Θέμα: Σημαντικά στοιχεία, για την πορεία της πανδημίας covid-19 παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 18ου Ετήσιου Πανελλήνιου Συνέδριου του ΕΔΔΥΠΠΥ που γίνεται με την υποστήριξη του ΙΣΑ

  • Η Ελλάδα έχει από τα πιο χαμηλά ποσοστά θνητότητας στην Ευρώπη
  • Ο κορωνοιός αλλάζει μέσα σε τρείς μήνες, όσο η γρίπη σε δύο χρόνια
  • Ένας στους δύο ανεμβολίαστους με πολλαπλές λοιμώξεις θα παρουσιάσει long covid.

Οι καλές επιδόσεις της χώρας μας στη διαχείριση της πανδημίας που είχε από τα χαμηλότερα ποσοστά θνητότητας στην Ευρώπη, ήταν το συμπέρασμα μελέτης που παρουσιάστηκε από τον Δρ Ελευθέριο Μυλωνάκη M.D. PhD FIDSA FAAM, Καθηγητή Ιατρικής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Brown στο Rhode Island, στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας των εργασιών του 18ου Ετήσιου Πανελλήνιου Συνέδριου του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που πραγματοποιείται στη Βούλα, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και με την υποστήριξη του ΙΣΑ. (6-8 Οκτωβρίου).

Μία ακόμα σημαντική διαπίστωση είναι ότι οι πανδημίες έχουν γίνει πλέον μέρος της ζωής μας και θα πρέπει οι χώρες να προετοιμάζονται για αυτό. Σύμφωνα με τους διακεκριμένους ομιλητές, η ανθρωπότητα έχει περάσει πλέον από το στάδιο της πανδημίας στην ενδημία που μοιάζει με την πορεία που έχει η γρίπη. Ωστόσο ο ιός έχει μια ισχυρή δυναμική μεταλλάξεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν πάνω από 300 υπότυποι του στελέχους Όμικρον ενώ ο Sars-Cov-2 κάνει μέσα σε τρείς μήνες τόσες αλλαγές όσες κάνει ο ιός της γρίπης μέσα σε δύο χρόνια!

«Οι πανδημίες φέρνουν νέες επιτακτικές προκλήσεις, για την επιστημονική κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες. Έχει αναδειχθεί πλέον πόσο καθοριστική είναι η συνεργασία των Επιστημών Υγείας, της Αυτοδιοίκησης και των Πολιτικών Αρχών, για την υγειονομική θωράκιση των χωρών. Δηλαδή, η συνεργασία της γνώσης και της παραγωγής εργαλείων και μεθόδων προαγωγής της υγείας από τη μια μεριά, και η χρήση αυτής της γνώσης και αυτών των εργαλείων, σε μαζική και διεθνή κλίμακα από την άλλη »,τόνισε μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

Από την πλευρά του, ο Δρ Μυλωνάκης Ελευθέριος M.D. PhD FIDSA FAAM, Καθηγητής Ιατρικής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Brown στο Rhode Island μίλησε για τα διδάγματα της Covid-19 και ανέφερε χαρακτηριστικά:
 «Οι πανδημίες έχουν γίνει πλέον μέρος της ζωής μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ από το 1979 μέχρι το 2000 δεν εμφανίστηκε καμία επιδημία, από το 2000 έως σήμερα έχουν καταγραφεί τέσσερις.(sars, mers, γρίπη των χοίρων, covid 19) ».

Ο καθηγητής επεσήμανε επίσης ότι παρά το γεγονός ότι υπήρξε αποτυχημένη διαχείριση στην αντιμετώπιση της πανδημίας παγκοσμίως, η Ελλάδα είχε εντυπωσιακά χαμηλή θνητότητα. «Μελέτη μας έδειξε ότι η Ελλάδα είχε τα ίδια ή και καλύτερα ποσοστά θανάτων σε σχέση με χώρες, με πιο ισχυρά συστήματα υγείας, όπως είναι η Γερμανία και η Ολλανδία», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μυλωνάκης τόνισε επίσης τη μεγάλη σημασία των εμβολίων που προστατεύουν όχι μόνο από την νοσηλεία και το θάνατο, αλλά και από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της νόσησης.

«Είναι περισσότερα από 50 τα συμπτώματα του συνδρόμου long covid, για το οποίο ακόμα η επιστήμη δεν γνωρίζει αρκετά πράγματα. Ξέρουμε ωστόσο ότι όσες περισσότερες φορές νοσήσει κάποιος, τόσο πιο πιθανόν είναι να παρουσιάσει μακροχρόνια συμπτώματα ενώ στην ομάδα των ανεμβολίαστων ένας στους δύο, με πολλαπλές λοιμώξεις, θα εμφανίσει το σύνδρομο», κατέληξε ο καθηγητής.

Το συνέδριο συνεχίζεται σήμερα και αύριο με διακεκριμένους ομιλητές

Μπορείτε να το παρακολουθήσετε και διαδικτυακά:

Για να παρακολουθήσετε την ΑΙΘΟΥΣΑ Α στις 7/10πατήστε εδώ

Για να παρακολουθήσετε την ΑΙΘΟΥΣΑ Α στις 8/10 πατήστε εδώ

Για να παρακολουθήσετε την ΑΙΘΟΥΣΑ Β στις 7/10 πατήστε εδώ

Για να παρακολουθήσετε την ΑΙΘΟΥΣΑ Β στις 8/10 πατήστε εδώ


ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑ

 

IMG 20221007 145733

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή