Γ. Πατούλης : «O ΙΣΑ και η Περιφέρεια Αττικής ενισχύουν το δίχτυ προστασίας που δημιούργησαν για τους πολίτες της Αττικής»

Το επιχειρησιακό σχέδιο για τη διασύνδεση των Κινητών Ομάδων Επίσκεψης στο Σπίτι με την Κλινική Κορωνοϊού του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», που λειτουργεί υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Παθολογίας και Ογκολογίας Κ. Συρίγου, συζητήθηκε στο πλαίσιο της σημερινής σύσκεψης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής.
Σύμφωνα με το Σχέδιο ΕΡΜΗΣ οι ασθενείς στους οποίους βγαίνει θετικό το τεστ θα παραπέμπονται για παρακολούθηση στην εξειδικευμένη κλινική του Σωτηρία. Η Επιτροπή τόνισε επίσης την ανάγκη παρακολούθησης των ασθενών μετά τη νοσηλεία τους για κορωνοϊό καθώς σε μεγάλη συχνότητα παρουσιάζουν προβλήματα τα οποία απαιτούν πρόγραμμα αποθεραπείας και αποκατάστασης.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή της κ. Χρυσούλας Νικολάου, Καθηγήτριας Βιοπαθολογίας Ανοσολογίας Αντιπροέδρου ΚΕ.ΣΥ, του κ. Κωνσταντίνου Συρίγου, Καθηγητή Παθολογίας και Ογκολογίας Διευθυντή Γ΄ Παθολογικής Κλινικής, νοσοκομείου «Η Σωτηρία», του κ. Χαρίλαου Κουτή, ομότιμου καθηγητή Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, της κυρίας Κυριακής Κανελλακοπούλου, Παθολόγου-Λοιμωξιολόγου, του κ. Αναστάσιου Σπανού Αντιναυάρχου Ε.Α. Επεμβατικού Καρδιολόγου και του κ. Ανδρέα Πάγκαλη, ειδικού Παθολόγου.
Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Ο ΙΣΑ και η Περιφέρεια Αττικής ενισχύουν το δίχτυ προστασίας που δημιούργησαν για τους πολίτες της Αττικής από την πρώτη στιγμή της μεγάλης υγειονομικής κρίσης. Συνεχίζουν να παρέχουν την αρωγή και την υποστήριξή τους προς το κοινωνικό σύνολο υπενθυμίζοντας ότι ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει. Τώρα είναι η στιγμή να αποδείξουμε ως κοινωνία ότι σεβόμαστε τους συμπολίτες μας, συνεχίζουμε με ευθύνη να υπηρετούμε την Δημόσια Υγεία και παραμένουμε ενωμένοι για το κοινό καλό»

Στο πλαίσιο της σύσκεψης συζητήθηκε μεταξύ άλλων εάν θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία το επόμενο χρονικό διάστημα. Η ομόφωνη θέση της Επιτροπής είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες με τις αυστηρές προϋποθέσεις που έχουν θέσει οι υγειονομικές αρχές.
Σύμφωνα με την Επιτροπή θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην αγωγή υγείας και να εκπαιδευτούν ειδικά τα παιδιά μικρότερης ηλικίας στους κανόνες υγιεινής.
Παράλληλα έγινε αναφορά στα μακροχρόνια προβλήματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς που νόσησαν από Covid -19.
Ειδικότερα, έχουν παρατηρηθεί τα εξής :

Αναπνευστικό πρόβλημα
Η προσβολή των πνευμόνων από τον κορωνοϊό και η ανάπτυξη σοβαρής πνευμονικής νόσου σε συνδυασμό με την πιθανή βλάβη από το μηχανικό αερισμό, το χορηγούμενο οξυγόνο και τις επιλοιμώξεις έχουν ως συνέπεια την εξέλιξη περιοριστικής αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Καρδιαγγειακό πρόβλημα
Η προσβολή του μυοκαρδίου (μυοκαρδίτιδα) αποτελεί σοβαρή εκδήλωση της νόσου και μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια μυοκαρδιοπάθεια και χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια.

Νευρολογικό πρόβλημα
Η νόσηση από τον κορωνοϊό οδηγεί και σε προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, μία προσβολή που πιθανά οφείλεται σε πολλά αίτια, όπως την κατ’ ευθείαν δράση του ιού στα εγκεφαλικά κύτταρα (εγκεφαλίτιδα), την τοξική δράση της υπερβολικής φλεγμονώδους απάντησης καθώς και την πρόκληση κυτταρικής ισχαιμίας – ανοξίας από διάχυτες μικροθρομβώσεις.

Άλλα προβλήματα
Προβλήματα θρέψης λόγω υψηλού καταβολισμού και αδυναμίας σίτισης οδηγούν σε απίσχναση και άλλες πολλαπλές συνέπειες με αποτέλεσμα την ανάγκη μακράς και ειδικής διατροφικής αγωγής. Η αρχική εμφάνιση οξείας νεφρικής ανεπάρκειας, μπορεί άμεσα να απαιτήσει τη νεφρική υποκατάσταση και μακροχρόνια την παρακολούθηση χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος Α’ Αντιπρόεδρος, Σ.Τσούκαλος Γ. Γραμματέας, Τ.Χατζής, Ι.ΚεχρήςΠ.Λεονάρδου, και εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής ο Α. Βαθιώτης, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και ο Π. Ευσταθίου, συντονιστής της Ομάδας διαχείρισης Κρίσεων της Περιφέρειας.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή