images/logo-sillogou3.jpg

Με φάρμακα από τριτοκοσμικές χώρες, κι όχι με ουσιαστικό έλεγχο της συνταγογράφησης , προσπαθεί η Κυβέρνηση να μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη.

Η αδικαιολόγητη επιστημονικά απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, να φέρει διάταξη που προβλέπει τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, καθώς και η δυνατότητα που δίνεται με την απόφαση αυτή στο φαρμακοποιό να κρίνει αυτός, κι όχι ο θεράπων ιατρός, ποιο είναι το κατάλληλο φαρμακευτικό σκεύασμα με βάση το ιστορικό και τα συμπτώματα του κάθε ασθενή, βάζει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι συμφωνεί απόλυτα στην ανάγκη μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης. Γι αυτό κι επικροτήσαμε την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης , ως αποφασιστικό βήμα εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του μηχανισμού ελέγχου από πλευράς Πολιτείας.

Αν η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν έχει μέχρι σήμερα αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, γι αυτό δεν ευθύνονται ούτε οι γιατροί, πολύ περισσότερο δεν ευθύνονται οι ασθενείς. Ευθύνονται αυτοί που είναι υπεύθυνοι να κάνουν τον έλεγχο, και να αποβάλλουν εκείνους που υπερσυνταγογραφούν άνευ λόγου.

Δεν έχει δικαίωμα η Πολιτεία να τιμωρεί τους πολίτες για την ανικανότητά της. Να στερεί από τον ασθενή το φάρμακο που χρειάζεται, με μοναδικό κριτήριο την τιμή. Δεν μπορεί η τιμή ενός φαρμάκου να είναι το μόνο ή το πιο καθοριστικό στοιχείο για την αγωγή που χρειάζεται ο ασθενής.

Δεν είναι αποδεκτή από τον Ιατρικό κόσμο η  μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης να γίνεται σε βάρος της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται προς τους πολίτες – ασφαλισμένους.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει εκφράσει με τεκμηριωμένες επιστημονικά θέσεις γιατί αντιτίθεται στη ρύθμιση αυτή.

 Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία : ‘

 

Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία είναι μια απόφαση που στόχο έχει να αναγκάσει τους πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους το φάρμακο που εμπιστεύονται ή τους προτείνει ως κατάλληλο ο θεράπων ιατρός τους.

Ο Ι.Σ.Α. θα αντιδράσει με κάθε μέσο στην απόφαση που προωθεί η Κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό :

  1. Θα καλέσουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους Ιατρικούς Συλλόγους όλης της χώρας, για συντονισμό της περαιτέρω δράσης μας.
  2. Θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη για να αποτρέψουμε την εκχώρηση του δικαιώματος στους φαρμακοποιούς, να παρέχουν αυτοί το κατάλληλο φάρμακο στον ασθενή, γιατί αυτό αποτελεί ιατρική πράξη που μπορεί να ασκείται μόνον από γιατρούς.
  3.  Εφόσον η Κυβέρνηση και το Υ.Υ.Κ.Α. εμμείνουν στη ρύθμιση, θα αντιπροτείνουμε ο ιατρός, ως αποκλειστικά υπεύθυνος της χορηγούμενης θεραπευτικής αγωγής, να αναγράφει το σκεύασμα της επιλογής και εμπιστοσύνης του και με ευθύνη του Φαρμακοποιού ή του αντίστοιχου αρμόδιου φορέα να χορηγείται, εάν κρίνεται σκόπιμο, έτερο «ισοδύναμο»  σκεύασμα, εφόσον αυτό δεν υπάρχει στην αφορά μετά από ενημέρωση από τον Ε.Ο.Φ.

 

Για το Δ.Σ. του Ι.Σ.Α.

 

             Ο Πρόεδρος                                                                   Ο Γεν.Γραμματέας

           Γιώργος Πατούλης                                                             Στάθης Τσούκαλος