images/logo-sillogou3.jpg

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας κ.Βασίλη Κικίλια, με την οποία ζητά να νομοθετηθεί αυστηρή ποινή, για τους φαρμακοποιούς που χορηγούν αντιβιοτικά αλλά και άλλα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή καθώς εκθέτουν σε κίνδυνο τη Δημόσια υγεία και ευθύνονται μεταξύ άλλων για τις μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων που παρουσιάζει η ελληνική αγορά.
Ο ΙΣΑ εκτιμά ότι είναι σε θετικό βήμα, η θεσμοθέτηση της ιατρικής συνταγής για τα αντιϊκά φάρμακα ωστόσο ζητά το μέτρο αυτό να επεκταθεί σε όλα τα φάρμακα καθώς παρατηρείται σημαντική έλλειψη εμβολίων και αντιβιοτικών φαρμάκων.
Ειδικότερα, στην επιστολή του ΙΣΑ προς τον Υπουργό Υγείας επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Οφείλουμε να σας συγχαρούμε για την άμεση αντίδρασή σας για τη θεσμοθέτηση της συνταγογράφησης αντιϊκών φαρμάκων. Από πολλών ετών στους προκατόχους σας έχουμε επισημάνει την ανάγκη να νομοθετηθεί έλεγχος και ποινή για τους φαρμακοποιούς που χορηγούν αντιβιοτικά αλλά και άλλα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή. Η χώρα μας, όπως φαίνεται διατηρεί και επί των ημερών σας μία θλιβερή πρωτιά στην ανθεκτικότητα των μικροβίων εκ της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών. Αποτελεί θέση του ΙΣΑ ότι θα πρέπει επιτέλους να προβλεφθεί νομοθετικά η επιβολή προστίμων για τη χορήγηση συνταγογραφούμενου φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή».
Ο ΙΣΑ ζητά να προστεθεί ρύθμιση στο σχετικό νόμο, προκειμένου να αναχαιτιστεί το φαινόμενο της διάθεσης συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τον φαρμακοποιό χωρίς προηγούμενη ιατρική εξέταση και διάγνωση και χωρίς απόλυτη ιατρική ένδειξη, κατά παράβαση των κανόνων άσκησης της ιατρικής, των κοινοτικών οδηγιών, γεγονός που πέρα από οικονομικές έχει και σημαντικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία (πολυφαρμακία, αλόγιστη διάθεση αντιβιοτικών κλπ).

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑ

 

Για την επιστολή πατήστε εδώ