images/logo-sillogou3.jpg

Γ.Πατούλης: «Η διαχείριση της νόσου στα πρώιμα στάδια αποδεικνύεται καθοριστικής σημασίας καθώς μπορεί να αποτρέψει τις μη αναστρέψιμες επιπλοκές και να σώσει ζωές.»

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, σχετικά με την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας και ζητά την ενίσχυση των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εν όψει του τρίτου επιδημικού κύματος. Ο ΙΣΑ καλεί επίσης του πολίτες να τηρούν με συνέπεια και αυστηρότητα τα μέτρα ατομικής προφύλαξης και κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Οι δυσμενείς εξελίξεις για την πορεία της επιδημίας συζητήθηκαν στο πλαίσιο της χθεσινής σύσκεψης του Δ.Σ του Συλλόγου. Τα μέλη του Δ.Σ τόνισαν την ανάγκη να ενισχυθούν άμεσα οι δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προκειμένου να διεκπεραιώνουν τον εμβολιασμό του πληθυσμού και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία, καθώς ο εμβολιασμός δεν αποτελεί πράξη της Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Επιπρόσθετα, τονίστηκε η ανάγκη της στενής παρακολούθησης των ασθενών που παραμένουν σε κατ’ οίκον νοσηλεία, με συγκεκριμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, για τα οποία πρέπει να ενημερωθούν οι ιδιώτες γιατροί της Π.Φ.Υ. Όπως χαρακτηριστικά, τόνισε ο Προέδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ.Πατούλης μόνο ένα οργανωμένο σύστημα Π.Φ.Υ θα επιτρέψει την σωστή υγειονομική διαχείριση καθώς οι ασθενείς μένοντας χωρίς παρακολούθηση οδηγούνται καθυστερημένα στο νοσοκομεία όταν πλέον είναι μη αναστρέψιμες οι επιπλοκές της νόσου.

Ειδικότερα, ο κ. Γ.Πατούλης τόνισε τα εξής:
«Εν όψει του τρίτου επιδημικού κύματος, που βρίσκεται προ των πυλών της χώρας, επιβάλλεται άμεσα να ενισχυθούν οι δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με τη συμβολή των ιδιωτών ιατρών που πρέπει να ενημερωθούν για τη διαχείριση της
Covid-19 λοίμωξης μέσα από θεραπευτικά πρωτόκολλα και κατευθυντήριες οδηγίες που θα εκδοθούν από τις επιστημονικές εταιρείες. Η διαχείριση της νόσου στα πρώιμα στάδια αποδεικνύεται πλέον καθοριστικής σημασίας. Οι νέες θεραπευτικές επιλογές σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με σωστή παρακολούθηση, έγκαιρη παρέμβαση και νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα μπορούν να αποτρέψουν σημαντικά τις επιπλοκές και να σώσουν ανθρώπινες ζωές».

Σημειώνεται ότι το Δ.Σ του ΙΣΑ εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του, για την απόδοση ευθυνών από τις διοικήσεις των νοσοκομείων σε υγειονομικούς που κόλλησαν κορωνοϊό και κάλεσε τις διοικήσεις να διασφαλίσουν συνθήκες ασφαλείας για τους γιατρούς και τους ασθενείς.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑ