Βίντεο απο την παρουσίαση του βιβλίου για την αθλητιατρική του Δρ. Ξεν. Ρούσση Αθλητιατρική-Θεωρία-Πράξη-Θεραπεία
"Ομπρέλα Υγείας-Ομπρέλα Ζωής " Σπότ του ΙΣΑ για την πρόληψη των λοιμώξεων του αναπνευστικού.
ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ
Βίντεο της συνενέτευξης τύπου για τα αντιβιοτικά
Βίντεο εκδήλωσης ΙΣΑ για το claw back στη ΠΦΥ
Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα Ελληνική Ιπποκράτεια Ιατρική – Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (BINTEO)
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ (BINTEO)
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑΣ DoI2023
Ημερίδα ΙΣΑ "Ιατρικός Τουρισμός – Προοπτικές για το μέλλον"
Μάρτιος - Παγκόσμιος μήνας για την Πρόληψη του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου
Υβριδική Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα «Η ψηφιοποίηση στην Υγεία»
Σύσκεψη της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΣΑ, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων ΣΦΕΕ, ΠΕΦ και ΕΟΔΥ
Εκλογές ΙΣΑ 16-17/10/2022
Βίντεο για την δράση του ΙΣΑ
Ημερίδα ΙΣΑ "H ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ"
Βίντεο του ΙΣΑ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

e-ΙΣΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ

ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

ΜΑΡΙΑ ΣΟΥΛΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ

ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

 

Τι είναι οι ουρολοιμώξεις;

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι οι λοιμώξεις που αφορούν την ουροδόχο κύστη (κυστίτιδα) ή το νεφρό (πυελονεφρίτιδα) ή τον προστάτη στους άνδρες (προστατίτιδα). Αυτές οι λοιμώξεις συμβαίνουν όταν μικρόβια που φυσιολογικά βρίσκονται στο έντερο ή στον κόλπο της γυναίκας μετακινούνται προς τα πάνω μέσα από την ουρήθρα προς την ουροδόχο κύστη ή τον νεφρό και στους άνδρες από το έντερο μέσα από την ουρήθρα προς την ουροδόχο κύστη, το νεφρό ή τον προστάτη. Οι ουρολοιμώξεις είναι συχνότερες στις γυναίκες.

loimoxseis

Ποια είναι τα συμπτώματα των ουρολοιμώξεων;

Τα συμπτώματα της κυστίτιδας περιλαμβάνουν τσούξιμο στην ούρηση, συχνουρία, δυσκολία στην ούρηση, πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς και αποβολή αίματος στα ούρα (αιματουρία) χωρίς πυρετό.

Τα συμπτώματα της πυελονεφρίτιδας περιλαμβάνουν μερικά ή όλα τα συμπτώματα της κυστίτιδας και πυρετό >38, ναυτία, εμέτους ή/και πόνο στο νεφρό.

Πως θα βεβαιωθώ ότι πάσχω από ουρολοίμωξη;

Αν έχετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να κάνετε μία γενική εξέταση ούρων που θα δείξει πυοσφαίρια ή /και ερυθρά στα ούρα και μικρόβια. Σε περίπτωση που έχετε μόνο συμπτώματα κυστίτιδας (δες παραπάνω) απευθυνθείτε στο γιατρό σας για να σας δώσει κατάλληλο αντιβιοτικό. Αν έχετε συμπτώματα πυελονεφρίτιδας (δες παραπάνω) πρέπει να κάνετε και καλλιέργεια ούρων ώστε να εντοπισθεί το υπεύθυνο μικρόβιο αλλά αμέσως πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας γιατί η λοίμωξη του νεφρού είναι σοβαρή κατάσταση και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειασθεί εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Πως θεραπεύονται οι ουρολοιμώξεις ;

Ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει κατάλληλο αντιβιοτικό για 3-7 ημέρες αν πρόκειται για κυστίτιδα ή για 7-14 ημέρες αν πρόκειται για πυελονεφρίτιδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η θεραπεία της πυελονεφρίτιδας πρέπει να γίνει στο νοσοκομείο και θα χρειασθούν συμπληρωματικές εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα ουροποιητικού. Τα συμπτώματα σας θα βελτιωθούν σε 2-3 ημέρες με τη σωστή θεραπεία αλλά πρέπει να πάρετε όλα τα φάρμακα που σας χορήγησε ο γιατρός ώστε να μην υποτροπιάσει.

Πάντα πρέπει να θεραπεύονται με αντιβιοτικά οι ουρολοιμώξεις;

Υπάρχουν περιπτώσεις που υπάρχει μικρόβιο στα ούρα (θετική καλλιέργεια ούρων) αλλά ο ασθενής δεν έχει καμία απολύτως ενόχληση. Αυτό είναι πολύ συχνό σε άτομα που έχουν ουροκαθετήρα αλλά συμβαίνει και σε άτομα που είναι κατά τα άλλα φυσιολογικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν χρειάζεται να πάρετε κανένα αντιβιοτικό εκτός αν είστε έγκυος ή αν προγραμματίζετε να κάνετε κάποια ουρολογική επέμβαση οπότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή