Προς

ΗΔΙΚΑ Α.Ε.

Λυκούργου 10 Αθήνα

ΚΟΙΝ:

1. Υπουργό Υγείας

κ. Παύλο Πολλάκη

Αριστοτέλους 17 – Αθήνα

2. Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ

κ. Σωτήριο Μπερσίμη

Αποστόλου Παύλου 12 - Μαρούσι

 

                                                                               Αθήνα, 02/07/2018

                                                                                                                          ΑΠ:  29163

 

ΘΕΜΑ: Ο ΙΣΑ ΖΗΤΑ ΝΑ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ Η ΗΔΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΠΑΘΟΛΟΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΗΣ ΥΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑΣ.

 

Νέα ταλαιπωρία προέκυψε αιφνιδίως για τους ιατρούς αλλά και τους ασθενείς, καθώς αυθαίρετα η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. εξαίρεσε τους παθολόγους από τη συνταγογράφηση του προσδιορισμού σακχάρου αίματος – γλυκόζης (GL) ανά δείγμα και απενεργοποίησε τον κωδικό Ε78.0 που αφορά διαταραχές του μεταβολισμού των λιποπρωτεϊνών και άλλες λιπιδαιμίες. Αναμφισβήτητα ο σακχαρώδης διαβήτης εμπίπτει στο γνωστικό αντικείμενο των παθολόγων και δεν γίνεται αντιληπτή η αιτία, για την οποία το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καταγράφει ότι «οι παθολόγοι δεν μπορούν να καταχωρούν εξετάσεις για τις συγκεκριμένες ICD10 διαγνώσεις». Περαιτέρω επίσης ακατανόητο είναι και το γεγονός ότι παραμένει ανενεργός ο κωδικός Ε 78.0 που αφορά την υπερλιπιδαιμία. Θεωρούμε ότι πρόκειται για εκ παραδρομής σφάλμα των υπηρεσιών της ΗΔΙΚΑ, καθώς στην Υ.Α. Γ.Π. οικ. 45813/13-6-2018 ρητά καταγράφονται και οι παθολόγοι στις ειδικότητες, που δύνανται να συνταγογραφούν τις συγκεκριμένες εξετάσεις.

Για πολλοστή φορά και ενόψει του ως άνω προβλήματος, καλούμε το Υ.Υ. να μην θέτει ως ημερομηνία έναρξης των οιονδήποτε αποφάσεων περί συνταγογράφησης την αρχή εκάστου μηνός, οπότε και υπάρχει μεγαλύτερη προσέλευση ασθενών για συνταγογράφηση.

Ο ΙΣΑ ζητά την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος, καθότι την ανεπάρκεια του συστήματος δεν είναι δυνατό να την πληρώσουν τα μέλη μας. Αναμένουμε την άμεση επίλυση του προβλήματος και την ενημέρωση μας.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

                           ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ                   ΑΛΕΞΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή