images/logo-sillogou3.jpg

Τον έλεγχο της κλινικής έρευνας ως κύριο μοχλό ανάπτυξης της ερευνητικής καινοτομίας στην ιατρική επιστήμη τόνισε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης στο συνέδριο Clinical Research Conference που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής με τη συμμετοχή χιλιάδων εκπροσώπων του ιατροφαρμακευτικού κόσμου.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πιστεύει ότι η Κλινική Έρευνα αποτελεί θεμέλιο λίθο της επιστήμης και της οικονομίας για τη χώρα μας, διότι τονώνει την εγχώρια απασχόληση με θέσεις εργασίας, αναβαθμίζει τις υπηρεσίες περίθαλψης και δίνει σε πολλούς ασφαλισμένους και ανασφάλιστους ασθενείς πρόσβαση σε νέες, αποτελεσματικές θεραπείες.

Όμως είναι σημαντικό, οι κλινικές μελέτες να τελούνται στα όρια της ηθικής και της δεοντολογίας που ορίζει ο σεβασμός προς τον ασθενή αλλά και τον υγιή πολίτη και να πιστοποιούνται μέσα από συγκεκριμένη ελεγκτική διαδικασία, ώστε να διασφαλίζεται η απουσία κινδύνων για την υγεία και τη ζωή του ασθενή.

«Χάρη στη διεξαγωγή των κλινικών μελετών, ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές ανίατες νόσους, έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν καινοτόμες θεραπείες που θα δώσουν καλύτερα αποτελέσματα στην έκβαση των ασθενειών. Όμως, θεωρούμε ότι είναι υψίστης σημασίας η υλοποίηση του κάθε πρωτοκόλλου να γίνεται με διαφάνεια, σωστή ενημέρωση και να είναι βασισμένη στις διεθνείς καλές πρακτικές (Best Practices) της Κλινικής Έρευνας. Παράλληλα, είναι σημαντικό να ενταθεί ένας ενδελεχής έλεγχος από τον ΕΟΦ, με επαρκές προσωπικό για όλη την Ελλάδα, το οποίο θα μπορεί να εφαρμόσει προδιαγεγραμμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς στις κλινικές μελέτες όλης της χώρας.  Η Ελλάδα πληροί πολλές προϋποθέσεις για να μετέχει στη διεθνή κλινική έρευνα, τόσο στα πληθυσμιακά κριτήρια όσο και στον αριθμό των νοσοκομείων και των πανεπιστημίων, αλλά και στο μεγάλο αριθμό των άξιων γιατρών που διαθέτει.» τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης

Για τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών η κλινική έρευνα πρέπει να χτιστεί πάνω σε στέρεους πυλώνες, με πρωταρχικό στόχο την ασφάλεια και τη ζωή του αρρώστου. Έτσι, η Ελλάδα μπορεί να ανοίξει το δρόμο για προοπτικές, ώστε να προσελκυστούν ξένες επενδύσεις και να κοπεί ο φαύλος κύκλος της ύφεσης, διαδικασία στην οποία οφείλει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.


 

  16 1 14 clinical research