images/logo-sillogou3.jpg

Γ.Πατούλης: «Είναι στο χέρι μας να προστατέψουμε τον εαυτό μας και την κοινωνία και να πάρουμε πίσω τη ζωή μας»

Τα νεότερα δεδομένα, για την πορεία της επιδημίας, το άνοιγμα των σχολείων και των δραστηριοτήτων και τους εμβολιασμούς, συζητήθηκαν στο πλαίσιο της σύσκεψης, της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής που συγκάλεσε ο Πρόεδρος Γ.Πατούλης.
Οι εκπρόσωποι των Επιστημονικών Εταιριών που συμμετείχαν στη σύσκεψη παρουσίασαν τα δεδομένα ασφάλειας, για τα εμβόλια για τον
Sars-CoV-2. Όπως επισημάνθηκε τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερτερούν κατά πολύ των παρενεργειών. Ειδικότερα, επισημάνθηκε ότι ο κίνδυνος θρομβοεμβολικού επεισοδίου υφίσταται σε πολύ μικρό ποσοστό, σε όλα τα εμβόλια ωστόσο το όφελος για τον λήπτη είναι πιο σημαντικό. Για το γενικό πληθυσμό η πιθανότητα για θρομβοεμβολικό επεισόδιο είναι 135 φορές μεγαλύτερη από τη πιθανότητα να εμφανιστεί μετά τον εμβολιασμό για την Covid-19. Σημειώνεται ότι η δυνητική λήψη προφυλακτικής αγωγής δεν ενδείκνυται καθώς δεν έχει διαπιστωθεί όφελος ενώ αντίθετα υπάρχει η πιθανότητα να προκαλέσει αιμορραγίες.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης, συζητήθηκε επίσης το άνοιγμα των δραστηριοτήτων και των σχολείων. Η Επιστημονική Επιτροπή του ΙΣΑ εξέφρασε τον σκεπτικισμό της, για το άνοιγμα όλων των τάξεων του Λυκείου, πριν διαπιστωθεί κατά πόσο λειτουργούν τα
self-test και εξοικειωθεί ο πολίτης με την εφαρμογή τους. Ωστόσο, με δεδομένο ότι είναι απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, θα συνταχθούμε για τη σωστή εφαρμογή της και στη συνέχεια θα επανεκτιμήσουμε τα δεδομένα.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης τόνισε τα εξής:
«Αυτή την ώρα που επιχειρείται να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα είναι πιο σημαντική από ποτέ η ατομική ευθύνη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκατοντάδες συνάνθρωποί μας δίνουν τη μάχη για τη ζωή τους. Η δική μας απερισκεψία θα απειλήσει τους συνανθρώπους μας. Είναι στο χέρι μας να προστατέψουμε τον εαυτό μας και την κοινωνία και να πάρουμε πίσω τη ζωή μας».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η κυρία Χρυσούλα Νικολάου Καθηγήτρια Βιοπαθολογίας Ανοσολογίας Αντιπροέδρος ΚΕΣΥ, ο κ. Ανδρέας Πάγκαλης ειδικός Παθολόγος, η κυρία Ευαγγελία Σιαφαρίκα Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας. Επίσης οι εκπρόσωποι των Επιστημονικών Εταιριών κ.κ. Νικος Καυκάς Καρδιολόγος, Λιαπικού Μαντώ Πνευμονολόγος, Νομικού Ευφροσύνη Αιματολόγος. Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος Α’ Αντιπρόεδρος, Τ.Χατζής, Ι.Κεχρής, Π.Λεονάρδου και εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής ο Π. Ευσταθίου, Συντονιστής της Ομάδας διαχείρισης Κρίσεων της Περιφέρειας.

 

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑ