images/logo-sillogou3.jpg

Συνάδελφοι,

Ως λειτουργοί του χώρου της Υγείας βιώνουμε όλοι μας τις συνέπειες από την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική στο χώρο μας. Η περικοπή των δημόσιων δαπανών και η εφαρμογή του αδιέξοδου μνημονίου δημιουργούν αδιέξοδα τις συνέπειες των οποίων καλούμαστε να πληρώσουμε όλοι, ιατρικό προσωπικό αλλά και ασθενείς.


Η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προωθεί μέτρα και πολιτικές που υποβαθμίζουν όλο και περισσότερο τις παροχές υγείας αλλά και την ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών, ενώ συγχρόνως στραγγαλίζει επαγγελματικά τον ιατρικό κόσμο.

Μέσα στο τελευταίο μόνο μήνα, ο Υπουργός Υγείας

1) Επιχειρεί να οδηγήσει σε επαγγελματικό αφανισμό χιλιάδες γιατρούς, μέσα από την προσπάθεια του να μορφοποιήσει τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. , δημιουργώντας ένα σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας που αποκλείει τους μισούς και πλέον γιατρούς, ενώ για τους υπόλοιπους προβλέπει εξευτελιστικούς όρους για την παροχή των ιατρικών υπηρεσιών. Γιατί είναι εξευτελιστική η παροχή υπηρεσιών με μπλοκάκι, αμοιβή των 1000 ευρώ ακαθάριστα και χωρίς ασφάλιση. Πρόκειται για μια πολιτική που υπηρετεί μόνον εισπρακτικούς λόγους, αλλά δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών και των λειτουργών της υγείας.

2) Ισχυρίζεται ότι «απελευθερώνει» τάχα το ιατρικό επάγγελμα, το οποίο ήταν πάντοτε απελευθερωμένο, κι αυτό ως πρόσχημα για να επιτρέψει την παροχή υπηρεσιών υγείας σε επιχειρηματικά συμφέροντα που δεν διαθέτουν την ιατρική ιδιότητα . Συγχρόνως δίνει την δυνατότητα σε μεγαλογιατρούς να λειτουργήσουν αλυσίδα ιατρείων σε πολλές περιοχές της χώρας, εξέλιξη που θα έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο χιλιάδων ατομικών ιατρείων, που λειτουργούν σήμερα. Είναι μια κυβερνητική επιλογή που οδηγεί σε επαγγελματικό αφανισμό χιλιάδες γιατρούς και κυρίως νέους γιατρούς.

3) Προχώρησε στη μείωση των οργανικών κρεβατιών των δημόσιων νοσοκομείων κατά 30% όχι γιατί αυτό εξυπηρετεί τη βελτίωση της ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες, αλλά με στόχο να μειώσει αντίστοιχα και τον αριθμό των γιατρών κάθε ειδικότητας αλλά και ειδικευόμενους του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, αλλά και το νοσηλευτικό προσωπικό των Νοσοκομείων

4) Παραχωρεί 550 κρεβάτια Δημόσιων Νοσοκομείων και μάλιστα τα καλύτερα στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες (ελληνικές και ξένες), για να αυξήσουν αυτές τα κέρδη τους, αδιαφορώντας για τη δημιουργία μέσα στα Δημόσια Νοσοκομεία νοσηλευόμενων 2 ταχυτήτων και στραγγαλίζοντας ακόμη περισσότερο τον ελευθεροεπαγγελματία γιατρό.

Συνάδελφοι,

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες . Διακυβεύεται η επαγγελματική και επιστημονική επιβίωση του γιατρού και υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας των κατοίκων της χώρας μας. Αν δεν αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε τα τετελεσμένα που επιχειρεί να δημιουργήσει η Κυβέρνηση στο χώρο της Υγείας, άμεσα, αύριο θα είναι αργά.

Είναι υποχρέωση μας να αποτρέψουμε την περαιτέρω υποβάθμιση τόσο του ιατρικού μας λειτουργήματος , όσο και των υπηρεσιών υγείας.

Το Δ.Σ. του Ι.Σ.Α.:

1) Προκηρύσσει 48ωρη απεργία στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου συμμετέχοντας στην Παν-Ιατρική απεργιακή κινητοποίηση του Π.Ι.Σ.
2) Προχωρά στην υποβολή αγωγών στους Προέδρους και Διοικητές των Ασφαλιστικών Οργανισμών, που δεν έχουν εξοφλήσει οφειλές ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στους γιατρούς.
3) Προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για την αντισυνταγματικότητα της παράδοσης της Π.Φ.Υ. σε εξωϊατρικά κέντρα.
4) Καλεί τους ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΜΕΛΗ του σε συγκέντρωση το ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ , στις 10:00 π.μ. στο ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PRESIDENT (Λ. Κηφισίας 43 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ)

Συνάδελφοι,

Είναι υποχρέωση και καθήκον όλων μας να αγωνιστούμε για την αξιοπρέπεια του ιατρικού κόσμου. Δεν πρέπει να λείψει κανείς από τη συγκέντρωση της 3ης Σεπτεμβρίου , για να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα σε αυτούς που απεργάζονται τον επαγγελματικό μας αφανισμό.
Με τη συμμετοχή όλων μας θα αντιπαρατεθούμε αποτελεσματικά στις αδιέξοδες επιλογές της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Για το Δ.Σ. του Ι.Σ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ         Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓ.ΠΑΤΟΥΛΗΣ              ΕΥΣΤ.ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ