Γιώργος Πατούλης : « Γινόμαστε κρίκος της αλυσίδας που ενώνει τους ιατρούς του κόσμου, για την εγκαθίδρυση της Ιπποκρατικής αντίληψης στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα

Το ταξίδι του ιπποκρατικού πνεύματος συνεχίζεται με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Πρόσφατος σταθμός ήταν η πανέμορφη Παβία της Ιταλίας, 35 χλμ έξω από το Μιλάνο, όπου οι απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου (University of Pavia) ενός από τα παλαιότερα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα στον κόσμο έδωσαν τον Ιπποκράτειο όρκο.
Το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο που ιδρύθηκε με απώτερο σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και την ανάπτυξη επιστημονικού διαλόγου και τεχνογνωσίας για τη δημιουργία ενός ζωτικού πυρήνα ιατρικής δικτύωσης, συνεχίζει με τη συνεργασία του ΙΣΑ, το ταξίδι του στον κόσμο, ενώνοντας τις ιατρικές σχολές ανά χώρα με την Iπποκράτεια ιατρική φιλοσοφία και ηθική.
Αυτή τη φορά είχαν σειρά οι απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Παβία. Σε ένα εκπληκτικής αρχιτεκτονικής και ομορφιάς θέατρο, το Teatro Fraschini, που φτιάχτηκε μεταξύ του 1771 και του 1773, από τον αρχιτέκτονα Antonio Galli Bibiena και πήρε το όνομά του από τον διάσημο τενόρο από την Παβία Gaetano Fraschini πάνω από 90 απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής παρέλαβαν σε μια σεμνή τελετή τα πτυχία τους και ορκίστηκαν στον όρκο του Ιπποκράτη. Στην ιδιαίτερη αυτή βραδιά όπου η επιστήμη, ο πολιτισμός, η ιστορία και οι λαοί έδωσαν δυναμικό παρόν συμμετείχαν μέλη της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας της Παβία.

Η ορκωμοσία των νέων ιατρών έγινε την Πέμπτή 8 Σεπτεμβρίου 2022, στο θέατρο, το Teatro Fraschini και ξεκίνησε με μια ομάδα από όμορφες  Ιταλίδες ντυμένες ιέρειες οι οποίες συνόδευσαν τον κ. Μηνά Χατζατζηαντωνίου, ο οποίος ντυμένος αρχαιοελληνικά ως άλλος Ιπποκράτης διάβασε τον αυθεντικό όρκο του Ιπποκράτη με τον ίδιο ακριβώς τρόπο πού γίνεται κάθε χρόνο στο ασκληπιείο της Κω που για πρώτη φορά ξεκίνησε, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής και προέδρου του ΙΣΑ και στην Ευρώπη.
Ακολούθως ο πρόεδρος του ΙΣΑ και πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Δρ. Γιώργος Πατούλης και ο Πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου της Παβίας Δρ. Claudio Lisi, με τους συνεργάτες του  έδωσαν τα πτυχία μαζί και ένα Πάπυρο με τον Όρκο του Ιπποκράτη, σε όλους τους νέους ιατρούς, μέσα σε μια εξαιρετικά συγκινητική ατμόσφαιρα, για ένα μέλλον γεμάτο προσδοκίες και όνειρα για τους νέους επιστήμονες.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Παβίας Claudio Lisi, που αγκάλιασε από την αρχή την ιδέα – πρόταση του Περιφερειάρχη Αττικής, Προέδρου του Ιατρικού συλλόγου Αθηνών και προέδρου του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών Δρ. Γιώργου Πατούλη δήλωσε ενθουσιασμένος με το όλο εγχείρημα.
Στη συνέχεια έγινε η αποκάλυψη της προτομής του Ιπποκράτη από τον Περιφερειάρχη, Πρόεδρο του ΙΣΑ και του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών Δρ. Γιώργο Πατούλη, τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Παβίας Δρ, Claudio Lisi, τον κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Παβίας Καθηγητή Marco Benazzo και τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος της Κω Δρ. Αντώνιο Πολυδώρου.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκρατείου Ινστιτούτου Ιατρών Γιώργος Πατούλης στην ομιλία του επεσήμανε «Από την εκπαίδευση μεταφέρεστε πλέον στην διάγνωση και τη θεραπεία. Η Ιατρική όμως είναι συνέχιση της μάθησης και της γνώσης διότι η επιστήμη δεν έχει τέλος. Τρανό παράδειγμα η πανδημία του κορωνοϊού που αφαίρεσε τη ζωή πολλών συνανθρώπων μας. Αυτό σημαίνει ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια στο να μάθουμε τον άνθρωπο και το πως μπορούμε να τον βοηθήσουμε να έχει μια καλή ζωή». Και συμπλήρωσε ότι περνώντας τα χρόνια από τότε που και ο ίδιος έδωσε τον όρκο του Ιπποκράτη ανακάλυψε ότι η ζωή ενός ιατρού μπορεί να είναι δύσκολη είναι όμως και ενδιαφέρουσα. Το να μπορεί να σώσεις ανθρώπινες ζωές, ή το να διατηρήσεις την υγεία σε ένα άνθρωπο είναι εξαιρετικά σημαντικό. «Όποιος δεν αγαπά τον άνθρωπο δεν μπορεί να γίνει γιατρός» τόνισε ο κ. Πατούλης ενώ συμπλήρωσε ότι η ιατρική επιβάλλεται να συμβαδίζει με την ηθική. Και σ’ αυτό συμβάλει ο πατέρας της Ιατρικής και της Ηθικής ο Ιπποκράτης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Δρ. Αντώνης Πολυδώρου γενικός γραμματέας του GDHI, εκπρόσωπος του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος της Κω και πρεσβευτής του Ελληνικού Τουρισμού, ο A΄ αντιπρόεδρος Δρ. Κων/νος Πάντος και Β΄ αντιπρόεδρος Δρ. Κων/νος Κουσκούκης  του Παγκόσμιου Ιπποκράτειο Ινστιτούτου ιατρών, ο δήμαρχος της Παβίας, ο κοσμήτορα της Ιατρικής σχολής Marco Benazzo, ο επίτιμος πρόξενος του Μιλάνου κ. Σάκκαρης, ο πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας στην Παβία Γιώργος Μπακάγιας και μέλη της Ελληνικής κοινότητας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι νωρίτερα όλοι οι προσκεκλημένοι είχαν τη ευκαιρία να φιλοξενηθούν μέσα στο ιστορικό πανεπιστήμιο της Παβία όπου επισκέφθηκαν την εκπληκτική βιβλιοθήκη της καθώς και το υπέροχο Μουσείο Ανατομίας  μέσα στο οποίο υπάρχει το κεφάλι του «πατριάρχη» της ανατομίας, καθηγητή Αντόνιο Σκάρπα (Antonio Scarpa) το οποίο έκοψαν οι μαθητές του από την μεγάλη τους αγάπη, για το διατηρήσουν μέσα σε φορμόλη.

Τέλος, όλη η αποστολή επισκέφθηκε τον υπέροχο Βοτανικό κήπο της πόλης όπου έγινε το φύτεμα  του πλατάνου του Ιπποκράτη με στόχο όπως είπε ο κ. Πατούλης να γιγαντωθεί και κάτω από τον ίσκιο του στο μέλλον να διαβαστεί ο όρκος του Ιπποκράτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και 40 χρόνια στην Παβία ζουν περίπου 300 Έλληνες εκ των οποίων οι 69 είναι ιατροί εγγεγραμμένοι στον ιατρικό σύλλογο της Παβίας.

Σημειώνεται ότι το Πανεπιστήμιο της Παβία ιδρύθηκε το 825 ως «Σχολή δικαίου, ρητορικής και φιλελεύθερων τεχνών» από τον βασιλιά Λοθάρι Α΄ και το 1361 ιδρύθηκε επίσημα ως «Universitas Studiorum» από τον αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Κάρολο Δ΄. Χάρη στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν κατά τον 18ο αιώνα από την αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία της Αυστρίας και τον γιο της Ιωσήφ Β', το University of Pavia έγινε ένα από τα κορυφαία στην Ευρώπη, διαθέτοντας έναν εντυπωσιακό αριθμό διάσημων αποφοίτων, φημισμένων ακαδημαϊκών και βραβείων Νόμπελ. Σήμερα, το University of Pavia είναι ένα Πανεπιστήμιο με γνώμονα τη διεθνοποίηση που συμμετέχει σε συμφωνίες με αναγνωρισμένα ιδρύματα παγκοσμίως, ένα προηγμένο Ερευνητικό Πανεπιστήμιο που προωθεί καινοτόμα διεπιστημονικά έργα και ένα Πανεπιστήμιο προσανατολισμένο στην εργασία που δημιουργεί ισχυρά δίκτυα και ισχυρές επιχειρηματικές ευκαιρίες.


ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑ

 

IMG 1391

IMG 1339

IMG 7591

IMG 7576

IMG 20220910 WA0004

IMG 7571

IMG 7200

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή