images/logo-sillogou3.jpg

Ο πολίτης θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.Θα αυξηθούν οι ουρές και οι λίστες αναμονής

Ο Κανονισμός Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ , αποδεικνύει περίτρανα ότι οι πολίτες, θα εξαναγκαστούν να βάλουν βαθιά ,το χέρι στις τσέπες, για να προστατεύσουν την υγεία τους.
Με μαθηματική ακρίβεια, θα οδηγηθούμε, σε ουρές και λίστες αναμονής, ενώ είναι δεδομένη, η υποβάθμιση,των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας .


Είναι βέβαιο ότι ο ΕΟΠΥΥ , θα αποδειχθεί θνησιγενής, καθώς βασίζεται αποκλειστικά στη μείωση των δαπανών, αγνοεί το ποιοτικό στοιχείο και αποκλείει τη συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών που επί δεκαετίες , ήταν στην υπηρεσία του πολίτη και εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι εδώ και δυο χρόνια.


Αναφορικά με τον Κανονισμό επισημαίνουμε ότι χαρακτηρίζεται από προχειρότητα, η δε επιχειρούμενη διαβούλευση είναι για τα μάτια του κόσμου Στην πραγματικότητα, αποτελεί ένα ακόμα στάδιο στην επιχείρηση κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους και του ευαίσθητου χώρου της υγείας,ενώ παράλληλα εμμέσως πλην σαφώς αβαντάρει απροκάλυπτα τα επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας.


Επίσης θα πρέπει να επισημανθούν τα εξής:
Η ανυπαρξία των ονομάτων των φορέων και προσώπων και του επιβλέποντος Υπουργείου ή Οργανισμού, που προέβησαν στη σύνταξη του συγκεκριμένου Σχεδίου.
Ανεξαρτήτως περιεχομένου, διαπιστώνεται για μια φορά ακόμη, η απουσία των Ιατρικών Συλλόγων και του Π.Ι.Σ στη διαδικασία εφαρμογής του προτεινόμενου Κανονισμού Παροχών Υγείας, που περιλαμβάνει προσλήψεις ιατρών, πειθαρχικές και οικονομικές κυρώσεις, αμοιβές κ.α.


Ομοίως εκτιμούμε ότι η καθοριζόμενη δαπάνη για την αποζημίωση αποκλειστικής νοσηλεύτριας, με 32€ τις καθημερινές και 40€ τα Σαββατοκύριακα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και θα μετακυλήσει στις τσέπες των ασθενών.


Την ώρα που το Δημογραφικό Πρόβλημα στη χώρα μας είναι οξύ, το χρηματικό βοήθημα των 900€ σε περίπτωση τοκετού, κάθε άλλο επιτυγχάνει εκτός από τη λύση του προβλήματος και καταδεικνύει το πώς αξιολογεί και ιεραρχεί η Κυβέρνηση τα προβλήματα επιβίωσης της χώρας
Φυσικοθεραπείες, Λογοθεραπείες, Εργοθεραπείες, Ψυχοθεραπείες αποζημιώνονται σε τιμές που απέχουν κατά πολύ των πραγματικών και θα έπρεπε να υπάρξει, ώστε το υπεράνω του καλυπτόμενου ποσού από το ταμείο να εκπίπτει από την φορολογική δήλωση. Υπάρχουν περιπτώσεις ,που οικογένειες, σηκώνουν σταυρό μαρτυρίου ,για άτομα με ειδικές ανάγκες και η πολιτεία οφείλει με ευαισθησία να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες τους


Γίνεται αναφορά για τις συμβάσεις μίσθωσης έργου, με ιατρούς 23 ειδικοτήτων, με μηνιαίες αποζημιώσεις ,επιεικώς απαράδεκτες, όχι μόνον ως προς το ύψος, αλλά και τις συνθήκες παροχής υπηρεσιών. Από τον κατάλογο των 23 ειδικοτήτων λείπουν παντελώς οι εργαστηριακές ειδικότητες. Η απουσία ξεκάθαρων όρων συμμετοχής ,των εργαστηριακών ειδικοτήτων ως παρόχων υπηρεσιών υγείας, υποκρύπτει τις φήμες για παράδοση του χώρου στα επιχειρηματικά συμφέροντα.


Καθιερώνεται η συνταγογράφηση κάθε φαρμάκου από ιατρό της αντίστοιχης ειδικότητας. Ωστόσο με επικρεμαμένη πάνω από το κεφάλι του ιατρού την πειθαρχική δίωξη και τη χρηματική ποινή, ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει να υποστεί τις συνέπειες, γιατί κάποια επιτροπή έκρινε ότι κακώς ανέγραψε συγκεκριμένο φάρμακο.


Αποκλείεται η δυνατότητα συνταγογράφησης, στους μη συμβεβλημένους ιατρούς, στερώντας την δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης των ασφαλισμένων, σε δεκάδες χιλιάδες ιδιώτες ιατρούς της εμπιστοσύνης τους. Πρόκειται για την αποθέωση του εκβιασμού, προκειμένου μερίδα ιατρών να προσχωρήσει στο «Σύστημα» επιστημονικής και επαγγελματικής εξαθλίωσης .
Αδιαφανής αναδεικνύεται η διαδικασία επιλογής των ιατρών, που θα συνάψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, από 5μελη επιτροπή αγνώστου συνθέσεως.


Προβλέπεται ελάχιστος αριθμός γιατρών,που θα συνάψει συμβάσεις «ομηρίας» διάρκειας 2 ετών, με εξευτελιστικές αποζημιώσεις και αυτές ακαθάριστες και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, με τους φόρους και τα λειτουργικά έξοδα ενός ιατρείου να έχουν εκτοξευθεί.


Στην πραγματικότητα μετατρέπεται μεγάλη μερίδα ιατρών,από λειτουργούς της υγείας ,σε φτηνό ιατρικό δυναμικό εν αφθονία, προκειμένου να στελεχώσει τον ΕΟΠΥΥ και να χρησιμοποιηθεί από επιχειρήσεις ή αλυσίδες SUPER-MARKET της υγείας.

Ο Ι.Σ.Α. εμμένει στην πάγια θέση του, για Συλλογική Σύμβαση του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων, με δυνατότητα συμμετοχής των επιθυμούντων ιατρών, αμοιβή κατ’ επίσκεψη και πράξη, με αυστηρό πλαίσιο ελέγχου και ελεύθερη δυνατότητα συνταγογράφησης για όλους τους γιατρούς, που πλέον με την ηλεκτρονική διακίνηση συνταγών και παραπεμπτικών καθίσταται εφικτό.

 

Για το Δ.Σ. του Ι.Σ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ          Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ          ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ