρχεται να διορθώσει ζητήματα, προσφέροντας στον πολίτη μία έξτρα δωρεάν παροχή και είναι στο χέρι του εάν θα την χρησιμοποιήσει. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους γιατρούς, για συμμετοχή στο νέο σύστημα του προσωπικού γιατρού, κάνοντας λόγο για μια μεγάλη ευκαιρία για τους ίδιους και για τη χώρα. Σημειώνεται ότι η διαδικασία για να δηλώσουν οι γιατροί την συμμετοχή τους στο νέο σύστημα έχει καταληκτική ημερομηνία την 31η Ιουλίου.

Πρέπει να επισημανθεί ότι οι ομιλητές έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στις δυσμενείς επιπτώσεις του claw back, με τον αντιπρόεδρο του ΙΣΑ Φώτη Πατσουράκο, να τονίζει ότι η ΠΦΥ χρειάζεται στήριξη.« Διαγνωστικά εργαστήρια, κλινοκοεργαστηριακοί γιατροί και πολυϊατρεία οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία γι αυτό άμεσα πρέπει να βρεθεί λύση για το κρίσιμο ζήτημα του clawback και τα ιατρεία της γειτονιάς να μείνουν ανοιχτά προς όφελος του ασθενή και της δημόσιας υγείας», τόνισε ο κ. Πατσουράκος.

Ακολούθησαν οι αξιόλογες τοποθετήσεις των έγκριτων ομιλητών. Ειδικότερα, το πρόγραμμα της Ημερίδας διαρθρώθηκε ως εξής:

1η Ενότητα

«Οργάνωση & Εφαρμογή της νέας δομής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας»

Μάριος Θεμιστοκλέους, Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Υπουργείου Υγείας. «Δομή & λειτουργία της νέας μορφής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας»

Γεώργιος Μαρίνος, Επ. Καθηγητής Γενικής Ιατρικής – Προληπτικής Ιατρικής Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Ε.Κ.Π.Α., Ταμίας Δ.Σ. του ΙΣΑ «Αποστολή & υποχρεώσεις του Προσωπικού Ιατρού, ως νέος θεσμός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας»

Θεοφάνης Ρηγάτος, Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού ΕΟΠΥΥ «Η διασύνδεση ΠΦΥ με τον ΕΟΠΥΥ υπό το πρίσμα του νέου νόμου για την ΠΦΥ»

Ιωάννης Υφαντόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ «Κοινωνικές επιπτώσεις και οικονομικά οφέλη στους ασφαλισμένους από την εφαρμογή του νέου νόμου για την ΠΦΥ»

Προεδρείο Φ, Πατσουράκος, Α’ Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του ΙΣΑ Π. Λεονάρδου, Μέλος Δ.Σ. του ΙΣΑ & Σύμβουλος Περιφέρειας Αττικής

2η Ενότητα

«Η άποψη της Ιατρικής Κοινότητας στη νέα μεταρρύθμιση»

Eλευθέριος Θηραίος, Ιατρός Γενικής Ιατρικής, Διευθυντής ΕΣΥ ΚΥ Βάρης & Γ.Γ. Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών « Από τον Οικογενειακό Ιατρό στον Προσωπικό Ιατρό: υπάρχει διαφορά

Γεώργιος Ελευθερίου, Αγγειοχειρουργός, Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. του ΠΙΣ «Ο νέος ρόλος του ιδιώτη ιατρού ως Προσωπικός Ιατρός »

Χρυσή Κουτσαυτίκη, Παιδίατρος - Εντατικολόγος, Επιμελήτρια Α’ ΚΥ Ραφήνας «Μπορεί ο Παιδίατρος του ΚΥ να προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες στα παιδιά

Σπύρος Προβατάς, Μαιευτήρας, Χειρουργός - Γυναικολόγος, ΚΥ Καλλιθέας, Μέλος Δ.Σ. του ΙΣΑ «Η παρουσία ιατρών ειδικοτήτων στην ΠΦΥ βοηθά στην αποφόρτιση των δομών Δευτεροβάθμιας & Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας;»

Προεδρείο Ε. Τσούκαλος, Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. του ΙΣΑ, Π. Ψυχάρης, Μέλος Δ.Σ. του ΙΣΑ & Πρόεδρος ΠΟΣΕΥΠ ΠΦΥ

3η Ενότητα

«Ιδιωτική Πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας»

Φώτιος Πατσουράκος, Καρδιολόγος, Διευθυντής Ιδιωτικού Πολυϊατρείου, Α’ Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του ΙΣΑ «Πολυϊατρεία: Προϋποθέσεις για να συνεχίσουν να προσφέρουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στους πολίτες»

Χρυσούλα Νικολάου, Βιοπαθολόγος, Ομ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Αντιπρόεδρος ΚΕΣΥ «Ανακοστολόγηση διαγνωστικών εξετάσεων κάτω από το πρίσμα της σύγχρονης πραγματικότητας»

Χαρίλαος Κουτής, Ομότιμος Καθηγητής Υγιεινής, Δημόσιας Υγείας & Επιδημιολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής «Υγειονομικά οφέλη από την εφαρμογή του νέου νόμου για την ΠΦΥ και ιδιαίτερα από τον θεσμό του προσωπικού ιατρού»

Ιωάννης Κεχρής, Χειρουργός - Εντατικολόγος, Μέλος Δ.Σ. ΙΣΑ & Αντιπεριφερειάρχης Αττικής «Η προσφορά και η σχέση συνεργασίας των ιατρών με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια: ανάγκη για νομοθετική κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους»

Προεδρείο Α. Φουστάνος, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. του ΙΣΑ Ι.Νάσιος, Μέλος Δ.Σ. του ΙΣΑ.

Κεντρική επιμέλεια

Γεώργιος Πατούλης, Πρόεδρος Δ.Σ. του ΙΣΑ & Περιφερειάρχης Αττικής

Οργανωτική Επιτροπή

Φώτιος Πατσουράκος, Πολυτίμη Λεονάρδου, Γεώργιος Μαρίνος, Αναστάσιος Χατζής

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑ

 

 

imerida ΙΣΑ 07 07 2022

 Για το βίντεο της ημερίδας πατήστε εδώ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή