Γ.Πατούλης : «Η Π.Φ.Υ αποτελεί βασικό πυλώνα του συστήματος υγείας ειδικά στην κρίσιμη μάχη, ενάντια στην πανδημία»

Το Δ.Σ του ΙΣΑ στην πρόσφατη συνεδρίασή του συζήτησε το μείζον πρόβλημα του υπέρογκου clawback που καλούνται να καταβάλλουν οι Φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Τονίστηκε ότι το άδικο αυτό μέτρο απειλεί τη βιωσιμότητα των εργαστηρίων και πολυιατρείων, σε μία κρίσιμη περίοδο που πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα η στήριξη των δομών της Π.Φ.Υ, καθώς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην πανδημία.

Επισημάνθηκε ότι τα ποσοστά του clawback ανά είδος εξέτασης για τον μήνα Ιούνιο, όπως διαμορφώθηκαν με βάση την υποβληθείσα δαπάνη απειλούν να τινάξουν στον αέρα τους Φορείς. Δυστυχώς δεν υπήρξε καμία αναστολή από την Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., γι’ αυτά τα υπέρογκα ποσοστά επιστροφής που στην πλειοψηφία των εξετάσεων, φτάνει στο 46%.

Μάλιστα, όταν αθροιστούν με το clawback του 2013-2019, το αναμενόμενο clawback του 2020 και συνυπολογίζοντας και την παρακράτηση φόρου, θα παρακρατείτε τελικώς πάνω από το 60% της μηνιαίας υποβολής καθιστώντας μη βιώσιμες τις επιχειρήσεις.

Το Δ.Σ του ΙΣΑ ζητά να καταργηθεί το άδικο και απαράδεκτο αυτό μέτρο που απειλεί τη βιωσιμότητα των  Φορέων της Π.Φ.Υ που αποτελούν βασικό πυλώνα του συστήματος υγείας ειδικά αυτή την περίοδο που δίνεται η μάχη ενάντια στην πανδημία.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης τόνισε τα εξής:
«Έχουμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, τον καθοριστικό ρόλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης αυτής υγειονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και η χώρα μας. Η Π.Φ.Υ αποτελεί βασικό πυλώνα του συστήματος υγείας και θα πρέπει να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για να ενισχυθεί. Η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των ιατρείων της γειτονιάς για να μην παραδοθεί η υγεία του πολίτη, στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα

 

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή