• 95% αναγνωρίζει το σημαντικό ρόλο των υγειονομικών
  • 74% θεωρεί ότι τα μέτρα είναι σωστά ή λιγότερο αυστηρά από αυτά που θα έπρεπε
  • 6 στους 10 θεωρούν ότι το ΕΣΥ ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πανδημίας.
  • η ομάδα των «αρνητών» του εμβολίου μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με τον Ιούλιο

Γ. Πατούλης: «Η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης θα αποτελέσει το ανάχωμα στην νέα απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα μας»

Οι απόψεις της ελληνικής κοινωνίας για την πανδημία, το σύστημα υγείας και τον εμβολιασμό, αποτυπώνονται στη δεύτερη αποκαλυπτική πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό του ΙΣΑ, η εταιρία Alco. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο.

Τα στοιχεία της έρευνας παρουσιάστηκαν από τον Πρόεδρο του ΙΣΑ Γ. Πατούλη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Alco Κ. Παναγόπουλο και τον Α’ Αντιπρόεδρο Φ. Πατσουράκο, στο πλαίσιο διαδικτυακής Συνέντευξης Τύπου. Παρέμβαση έκανε το μέλος του Δ.Σ Τ. Χατζής.

Ειδικότερα, από το σύνολο των ευρημάτων της έρευνας, αλλά και από τη σύγκριση τους με εκείνα της ανάλογης του Ιουλίου, προκύπτει με σαφήνεια ότι στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν δύο, διαφορετικές προσεγγίσεις, για την πανδημία και τον εμβολιασμό. Περίπου 8 στους 10 (από 6 στους 10 τον Ιούλιο),ανησυχούν για την πορεία της πανδημίας, εμπιστεύονται τα εμβόλια και έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού. Αντιθέτως, 2 στους 10 δεν φοβούνται την COVID 19, δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια και δεν έχουν εμβολιαστεί. Όπως προκύπτει η ομάδα των «αρνητών» μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με τον Ιούλιο, ο πυρήνας της, όμως, δείχνει πολύ σκληρός, αφού μόνο το 12% φαίνεται να σκέπτεται να εμβολιαστεί, ενώ η πλειονότητά της (73%) δηλώνει ότι δεν υπάρχει κάτι ή κάποιος που θα μπορούσε να τον πείσει να αλλάξει στάση. Ο λόγος που επικαλείται το 41% όσων δεν έχουν εμβολιαστεί είναι η αναποτελεσματικότητα του εμβολίου ενώ το 22% φοβάται τις παρενέργειες. Ένα ποσοστό 24% θεωρεί προτιμότερη την ανοσία από τη νόσηση. Μάλιστα το 59% των μη εμβολιασμένων ανησυχούν για την πανδημία ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους εμβολιασμένους είναι 87%.Το 72% των εμβολιασμένων φοβούνται ότι μπορούν να νοσήσουν ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους μη εμβολιασμένους είναι 50%. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι αντίληψη ότι τα μέτρα είναι λιγότερο αυστηρά απ’ ότι θα έπρεπε έχει το 43%, ενώ το 31% να θεωρεί ότι είναι αυτά που πρέπει. Η αίσθηση του 60% είναι ότι το ΕΣΥ ανταποκρίνεται πλήρως ή αρκετά στις ανάγκες της πανδημίας. Επίσης σημαντικό στοιχείο είναι η καθολική αναγνώριση (95%) των ιατρών και νοσηλευτών ως των θετικών πρωταγωνιστών της πανδημίας.

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Η χώρα μας όπως και η υπόλοιπη ανθρωπότητα μπαίνει σε μία νέα κρίσιμη φάση της πανδημίας. Καλούμε τους πολίτες να θωρακιστούν με την ενισχυτική δόση, απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον που είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει. Τονίζουμε την μεγάλη σημασία της ατομικής ευθύνης, εν όψει της εορταστικής περιόδου κατά την οποία είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα προφύλαξης. Η έρευνα αναδεικνύει μεταξύ των άλλων και το σημαντικό ρόλο του γιατρού και του νοσηλευτή στην αναχαίτηση της πανδημίας. Η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης θα αποτελέσει το ανάχωμα στην νέα απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα μας».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Alco Κ. Παναγόπουλος επεσήμανε τα εξής:

«Η έρευνα του ΙΣΑ αποτυπώνει πολύ μεγαλύτερη ανησυχία για την πανδημία, σε σχέση με τον Ιούλιο και σαφέστατη πρόοδο σε ότι αφορά τον εμβολιασμό, αφού 8 στους 10 (έναντι 6 στους 10 τον Ιούλιο), τοποθετούνται θετικά. Αποτυπώνει επίσης ένα ποσοστό μη εμβολιασμένων που προτίθενται ή μπορεί να πειστούν ή πιεστούν να εμβολιαστούν, αλλά και έναν σκληρό πυρήνα που πολύ δύσκολα μπορεί (αν μπορεί) να αλλάξει στάση»

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑ

 

ALCO IMG 3910

Ερευνα της ΑLCO

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή