Γ. Πατούλης: «Η ενίσχυση της Π.Φ.Υ. αποτελεί προϋπόθεση για την υγειονομική θωράκιση, απέναντι στην πανδημία και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας στον πολίτη. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα ανταποκριθεί στο σημαντικό αυτό αίτημα.»

Η ανάγκη να ενισχυθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να καταργηθεί το άδικο μέτρο του Claw Back που απειλεί τη βιωσιμότητα των εργαστηριακών ιατρών και των πολυιατρείων, αναδείχθηκε στην έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρία ΑLCO, για λογαριασμό του ΙΣΑ, σε 400 ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασαν ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, ο Α’ Αντιπρόεδρος Φ. Πατσουράκος και ο διευθύνων σύμβουλος της Alcο Κ. Παναγόπουλος, παρουσία Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων και Επαγγελματικών  Ενώσεων και Φορέων από όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, η συντριπτική πλειοψηφία των ιατρών εκτιμά ότι η καθιέρωση του claw back στις εξετάσεις είναι ένα άδικο και δυσβάσταχτο μέτρο που απειλεί τη βιωσιμότητα, των Φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης επεσήμανε τα εξής:

«Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί βασικό πυλώνα του συστήματος υγείας, γεγονός που αναδείχθηκε ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στην αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και η χώρα μας, ο ρόλος των ιατρείων της γειτονιάς είναι καθοριστικός και η πολιτεία οφείλει να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια, για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους. Είναι σαφές ότι το clawback είναι ένα δυσβάσταχτο μέτρο που αναχαιτίζει την δυνατότητα παροχής ιατρικών υπηρεσιών τόσο από τους γιατρούς της γειτονιάς, όσο και από τα διαγνωστικά κέντρα και τα πολυϊατρεία.

Η στήριξη των φορέων της Π.Φ.Υ αποτελεί βασική προϋπόθεση για την υγειονομική θωράκιση απέναντι στην πανδημία και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας στον πολίτη. Παράλληλα θα συμβάλλει στο να αποτραπεί η μετανάστευση του υψηλά καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού της χώρας που εξαναγκάζεται να φύγει από την πατρίδα μας γιατί δεν έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα ανταποκριθεί στο σημαντικό αίτημα για την ενίσχυση της Π.Φ.Υ»

Ειδικότερα, τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα της Alcο είναι τα εξής:

  • Το 41% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, το 38% ότι έχει παραμείνει στο ίδιο επίπεδο ενώ μόλις το 19% θεωρεί ότι έχει βελτιωθεί.
  • Το 66% θεωρεί ότι η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορεί να αναβαθμίσει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
  • Το 85% εκτιμά ότι η καθιέρωση του claw back στις εξετάσεις είναι ένα  άδικο μέτρο. Μάλιστα στους πνευμονολόγους και τους καρδιολόγους το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 92%.
  • Περισσότεροι από 9 στους 10 γιατρούς εκτιμούν ότι το ποσοστό του claw back που ορίστηκε πρόσφατα από τον ΕΟΠΥ για τις εξετάσεις είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που πρέπει ενώ μόλις ένα 5% θεωρεί ότι είναι αυτό που πρέπει. Μάλιστα οι πνευμονολόγοι σε ποσοστό 100% και οι μικροβιολόγοι σε ποσοστό 97% θεωρούν ότι το claw back είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι πρέπει.
  • Πολύ μεγάλο πρόβλημα επαγγελματικής βιωσιμότητας δημιουργούν τα ποσοστά claw back για τις εξετάσεις σύμφωνα με το 68% των ερωτηθέντων ενώ το 26% δήλωσε ότι δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα. Οι μικροβιολόγοι (94%)και οι ακτινολόγοι (72%) είναι οι δύο ειδικότητες που εκτιμούν σε υψηλό βαθμό ότι το claw back δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα επαγγελματικής βιωσιμότητας.
  • Την κατάργηση του claw back για τις εξετάσεις ζητά το 94% των ερωτηθέντων. Μάλιστα στους πνευμονολόγους και τους μικροβιολόγους το ποσοστό αυτό φτάνει το 99 και 100%.
  • Προκειμένου να καταργηθεί το claw back για τις εξετάσεις το 48% προτείνει να μπει πλαφόν στους ασθενείς ενώ το 29% ζητά να μπει πλαφόν στον πάροχο υγείας και το 6% ανά διοικητική περιφέρεια.
  • Ενας στους δύο εκτιμά ότι για την υπέρβαση του προϋπολογισμού για τη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας του ΕΟΠΥ ευθύνονται η υποχρηματοδότηση και η υπερσυνταγογράφηση εξετάσεων και για το λόγο αυτό αποτελεί άμεση προτεραιότητα η εφαρμογή των διαγνωστικών πρωτοκόλλων.

 Για την παρουσίαση της έρευνας πατήστε εδώ

 Για το βίντεο της συνέντευξης τύπου πατήστε εδώ

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑ

 

 

clawback1

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή