Γ. Πατούλης : «Η χώρα μας πρέπει να επενδύσει στο επιστημονικό της κεφάλαιο και να γίνει  προορισμός για την παγκόσμιο ασθενή»

Στην αναπτυξιακή προοπτική της υγείας και στην ανάγκη να επενδύσει η χώρα μας, στο επιστημονικό της κεφάλαιο, αναφέρθηκε  ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο 2ο Συνέδριο «Υγεία πάνω απ’ όλα» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, αποκάλυψε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν φύγει από τη χώρα μας πάνω 20.000 γιατροί, την εκπαίδευση των οποίων,  επιβαρύνθηκε η πολιτεία και οι οικογένειες τους, με κόστος που ξεπερνά, κατά μέσον όρο, για τον καθένα, τις 350.000 ευρώ.

Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Η μετανάστευση του υψηλά εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού της χώρας, - εκτός των όσων συνεπάγεται για το σύστημα υγείας που πλέον αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις- έχει και μία σημαντική οικονομική παράμετρο. Η χώρα μας έχει επενδύσει πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ, τα τελευταία χρόνια, για το επιστημονικό δυναμικό που αυτή την ώρα, αξιοποιείται από τα συστήματα υγείας, των άλλων χωρών. Ουσιαστικά δηλαδή, εκποίησε ένα σημαντικό κεφάλαιο, στο οποίο θα μπορούσε να είχε επενδύσει και να παράγει προστιθέμενη αξία. Η Ελλάδα μέσω την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού μπορεί και πρέπει να γίνει η χώρα της υγείας και της ευεξίας, για τον παγκόσμιο ασθενή. Θέλουμε όχι μόνο να ανακόψουμε το μεταναστευτικό ρεύμα των επιστημόνων αλλά να προσελκύσουμε και άλλους γιατρούς, μέσα από μία αναπτυξιακή διαδικασία».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος , ο οποίος μίλησε για τις καταστροφικές συνέπειες του Clawback που οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση τα ιατρεία και τα εργαστήρια της γειτονιάς.

 

 

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑ

 

11945a01 e243 4eb1 8da6 ea787c3a5629

bd711280 4c3b 4083 b5b5 d33f2f4541b5

PST 2878

951db47f a8cb 41be beb8 4c6dba3d8047

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή