images/logo-sillogou3.jpg

Γ. Πατούλης: «Η βράβευσή μας από την ΕΕΑ αναδεικνύει την αναγκαιότητα συνεργασίας της Αυτοδιοίκησης, της Κεντρικής και της Ιατρικής –Επιστημονικής Κοινότητας για την αποτελεσματικότερη διαχείριση κρίσεων όπως είναι η πανδημία»   

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και της Περιφέρειας Αττικής (ΚΕΠΙΧ), το οποίο συστήθηκε προκειμένου να συμβάλει έμπρακτα στον περιορισμό των επιπτώσεων στις ζωές των κατοίκων της Αττικής από την πανδημία,  βραβεύθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Αξιολόγησης. Το ΚΕΠΙΧ έλαβε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Βέλτιστη Αξιοποίηση Προτεινόμενων Συμπερασμάτων Αξιολόγησης» κατά το πρόσφατο συνέδριο που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Αξιολόγησης για την ανθεκτικότητα και παραδόθηκε χθες στον Πρόεδρο του ΙΣΑ  και Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη από αντιπροσωπεία στελεχών της.
Ειδικότερα, το βραβείο παρέδωσαν στον κ. Πατούλη, παρουσία και του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής Γ. Σελίμη, η Πρόεδρος της ΕΕΑ Κ. Ορφανίδου, ο Ταμίας Σ. Λιβάνης και το μέλος του Δ.Σ. Π. Στραπατσάκη.
Η αντιπροσωπεία, αφού συνεχάρη τον Γ. Πατούλη για την αξιόλογη δουλειά που γίνεται στο ΚΕΠΙΧ επισήμανε ότι η επιλογή του για το πρώτο βραβείο έγινε τόσο για την εξαιρετική δράση των στελεχών του, όσο και «για την  ουσιαστική εφαρμογή της χάραξης πολιτικής και στοχοθέτησης βάσει αντικειμενικών και επιστημονικών ευρημάτων, μια διαδικασία που δυστυχώς δεν έχει εδραιωθεί ακόμα στη χώρα μας».
Μάλιστα όπως επισημάνθηκε η δουλειά που γίνεται στο ΚΕΠΙΧ μπορεί να αναδειχθεί ως καλή πρακτική σε άλλες χώρες οι οποίες θα μπορούσαν να το αναπτύξουν μέσα από ένα πλαίσιο διακρατικής συνεργασίας.
Ο Γ. Πατούλης ευχαρίστησε θερμά τα στελέχη της Ελληνικής Εταιρείας  Αξιολόγησης επισημαίνοντας ότι το ΚΕΠΙΧ αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεσματικής παρέμβασης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Ιατρικής και Επιστημονικής Κοινότητας απέναντι στις επιπτώσεις της καταστροφικής πανδημίας.

«Το ΚΕΠΙΧ και τα στελέχη του συνέβαλλαν έμπρακτα και με μετρήσιμα αποτελέσματα στην καταπολέμηση της πανδημίας. Μεταξύ άλλων μέσω του ΚΕΠΙΧ λειτούργησε η Τηλεφωνική Γραμμή 1110, η οποία παρείχε ιατρικές συμβουλές και ψυχολογική υποστήριξη σε πάνω από 180.000 περιπτώσεις. Επιπλέον διενεργήθηκαν πάνω από 60.000 δωρεάν tests μοριακού ελέγχου, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων τη λειτουργία 10 κινητών μονάδων.
Στον Περιφέρεια Αττικής και στον ΙΣΑ έχουμε δεσμευτεί να εργαστούμε για την επίτευξη μιας αποτελεσματικής και αποδοτικής πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και αυτό το εφαρμόζουμε στην πράξη. Για να δούμε με αισιοδοξία το  μέλλον, είναι  ανάγκη να ενισχυθούν οι μηχανισμοί συνεργασίας με την κεντρική διοίκηση. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλα τα στελέχη του Κέντρου Επιχειρήσεων τα οποία εργάστηκαν κάτω από δύσκολες συνθήκες για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας».

Ο Γ. Πατούλης αναφέρθηκε και σε μια σειρά από άλλες δράσεις που υλοποιούνται και  αφορούν στην πρόληψη και προστασία της υγείας των πολιτών. Μεταξύ αυτών είναι τα ΚΕΠ υγείας, μέσω των οποίων
το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) και η Περιφέρεια Αττικής υλοποιούν προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για σοβαρά νοσήματα, καθώς και οι κοινωνικές δομές που χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Αττικής και παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Μάλιστα σημείωσε ότι τα για τα ΚΕΠ Υγείας έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από άλλες χώρες οι οποίες επιθυμούν να αναπτύξουν στην επικράτειά τους αντίστοιχα συστήματα πρόληψης.
Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε και η πιθανότητα συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας και της ΕΕΑ για την  υλοποίηση επιμορφωτικών σεμιναρίων των στελεχών της με στόχο 
να εδραιωθεί μια κουλτούρα αξιολόγησης, που θα συμβάλει στην ανάπτυξη, στην ορθολογική αξιοποίηση των πόρων, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και στην αποτελεσματικότητα των δημόσιων πολιτικών.
Η ΕΕΑ βράβευσε την Περιφέρεια Αττικής για τη δράση του ΙΣΑ και του Κέντρου Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Αττικής, ως Βέλτιστη Αξιοποίηση Προτεινόμενων Συμπερασμάτων Αξιολόγησης. Διακρίσεις έλαβαν επίσης το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, για τη Μεθοδολογία Αξιολόγησης της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2021-2021, στην κατηγορία Καλύτερα Εφαρμοζόμενη Ολοκληρωμένη Μεθοδολογίας Αξιολόγησης.  Στην ίδια κατηγορία απονεμήθηκε εύφημος μνεία στην Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας για τη μελέτη σχετικά με τα Ψηφιακά δεδομένα Φαρμάκου.  Τέλος, στην κατηγορία Νέος Αξιολογητής, βραβεύθηκε η υποψήφια διδάκτορας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, κα Μαρίνα Αϊβατζίδη, για την εργασία της με τίτλο «Εξερευνώντας την πρόθεση των εκπαιδευτικών δημοτικών σχολείων να χρησιμοποιήσουν εργαλεία εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης κατά την πανδημία του COVID-19».

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑ

 

ΕΑ1

EA