images/logo-sillogou3.jpg

 

Γ. Πατούλης: «Διεκδικούμε προσλήψεις και αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας, για τους νοσοκομειακούς γιατρούς που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης »

Για το βίντεο της ημερίδας πατήστε εδώ

Η ανάγκη για αύξηση της χρηματοδότησης του συστήματος υγείας για να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση και να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβές, τονίστηκε στο πλαίσιο διαδικτυακής ημερίδας με θέμα, «Η θέση του ιατρού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας: Προκλήσεις, προβλήματα, προοπτικές», που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ιατρών μελών του ΙΣΑ.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ιατρικό προσωπικό που υπηρετεί στο σύστημα υγείας, ασκώντας το έργο του σε αντίξοες συνθήκες. Τόνισαν την ανάγκη να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και  εστίασαν στα προβλήματα του ΕΣΥ και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι κατά  τη διάρκεια της πανδημίας, με αυταπάρνηση κράτησαν όρθιο το σύστημα. Επεσήμαναν ότι πρέπει να βελτιωθούν οι εργασιακές σχέσεις και οι αμοιβές των γιατρών, ώστε να έχουν κίνητρο να στελεχώσουν το σύστημα υγείας, και να σταματήσει η "αιμορραγία" ιατρικού προσωπικού προς το εξωτερικό. Όπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης έφυγαν από την Ελλάδα πάνω από 18.000 γιατροί, για τους οποίους το ελληνικό κράτος επένδυσε στις σπουδές τους. Η μετανάστευση του υψηλά εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού έχει οδηγήσει στις σοβαρές ελλείψεις που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία, σε βασικές ειδικότητες όπως αναισθησιολόγοι, ακτινολόγοι, νευρολόγοι κ.α..

Αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΕΣΥ επισημάνθηκε ότι με παρέμβαση του ΙΣΑ, η πολιτική ηγεσία δεσμεύθηκε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή, χωρίς να υπάρξει διαβούλευση με τους φορείς.

"Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στηρίζει τους γιατρούς που υπηρετούν στο σύστημα υγείας, αναγνωρίζοντας την αυτοθυσία με την οποία καθημερινά ρίχνονται στη μάχη", ανέφερε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, κατά την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας.

  • «Διεκδικούμε αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας για τους νοσοκομειακούς γιατρούς που είναι αδιαμφισβήτητο ότι θα πρέπει να αμείβονται ανάλογα με το ύψιστο έργο που επιτελούν, ώστε να παραμένουν στο ΕΣΥ και να στελεχώνουν τις δομές υγείας. Ζητάμε
  • να γίνουν άμεσα προσλήψεις ώστε να στελεχωθούν τα τμήματα των νοσοκομείων που λειτουργούν με πολύ λιγότερο από το αναγκαίο προσωπικό.
  • να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς αμοιβές και να δοθούν τα μέσα, για την διατήρηση της επιστημονικής επάρκειας των γιατρών του ΕΣΥ.
  • να εξαλειφθούν οι συνθήκες υπερεργασίας στα δημόσια νοσοκομεία», τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ.

Στη συνέχεια το πρόγραμμα της Ημερίδας διαρθρώθηκε ως εξής:
Προεδρείο:

Φώτιος Πατσουράκος, Αρχίατρος ε.α., Α’ Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του ΙΣΑ
- Ευστάθιος Τσούκαλος, Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. του ΙΣΑ

Ομιλητές - θέματα:

Πολυτίμη Λεονάρδου, Μέλος Δ.Σ. του ΙΣΑ
«Η αντιμετώπιση της πανδημίας από το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και οι προκλήσεις στη μετά-covid εποχή»

Βασίλειος Καλδής, Διευθυντής ΕΣΥ
«Η στελέχωση και οι ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Περίθαλψη»

Δημήτρης Τούσουλης, Καθηγητής Καρδιολογίας
«Οι εργασιακές σχέσεις και οι προοπτικές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας»

Σχολιασμό έκαναν οι κ. κ. Ματίνα Παγώνη, Πρόεδρος ΕΙΝΑΠ και Γεώργιος Ελευθερίου, Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. του ΠΙΣ

Β Ενότητα

Προεδρείο:

- Ιωάννης Κεχρής, Μέλος Δ.Σ. του ΙΣΑ & Αντιπεριφερειάρχης Αττικής

- Λίλιαν Μαρκάκη, Αν. Ταμίας Δ.Σ. του ΙΣΑ

 Παρεμβάσεις:

- Ανδρέας Φουστάνος, Αν. Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. του ΙΣΑ

- Σωτήριος Καλιαμπάκος, Μέλος Δ.Σ. του ΙΣΑ

- Γιάννης Καλλιάτσος, π. Μέλος Δ.Σ. του ΙΣΑ

- Αναστάσιος Χατζής, Μέλος Δ.Σ. του ΙΣΑ

- Παναγιώτης Ψυχάρης, Μέλος Δ.Σ. του ΙΣΑ

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑ

 

imer nosok iatr 3