images/logo-sillogou3.jpg

Αθήνα,6.9.2010


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ

Στα πλαίσια του Μνημονίου και της κατεδάφισης κοινωνικών κατακτήσεων αδιακρίτως, ο ευαίσθητος τομέας της υγείας για μια φορά ακόμη έχει την τιμητική του.

Αρχής γενομένης από τον Ο.Π.Α.Δ. περικόπτονται ευρείας κλίμακας κρίσιμες ιατρικές εξετάσεις και το κόστος τους μεταφέρεται στις τσέπες των ασφαλισμένων.

Οι περικοπές αυτές εντάσσονται στη σύμπραξη των μεγάλων Ασφαλιστικών Ταμείων, με στόχο να μειώσουν τα έξοδά τους κατά 2,5 δισεκατομύρια ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου και δεν έχουν καμιά επιστημονική βάση και τεκμηρίωση.

Ναι στην περιστολή της σπατάλης και στο χώρο της υγείας, αλλά όχι σε βάρος της υγείας των ασφαλισμένων.

Η πολιτεία είναι υπεύθυνη βάσει του Συντάγματος και της κείμενης νομοθεσίας για την προστασία της υγείας του πολίτη μέσω του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Η υποχρέωση αυτή συνεπάγεται τη δέσμευση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης για την παροχή τόσο προληπτικών όσο και θεραπευτικών υπηρεσιών για την ουσιαστική εξουδετέρωση των κινδύνων που απειλούν την υγεία και την εξάλειψη των γενικότερων επιπτώσεων που απορρέουν από τις βλάβες της.

Ο ασφαλισμένος επομένως στα πλαίσια του υπάρχοντος κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος έχει δικαίωμα να αξιώνει από τα ασφαλιστικά του ταμεία κάλυψη των δαπανών της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που είναι αναγκαίες για την αποτελεσματική υγειονομική του προστασία.

Ως εκ τούτου, η περικοπή δαπανών υγείας που αφορά σημαντικές προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, όπως οι εξετάσεις του θυρεοειδούς , των λιπιδίων στο αίμα, των καρκινικών δεικτών κ.λ.π. παραβιάζει κατάφωρα το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα για προστασία της υγείας, καθώς οι υπόχρεοι φορείς κοινωνικής ασφάλισης με τον τρόπο αυτό αρνούνται συνειδητά την παροχή των αναγκαίων μέτρων για την εξασφάλιση μιας ικανοποιητικού επιπέδου υγειονομικής κάλυψης και προστασίας του ατομικού και κοινωνικού αγαθού της υγείας.

Για το Δ.Σ. του Ι.Σ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΩΤ.ΡΗΓΑΚΗΣ                         ΓΕΩΡΓ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ