images/logo-sillogou3.jpg

Γ. Πατούλης: «Μόνο ενωμένη η Ευρώπη θα καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις  σοβαρές προκλήσεις της εποχής»

Η ενίσχυση της πρόληψης Υγείας, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου του ΙΣΑ, Αντιπροέδρου της Επιτροπής των Περιφερειών και Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, με την Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Σ. Κυριακίδου που έγινε στο πλαίσιο της συνεδρίασης της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Ειδικότερα, συζητήθηκε η έναρξη της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων υγείας, με σκοπό την προώθηση της ανταλλαγής των δεδομένων υγείας και τη στήριξη της έρευνας, και, ταυτόχρονα, εξασφάλιση του γεγονότος ότι οι πολίτες έχουν τον έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων

Ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για μία οραματική πρωτοβουλία που θα δώσει τη δυνατότητα στην επιστήμη να εμβαθύνει την έρευνα πάνω σε σοβαρές ασθένειες και υπογράμμισε  πως αυτό το νέο κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο υγείας, «υπηρετεί» την πρόληψη η οποία, όπως ανέφερε, είναι το ισχυρότερο μας όπλο στην προσπάθεια για τη διατήρηση της υγείας των πολιτών.

Τη σημασία της πρόληψης αναγνώρισε και η κα Κυριακίδου η οποία έκανε λόγο για ένα πραγματικά ιστορικό βήμα προόδου προς την ψηφιακή υγειονομική περίθαλψη στην ΕΕ. Παράλληλα επισήμανε τη σημασία υποστήριξης των κρατών μελών για τη βελτίωση της ποιότητας και της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας, μέσα από τη δρομολόγηση κοινών πολιτικών.

Σχετικά με την πανδημία και τις συνέπειες της ο κ. Πατούλης επισήμανε πως η υγειονομική κρίση αποτέλεσε και μία ευκαιρία για τη δρομολόγηση γρήγορων λύσεων από πλευρά της ΕΕ και εστίασε στη μετα-covid εποχή.

«Η διατήρηση της υγείας των πολιτών μέσω κυρίως της ενίσχυσης των πολιτικών πρόληψης πρέπει να είναι προτεραιότητα και στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: « Περνάμε  σε μία νέα εποχή μετά την πανδημία η οποία μας δίδαξε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Απέναντι σε αυτές τις σύγχρονες προκλήσεις της εποχής, οφείλουμε όλα τα κράτη μέλη να είμαστε σύμμαχοι με μοναδικό μας γνώμονα την προστασία των πολιτών. Σ΄ αυτό το πλαίσιο και η προτεραιότητα μου να μετατρέψω την Αττική σε μία Περιφέρεια-Πρότυπο Υγείας και Ευεξίας και πάνω σε αυτό το όραμα εργαζόμαστε καθημερινά και στοχευμένα». 

Παράλληλα, ο κ. Πατούλης συναντήθηκε με τον επικεφαλής Μάνφρεντ Βέμπερ και τον Αντιπρόεδρο Ε. Μεϊμαράκη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν όλες οι τρέχουσες εξελίξεις καθώς και τα σημαντικά  θέματα που απασχολούν αυτή την περίοδο τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με την Υγεία, την κλιματική κρίση αλλά και την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη δυναμική της αξιοποίησης των σύγχρονων εργαλείων της τεχνολογίας προς όφελος των πολιτών και της ενίσχυσης των τοπικών οικονομιών. Αυτά είναι και τα θέματα, όπως επισημάνθηκε, που θα απασχολήσουν το επικείμενο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο θα διεξαχθεί στις 31 Μαΐου και 1η Ιουνίου στο Ρότερνταμ.

Κατά τη συνάντηση τόσο ο κ. Βέμπερ όσο και ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισαν τη σημασία του ρόλου της Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση κρίσεων σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και σ΄αυτό το πλαίσιο επισημάνθηκε η ανάγκη συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των Αυτοδιοικητικών φορέων της Ευρώπης.

Κοινή διαπίστωση και των δύο πλευρών ήταν ότι μέσα από σημαντικές κρίσεις, όπως η διαχείριση της πανδημίας, η Ε.Ε. βγαίνει ισχυρότερη και περισσότερο θωρακισμένη.

Από την πλευρά του ο κ. Πατούλης διατύπωσε την πεποίθηση πως η Ευρώπη μόνο συντεταγμένα και με ενότητα μπορεί να αντιμετωπίσει τις σοβαρές προκλήσεις της εποχής όπως είναι  η παρούσα ενεργειακή κρίση, επικαλούμενος και τα ισχυρά αντανακλαστικά που επέδειξε στο  ζήτημα της πανδημίας, ακολουθώντας μία ενιαία πολιτική εμβολιασμών. Ιδιαίτερα εστίασε στον κρίσιμο ρόλο της Αυτοδιοίκησης και στη συμβολή της στη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

 

 

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑ


photo strasvourgo 2

photo strasvourgo 4

photo strasvourgo 1