Γ.Πατούλης: «Οι πολίτες της Αττικής δεν είναι μόνοι τους. Αυτό τον αγώνα τον δίνουμε όλοι μαζί»

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κοινού στην πλατφόρμα αυτοελέγχου για τον κορωνοϊό της DOCANDU που έθεσε στην διάθεση των πολιτών ο ΙΣΑ και η Περιφέρεια Αττικής. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα που εκτιμά τον κίνδυνο κάποιος να έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό, προκειμένου να αναζητήσει ιατρική βοήθεια.
Μέσα στην πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της πλατφόρμας δέχτηκε περίπου 12.000 επισκέψεις πολιτών, οι οποίοι πραγματοποίησαν αυτοέλεγχο συμπτωμάτων για τον κορωνοϊό καθώς και ιχνηλάτηση των κοινωνικών και επαγγελματικών τους επαφών.
Από το σύνολο των πολιτών που έκαναν τον αυτοέλεγχο, με βάσει τα αποτελέσματα των στοιχείων που έδωσαν, ένας στους τρεις ανήκει στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. Στην πλειονότητα των ελέγχων δεν υπήρξαν συμπτώματα, ωστόσο υπήρξαν περίπου 600 περιπτώσεις όπου η πιθανότητα να έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό ήταν μέτρια ή υψηλή.
Σε όλους τους πολίτες δόθηκαν προσωποποιημένες οδηγίες βάσει των εθνικών οδηγιών του ΕΟΔΥ και όσοι έπρεπε παραπέμφθηκαν στον θεράποντα ιατρό ή εξυπηρετήθηκαν από ιατρό του τηλεφωνικού κέντρου της Περιφέρειας Αττικής.
Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης δήλωσε:

«Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο δίχτυ προστασίας των πολιτών από την πανδημία που έχει αναπτύξει ο ΙΣΑ και η Περιφέρεια Αττικής. Πρόκειται για το πρώτο βήμα που μπορεί να κάνει ο πολίτης ακόμα και πριν αναπτύξει συμπτώματα για να διαπιστώσει εάν έχει υψηλό κίνδυνο να έχει μολυνθεί προκειμένου να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να αυτοπεριοριστεί. Πρέπει να επισημανθεί ότι το σύστημα αξιολογεί ενδείξεις δεν κάνει διάγνωση. Όσοι υποψιάζονται ότι νοσούν ακόμα και οι ασθενείς με τα ήπια συμπτώματα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα γιατρό και να έχουν στενή ιατρική παρακολούθηση. Τονίζουμε ότι οι πολίτες της Αττικής δεν είναι μόνοι τους. Αυτό τον αγώνα τον δίνουμε όλοι μαζί»

Από τα στοιχεία κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της πλατφόρμας εξάγεται το συμπέρασμα ότι είναι έντονο το ενδιαφέρον των λεγόμενων παραγωγικών ομάδων να πραγματοποιήσουν αυτοέλεγχο, καθώς οι πλειονότητα των συμμετεχόντων ανήκει στις ηλικίες 18-64 ετών.
Πιο συγκεκριμένα το 42% ανήκει στην κατηγορία 18-39 ετών, το 51% στην κατηγορία 40-64 ετών, γεγονός το οποίο καταδεικνύει το ενδιαφέρον και τη στροφή των μεγαλύτερων ηλικιών στις νέες τεχνολογικές υπηρεσίες. Το 53% που πραγματοποίησαν αυτό έλεγχο είναι άνδρες, ενώ το 47% γυναίκες.
Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη στο κοινό στην ιστοσελίδα του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής και λειτουργεί επικουρικά με το Τηλεφωνικό Κέντρο Βοήθειας και Πληροφόρησης για τον Κορωνοϊό 1110 της Περιφέρειας Αττικής, το οποίο επανδρώνεται με επιστήμονες υγείας.
Σημειώνεται ότι για την υλοποίηση της εφαρμογής, η DOCANDU, έχει συνεργαστεί με γιατρούς και αναλυτές στην Ελλάδα, Αγγλία και Γερμανία, όπως επίσης και μέλη του Imperial Consulting Group του πανεπιστημίου Imperial College London.


ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή