ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

                                                  Αθήνα 20/12/2011

 

Ενωμένος ο ιατρικός κόσμος θα ανατρέψει τα σχέδια της Κυβέρνησης, που οδηγούν στην επαγγελματική και επιστημονική υποβάθμισή μας.

 Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πρωτοστατεί στον αγώνα που δίνει ο ιατρικός κόσμος της χώρας, προκειμένου να αποτρέψει τα καθοδηγούμενα από την Τρόικα σχέδια της Κυβέρνησης,  που οδηγούν στον επιστημονικό και επαγγελματικό μας αφανισμό.

Ο Ι.Σ.Α. Πιστεύει ακράδαντα ότι η διατήρηση αρραγούς του παν-ιατρικού μετώπου, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για να πετύχουμε την ανατροπή αυτών των σχεδίων. Όσοι συνάδελφοι επιλέγουν την κρίσιμη αυτή χρονική συγκυρία είτε να απουσιάσουν από τις κινητοποιήσεις του κλάδου μας, είτε να ασκήσουν ανέξοδη κριτική και φθηνή αντιπολίτευση, με την ασφάλεια που τους προσφέρει η ζεστασιά του ιατρείου τους, εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνον τα συμφέροντα της Κυβέρνησης. Διασπούν το αγωνιστικό μέτωπο που έχει συγκροτηθεί. Υπονομεύουν τη διαπραγματευτική δύναμη των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας. Βάζουν πάνω από το συμφέρον όλων των συναδέλφων, τα προσωπικά και μικροπαραταξιακά τους συμφέροντα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει αναλάβει μέσα στο τελευταίο χρονικό διάστημα σημαντικές πρωτοβουλίες, έχει συμμετάσχει σε πετυχημένες κινητοποιήσεις κι έχει πετύχει με την άμεση αντίδραση του να ανατρέψει κυβερνητικές επιλογές.

Η αντίδραση και η κινητοποίηση του Ι.Σ.Α. ήταν αυτή :

·         Που ανέδειξε την προχειρότητα με την οποία σχεδιάστηκε και υλοποιείται ο ΕΟΠΥΥ, μέσα από τη διοργάνωση μιας πολύ επιτυχημένης ημερίδας, σέρνοντας ουσιαστικά την Πολιτεία και τα εντεταλμένα της όργανα σε ένα δημόσιο διάλογο για το νέο φορέα, που μέχρι πριν λίγο καιρό μας αρνούνταν. Ενώ καταγγείλαμε την έλλειψη χρηματοοικονομικής μελέτης που να αποδεικνύει τη βιωσιμότητα του νέου φορέα.

·         Που υποχρέωσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αποσύρει την εγκύκλιο της ντροπής, η οποία  επέτρεπε στα επιχειρηματικά συμφέροντα να εισβάλλουν στο χώρο της υγείας , αλλοιώνοντας το χαρακτήρα του ιατρικού μας λειτουργήματος και μετατρέποντας τα ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα υγείας σε ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ .

·         Που ανάγκασε τον Υπουργό Υγείας να αποσύρει το ΦΕΚ που ακύρωνε το μέτρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και επέτρεπε τη διεξαγωγή χωρίς κανέναν έλεγχο διαγνωστικών εξετάσεων, με ένα απλό χειρόγραφο παραπεμπτικό, αρκεί η αξία τους να μην ξεπερνούσε τα 100 ευρώ.

·         Που κατήγγειλε τον αποκλεισμό των νέων αυτοαπασχολούμενων ιατρών από τα κύρια ασφαλιστικά ταμεία ( ΟΠΑΔ, -ΙΚΑ-ΟΑΕΕ) .

·         Που πήρε την απόφαση να κινήσει τη διαδικασία για την υποβολή μηνύσεων και αγωγών σε βάρος των ταμείων ΟΠΑΔ- ΤΑΠΟΤΕ-Οίκο Ναύτου, προκειμένου να τα υποχρεώσει να εξοφλήσουν οφειλές προς συναδέλφους που ξεπερνούν τα 350.000.000 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζουμε απόφαση του ΠΙΣ και προχωρούμε από 1-12-2011 σε επίσχεση των συμβάσεων με τον ΟΠΑΔ.

·         Που ανέτρεψε τις απαράδεκτες και «ανθυγιεινές» μεθοδεύσεις της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας , η οποία επιχείρησε να δώσει το δικαίωμα στους Φαρμακοποιούς να αντικαθιστούν τα

συνταγογραφούμενα από τους θεράποντες ιατρούς φαρμακευτικά σκευάσματα, με άλλα της αυτής δραστικής ουσίας.

·         Που κατάφερε και απέσπασε τη δημόσια δέσμευση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής από την Πολιτική Ηγεσία των Υπουργείων Υγείας και Απασχόλησης, για την παροχή του δικαιώματος συνταγογράφησης σε όλους τους ιατρούς, χωρίς αποκλεισμούς, ιδιαίτερα στους νέους ιατρούς, που σήμερα είναι αποκλεισμένοι από όλα τα Ταμεία.  

Όλα όσα πετύχαμε μέχρι σήμερα, αποτελούν οδηγό μας και για τις επόμενες κινητοποιήσεις μας. Ο αγώνας δεν σταματά εδώ, αντίθετα εντείνεται , ιδίως μετά τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις των Υπουργείων Απασχόλησης και Υγείας, που ευρισκόμενα σε αδιέξοδο επιχειρούν με πράξη Νομοθετικού περιεχομένου της 16/12/2011 , Φ.Ε.Κ.262, να εγκλωβίσουν τον ιατρικό κόσμο, καλώντας να γίνει «Δηλωσίας», προκειμένου να επιβιώσει ο θνησιγενής Ε.Ο.Π.Υ,Υ. υποβαθμίζοντας την Περίθαλψη των ασφαλισμένων πολιτών.

Με χθεσινό ψήφισμα όλων των Ιατρικών Συλλόγων καλέσαμε όλους τους συναδέλφους:

·         να μη γίνουν συνένοχοι στην επιχείρηση ισοπέδωσης της Δημόσιας Υγείας και εξαθλίωσης του Έλληνα γιατρού

·         να αρνηθούν να υποβάλλουν δήλωση, ότι για τη μεταβατική περίοδο ώσπου να σταθεί στα πόδια του ο παραπαίων Ε.Ο.Π.Υ.Υ., θα συνεχίσουμε να δεχόμεθα ασθενείς με αμοιβή μικτή 10 ευρώ ανά επίσκεψη.

·         επαναλάβαμε την απαίτησή μας για σύναψη και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, με αξιοπρεπή αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση.

·         επαναλάβαμε ότι για τον ιατρικό κόσμο αποτελεί «κόκκινη γραμμή», ο αποκλεισμός της δυνατότητας συνταγογράφησης και παραπεμπτικογραφίας από τους μη συμβεβλημένους ιατρούς.

·         Ξεκαθαρίσαμε ότι τασσόμαστε υπέρ του ενιαίου Φορέα Υγείας μέχρις όμως να δοθεί η δυνατότητα διελεύκανσης των Νομοθετικών ρυθμίσεων εφαρμογής του ΕΟΠΥΥ (Π.Δ., Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων), ζητήσαμε να ανασταλεί η εφαρμογή του και να συνεχιστεί η λειτουργία των Κλάδων Υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Την περίοδο αυτή περισσότερο από ποτέ άλλοτε , είναι απαραίτητη η ενεργός συμμετοχή όλων μας στον αγώνα που ο Ι.Σ.Α. και οι Ιατρικοί Σύλλογοι δίνουν , με στόχο τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής υγείας, που θα διασφαλίζει την αξιοπρέπεια κάθε συναδέλφου, θα εγγυάται καλύτερες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς αμοιβές, θα προσφέρει  καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών υγείας για όλους τους πολίτες.

Ενωμένος ο ιατρικός κόσμος θα ανατρέψει τα σχέδια της Κυβέρνησης, που οδηγούν στην επαγγελματική και επιστημονική υποβάθμισή μας.

Τέλος, ευρισκόμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα, ενόψει υλοποίησης της δέσμευσης των  Υπουργών Υγείας και εργασίας, για έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης  που θα νομοθετεί το δικαίωμα Συνταγογράφησης και  παραπεμπτικογραφίας  στους μη συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιατρούς που αναμένεται τις επόμενες ημέρες .

Επίσης έχει αποσταλεί αίτημα συνάντησης των Προέδρων  των Ιατρικών Συλλόγων με τον  κ. Πρωθυπουργό καθώς και με τους Προέδρους  των Κομμάτων ,προκειμένου να ενημερωθούν επί των θέσεων του Ιατρικού Κόσμου πάνω στις συντελούμενες αλλαγές στον ευαίσθητο  χώρο της υγείας .

 

Για το Δ.Σ. του Ι.Σ.Α.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                            Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ                          ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή