1 Συμβουλεύουμε και ενημερώνουμε τους ασθενείς μας ότι αν παρουσιάσουν ύποπτα συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα, δύσπνοια και τις τελευταίες 14 μέρες έχουν έρθει σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες περιοχές από τον νέο κορωνοϊό, δεν πρέπει να πηγαίνουν στα εργαστήρια για εξέταση, αλλά να ζητούν οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για το που θα κατευθυνθούν για εξέταση στο τηλέφωνο 2105212054. Τους εφιστούμε την προσοχή, ούτως ώστε η μετακίνηση τους προς τα νοσοκομεία ή τα εργαστήρια προς εξέταση, να μην γίνεται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.


2 Αν ασθενής με ύποπτα συμπτώματα έχει προσέλθει στο εργαστήριο, πρέπει να πηγαίνει σε ειδικό δωμάτιο που θα έχει οριστεί και στο οποίο να υπάρχει η δυνατότητα επαρκούς φυσικού αερισμού. Το δωμάτιο αυτό πρέπει να είναι σε τέτοιο χώρο ώστε να μη χρειάζεται ο ασθενής να διανύσει όλο το εργαστήριο για να πάει, προς αποφυγή μετάδοσης του ιού. Μετά την απομάκρυνση του ασθενή, πρέπει το δωμάτιο λήψης του δείγματος να αερίζεται επαρκώς.


3 Δίνουμε άμεσα στον ασθενή να φορέσει μάσκα και παράλληλα μάσκα φοράνε όσοι αναλάβουν την διαχείριση του ασθενούς.
Ο ιατρός και όσοι ασχοληθούν με την λήψη δείγματος από τον ασθενή, πρέπει να φοράνε ειδικά προστατευτικά γυαλιά, ειδική ιατρική μπλούζα μιας χρήσεως, μάσκα μιας χρήσεως και γάντια. Η ιατρική μπλούζα και η μάσκα απορρίπτονται σε ειδικό δοχείο καταστροφής μολυσματικών αντικειμένων μετά την απομάκρυνση του περιστατικού. Σε περίπτωση μη χρήσης γαντιών πρέπει να γίνεται καλό πλύσιμο των χεριών ή και αντισηψία με αντισηπτικό διάλυμα. Το καλό πλύσιμο των χεριών και η χρήση αντισηπτικών πρέπει να γίνονται τακτικά από όλους τους εργαζόμενους.


4 Αν ο έλεγχος του δείγματος δεν γίνεται στο εργαστήριο όπου λαμβάνεται το δείγμα, τότε αυτό μεταφέρεται σε κέντρο αναφοράς εξέτασης δειγμάτων, σε διπλό δοχείο για λόγους ασφαλείας σε συνεννόηση με την εταιρεία μεταφοράς, τηρώντας τους κανόνες μεταφοράς που ορίζονται από την βεβαίωση λειτουργίας του εργαστηρίου και αναφέρεται στην σύμβαση που έχει υπογραφή από το εργαστήριο με την ειδική εταιρεία μεταφοράς και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.


5 Συνιστούμε στον ασθενή να παραμείνει στην οικία του μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων και να αποφύγει κάθε επαφή με άλλα άτομα.


Για κάθε περαιτέρω οδηγία επικοινωνούμε με τον ΕΟΔΥ στο τηλέφωνο 2105212054.

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑ

 

Η επιστολή προς ΕΟΔΥ 


ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή