Γ. Πατούλης: «Θέλουμε ένα σύστημα που θα διασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβές στον ιατρικό κόσμο και θα δίνει κίνητρα στους νέους γιατρούς να παραμείνουν στην πατρίδα μας».

Οι θέσεις του ΙΣΑ, επί του Νομοσχεδίου για την μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που ετέθη σε δημόσια διαβούλευση, συζητήθηκαν με τον Υπουργό Υγείας κ. Θ. Πλεύρη, που παρέστη χθες διαδικτυακά, στη σύσκεψη των μελών του Δ.Σ του Συλλόγου. Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε ότι αδιαπραγμάτευτη θέση του ΙΣΑ είναι ένα ισχυρό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με τη συμμετοχή όλου του ιατρικού κόσμου και τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για όλους του πολίτες, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση. Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας έκανε αποδεκτά τα αιτήματα του ΙΣΑ που παρουσιάστηκαν σε προηγούμενη πρόσφατη συνάντηση με τον Υπουργό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, ανοίγει το σύστημα του προσωπικού γιατρού προκειμένου να συμπεριλάβει και τους ιδιώτες γιατρούς. Το gatekeeping παραμένει μόνο στη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας και διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση του ασθενή, στους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς, συμβεβλημένους ή μη, χωρίς παραπεμπτικό.

Επίσης ο Υπουργός Υγείας δεσμεύθηκε ότι θα τροποποιηθεί το σχετικό άρθρο του Νομοσχεδίου, προκειμένου να δοθεί και στους ιδιώτες γιατρούς το δικαίωμα παραπομπής του ασθενή στα νοσοκομεία, για παθήσεις της ειδικότητάς τους, μετά από ενημέρωση του προσωπικού ιατρού. Η αμοιβή των ιδιωτών ιατρών θα είναι κατά πράξη και περίπτωση, ενώ των προσωπικών ιατρών κατά κεφαλή, ανάλογα με τον πληθυσμό ευθύνης. Σχετικά με τις ιδιωτικές εταιρίες που κάνουν ελέγχους διευκρίνισε ότι θα πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Τέλος ο κ. Πλεύρης δεσμεύθηκε ότι ο διάλογος με τους Φορείς θα συνεχιστεί και σύντομα θα υπάρξει εκ νέου συνάντηση με το Δ.Σ του ΙΣΑ.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Θέλουμε ένα αξιόπιστο και βιώσιμο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε κάθε πολίτη, στο τελευταίο άκρο της χώρας. Ένα σύστημα που θα διασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβές στον ιατρικό κόσμο και θα δίνει κίνητρα στους νέους γιατρούς να παραμείνουν στην πατρίδα μας. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας καθώς ο Υπουργός Υγείας αποδέχθηκε βασικά αιτήματά μας, όπως είναι η ελεύθερη πρόσβαση όλων των ασθενών στο υψηλά εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό της χώρας. Πρέπει επίσης να δοθεί έμφαση στην πρόληψη και στην αγωγή υγείας του πληθυσμού, κάτι στο οποίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μπορεί και πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο. Ο διάλογος θα συνεχιστεί προκειμένου να διαμορφωθεί ένα βιώσιμο σύγχρονο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑ

 

pleuris ds isa


ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή