Γ. Πατούλης: «Υποβάλλαμε αίτημα προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να καθιερωθεί η 4η Σεπτεμβρίου ως «Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τον Ιπποκράτη», με στόχο την ενίσχυση της Ιπποκρατικής σκέψης και ηθικής στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα»

Στις εκδηλώσεις προς τιμήν του Πατέρα της Ιατρική Ιπποκράτη,  με τίτλο «Ιπποκράτης: Η αέναη επιστροφή», που πραγματοποιήθηκαν στη Λάρισα παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών Γ. Πατούλης.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έγινε στην Ιατρική Σχολή της Λάρισας η αποκάλυψη του αντιγράφου της προτομής του Ιπποκράτη που βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Κω, η οποία είναι δωρεά του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών και τοποθετήθηκε μπροστά από το αμφιθέατρο “ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ”.
Την αποκάλυψη έκαναν ο κ.Πατούλης και ο κ.Αριστοτέλης Παυλίδης, Πρόεδρος Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος της Κώ, τ. Υπουργός. Παράλληλα  φύτευσαν έναν πλάτανο στον κήπο της Βιόπολης, μια συμβολική κίνηση, καθώς σύμφωνα με το μύθο κάτω από έναν πλάτανο ο Ιπποκράτης δίδασκε τους μαθητές του στην Κω.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης τα μέλη του Δ.Σ. του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών κ.κ. Αντώνης Πολυδώρου και Κωνσταντίνος Κουσκούκης, ο  Καθ. κ. Αθανάσιος Δ. Γιαννούκας, Πρόεδρος Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο κ. Τσούγκος Χρυσοβαλάντης – Ιωάννης, Αναπληρωτής Πρόεδρος Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο κ. Στέφανος Γερουλάνος, Καθ. Χειρουργικής και τ. καθηγητής Ιστορίας της Ιατρικής, ο διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Ερρύκος Ντινάν Σωτήριος Πράπας, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, o κ. Ρίζος Χαλιαμπάλιας, Πρόεδρος Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» κ.ά.

Γ. Πατούλης: « Χρέος όλων μας να διαδώσουμε την Ιπποκρατική Σκέψη ανά τον κόσμο»

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο κ. Πατούλης τόνισε ότι το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής έχουν αναλάβει τη δρομολόγηση  σειράς δράσεων και πρωτοβουλιών που υπηρετούν το ιδεώδες της αναβίωσης και διάδοσης της Ιπποκρατικής Σκέψης και Ηθικής ανά τον κόσμο, με στόχο τη διάδοση της Ιπποκρατικής Σκέψης ανά τον κόσμο.
«Συμμετέχουμε στο φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Ιπποκράτης – Η Αέναη επιστροφή με την καθιέρωση,  της “ΗΜΕΡΑΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ”, η οποία θα εορτάζεται κάθε χρόνο στην Λάρισα, όπως έχουμε προαναγγείλει» ανέφερε και πρόσθεσε πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στο πνεύμα της δυναμικής διεθνούς καθιέρωσης της Ημέρας Ιπποκρατείου Σκέψεως, που εξ αρχής αποτέλεσε στόχο του Παγκόσμιου Ινστιτούτου και η οποία υποστηρίζεται από τον ΙΣΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, ώστε να θεσπιστεί, εντός και εκτός Ελλάδος επίσημη ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για την Ιπποκράτειο σκέψη, σε νοσοκομεία, δομές υγείας, Ιατρικές Σχολές αλλά και στην σχολική εκπαίδευση.

Σ΄αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε πως το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών με έγγραφο του προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ζήτησε να καθιερωθεί η 4η Σεπτεμβρίου ως «Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τον Ιπποκράτη», «ώστε να φωτίσει στο νου των γιατρών και της κοινής γνώμης  του κόσμου την αρχαία και πολύτιμη γνώση μας στην ιατρική επιστήμη, και την Ελληνική της πατρότητα».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως με αφορμή την υγειονομική κρίση που βιώνει ο πλανήτης μας, η Ιπποκρατική Σκέψη είναι πιο επίκαιρη από ποτέ καθώς όπως σημείωσε ο μεγάλος Πατέρας της Ιατρικής ήταν εκείνος ο οποίος με βαθιά γνώση και διεξοδική ιατρική παρατήρηση είχε  «περιορίσει» τον λοιμό της Αθήνας και είχε περιγράψει πρώτος στην Ιστορία την έννοια της επιδημίας και της πανδημίας, στην αντιμετώπιση του θανατηφόρου  λοιμού των Αθηνών.

«Πιστεύουμε λοιπόν βαθύτατα, ότι είναι καίρια η στιγμή για να επιστρατευθεί δημιουργικά το κορυφαίο επιστημονικό επίπεδο των Ελλήνων γιατρών σε κάθε γωνιά της γης ώστε να προβάλλουμε με υψηλή επιστημονικότητα την αξία του του Ιπποκράτειου πνεύματος. Συμβολικά, είναι μεγάλη η χαρά μας για την αποκάλυψη της προτομής του Ιπποκράτη, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας που πραγματοποιήθηκε χθες, και την  φύτευση συμβολικά ενός  Πλατάνου, του Πλατάνου του Ιπποκράτη. Δράττομαι της ευκαιρίας να σας ανακοινώσω ότι είναι η πρώτη από τις προτομές του μεγάλου Πατέρα της Ιατρικής που έχουμε προγραμματίσει να τοποθετήσουμε στις περισσότερες Ιατρικές Σχολές της Ευρώπης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑ

 

photo ippokratis 2

photo ippokratis 3

photo ippokratis 4

photo ippokratis 5

photo ippokratis 6

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή