images/logo-sillogou3.jpg

Αθήνα, 27.9.2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει επανειλημμένως ταχθεί υπέρ του τακτικού φορολογικού ελέγχου κάθε επιτηδευματία και εναντίον της φοροδιαφυγής, επισημαίνοντας ότι κάθε τεκμηριωμένη περίπτωση φοροδιαφυγής πρέπει να τιμωρείται.

Αιφνιδιαστικά ο Ι.Σ.Α. διαπίστωσε ότι σύμφωνα με το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου για την περαίωση ή την εκούσια κατάργηση των φορολογικών εκκρεμοτήτων, μεταξύ άλλων εξαιρούνται «Οι υποθέσεις επιτηδευματιών φυσικών προσώπων τα οποία με βάση τα στοιχεία του περιουσιολογίου έτους 2008 υπάγονται σε Φορολόγηση Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ)».

Είτε η ρύθμιση αυτή έχει την έννοια ότι εξαιρούνται οι επιχειρηματίες ή επαγγελματίες, φυσικά πρόσωπα, οι οποίοι με την ιδιότητά τους αυτή και για την άσκηση της δραστηριότητας του επιτηδευματία έχουν αποκτήσει Μεγάλη Ακίνητη Περιουσία, είτε ότι εξαιρείται κάθε επιτηδευματίας που τυχαίνει να έχει από οποιαδήποτε αιτία Μεγάλη Ακίνητη Περιουσία (π.χ.κληρονομιά), η ρύθμιση μας βρίσκει αντίθετους, αφού, σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για περιουσία, η οποία φορολογείται αυτοτελώς και ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Για τους λόγους αυτούς, ζητούμε την άμεση απάλειψη της παραπάνω περιπτώσεως από τις εξαιρούμενες υποθέσεις καθόσον εισάγει, χωρίς οποιοδήποτε έρεισμα, μια άνιση μεταχείριση η οποία ούτε νόμιμη, ούτε ηθική είναι.

Για το Δ.Σ. του Ι.Σ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΩΤ.ΡΗΓΑΚΗΣ                            ΓΕΩΡΓ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ