Γ. Πατούλης : «Η Ελλάδα, στο επίπεδο της εξέλιξης του θερμαλισμού, κατέχει διεθνή ηγετικό ρόλο και η Λέσβος μπορεί να αποτελέσει παγκόσμιο πόλο έλξης»

Για το βίντεο πατήστε εδώ

Ο ηγετικός ρόλος που μπορεί να παίξει η Ελλάδα, στο τομέα του Ιαματικού Τουρισμού, τονίστηκε στο πλαίσιο, μιας ενδιαφέρουσας Ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο, το Σάββατο 20 Απριλίου 2024, στο ξενοδοχείο Mythical Coast, στην Μυτιλήνη, υπό την αιγίδα του ΙΣΑ, με τη συμμετοχή αξιόλογων εκπροσώπων του επιστημονικού, πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.

Τη διοργάνωση έκανε το Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας (Elitour), σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών & Λέσβου και της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής.

 Οι ομιλητές τόνισαν τις μεγάλες δυνατότητες του ιαματικού τουρισμού που έχει σημειώσει αύξηση ανερχόμενη, στα 90 δις δολάρια περίπου, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 18% έως το 2025.

Αναφέρθηκαν στην πρόσφατη λειτουργία της Πρότυπης Ιαματικής Μονάδας «Ιπποκράτης», στον Πολιχνίτο Λέσβου και στο μεγάλο ιαματικό ποιοτικό πλούτο, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Σύμφωνα με τους ομιλητές διεθνώς υπάρχουν καταγεγραμμένες 36.000 εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών σε 130 χώρες, με νέα έργα που εξελίσσονται πυρετωδώς στην παγκόσμια αγορά. Αυτή η επενδυτική τάση αυξάνεται συνέχεια στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, ενώ εδώ και χρόνια έχει μεγάλη δυναμική σε Κίνα και Ιαπωνία.

Στον επενδυτικό τομέα, οι ιαματικές πηγές κερδίζουν αυξανόμενο το ενδιαφέρον των επενδυτών που αντιλαμβάνονται την επιχειρηματική αξία, τόσο της έλξης της ημερήσιας επίσκεψης, όσο και της διαμονής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ιαματικών πηγών έχει εξάρει τον Ιαματικό θερμαλιστικό πλούτο της Ελλάδας και έχει απευθύνει κάλεσμα, στον επιστημονικό κόσμο και τους παράγοντες του Τουρισμού να συνεργαστούν περισσότερο από ποτέ, για να αναγνωριστούν οι θεραπείες της λουτροθεραπείας, ως μια πραγματική και πολύτιμη ειδικότητα, της Διεθνούς Ιατρικής, που θα συμβάλλει στην ανθρώπινη ανοσία.

Τις εργασίες της Ημερίδας, άνοιξε ο Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΙΣΑ, ΕΛΙΤΟΥΡ, Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών που τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η Ελλάδα, στο επίπεδο της εξέλιξης του θερμαλισμού, κατέχει διεθνή ηγετικό ρόλο, όπως τον έχει χαρακτηρίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση Ιαματικών Πηγών, λόγω της ποιότητας και του εκτεταμένου αριθμού των ιαματικών μας πηγών, σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι την θέση που τους αρμόζει στην συνείδηση και τις επιλογές των διεθνών ταξιδιωτών Ιαματικού Τουρισμού, θα κερδίσουν σύντομα και οι μοναδικής ιαματικής αξίας, ελληνικές θερμές πηγές και λουτροπόλεις, με κορυφαίες μεταξύ αυτών, της Λέσβου». Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ πρόσθεσε ότι η αξιοποίηση και ο εξωραϊσμός των λουτροπόλεων, όπως είναι η πηγή στον Πολιχνίτο, θα συμβάλλει σημαντικά, στο να μπορέσει να εκπέμψει η Λέσβος, το παγκόσμιο μήνυμα, προσέλκυσης επισκεπτών.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι κ.κ. Κώστας Μουτζούρης Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Χαράλαμπος Αθανασίου Βουλευτής Λέσβου Ν.Δ, Βασίλης Κοντοζαμάνης τ. αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και υποψήφιος Ευρωβουλευτής Ν.Δ, Παναγιώτης Προβέντζας Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου,

Παναγιώτης Χριστόφας Δήμαρχος Μυτιλήνης, Αφροδίτη Βατή Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δ. Λέσβου, Θεόδωρος Τρύφων Πρόεδρος ΠΕΦ, Θεόδωρος Κωλέτης, Αντιπρόεδρος ΠΕΦ, Ευάγγελος Μυρσινιάς Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λέσβου, Κατερίνα Γαβαλά, Οφθαλμίατρος, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κω, Κων/νος Κουσκούκης, Πρόεδρος Ιπποκράτειου Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, Μιχάλης Κουτσιλιέρης Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Αντώνιος Πολυδώρου, Πρεσβευτής Ελληνικού Τουρισμού, Παναγιώτης Ζαφειρίου, Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Μυτιλήνης, Θεόδωρος Κούσκος Πρόεδρος Ομίλου Optimum Target. Παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο κ. Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Βουλευτής Λέσβου ΠΑΣΟΚ, ο κ. Νίκος Κουβελάς μέλος ΔΣ ΕΛΙΤΟΥΡ, ο κ. Γρηγόρης Κυριάκου μέλος Δ.Σ ΕΛΙΤΟΥΡ, ο κ. Νικόλαος Καρύτης Πρόεδρος Περιφερειακού Τμήματος Λέσβου Χίου Σάμου Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, η κα Μυρσίνη Γαβαλά, Πρόεδρος του Λεσβιακού Συλλόγου Αυτοάνοσων Νοσημάτων «ΗΩΣ» και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «ΕΛΠΙΖΩ» Πασχόντων και Φίλων Ασθενών Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας καθώς και πλήθος κατοίκων του νησιού.

Ενδιαφέρουσες ομιλίες, έκαναν οι κάτωθι κ.κ.

Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος ΙΣΑ, Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας, Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών:

ELITOUR - Ιατρικός Τουρισμός, Παρόν και Μέλλον.

Κωνσταντίνος Κουσκούκης, Καθηγητής Δερματολογίας, Νομικός, Πρόεδρος Ιπποκρατείου Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής:

Ιαματικός Τουρισμός – Ιαματική Ιατρική - Ευεξία.                           

Νίκολαος Ζούρος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πρόεδρος Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων:

Ιαματικές Πηγές Λέσβου Γεωλογία και Γεωθερμικό δυναμικό

Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης Eρευνητής, Προϊστάμενος εργαστηρίου ραδιενέργειας, ΙΠΡΕΤΕΑ, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος:

Ιαματικές Πηγές και φυσικές ραδιολογικές ιδιότητες.

Κατερίνα Κουσουρή, Προϊσταμένη Τμήματος Ειδικών Μορφών Τουρισμού, Υπουργείο Τουρισμού:

Υπουργείο Τουρισμού - Ιαματικός Τουρισμός.                                        

Γιώργος Κακουλίδης,  Μέλος Δ.Σ Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας, Επικεφαλής Τομέα Χρηματοδοτήσεων:                                                                 

Ο ρόλος της επιχειρηματικότητας στην ανάπτυξη του Ιαματικού Τουρισμού. Ευκαιρίες και Προκλήσεις για τις Ελληνικές Επιχειρήσεις

Μιχάλης Κουτσιλιέρης Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής, ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Ιατρικής,  Πρόεδρος Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών:

Αρχέγονα Κύτταρα και φυσιολογία της Γήρανσης, Εργαστήριο Φυσιολογίας του ΕΚΠΑ ως διεθνής κόμβος εκπαίδευσης δια τον Ιαματικό Τουρισμό.  

Αντώνιος Πολυδώρου, Επίτιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Gr. T. POPA Παν. Ιασίου Ρουμανίας, Γενικός Γραμματέας Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, Πρεσβευτής Ελληνικού Τουρισμού:                                                      

Η συμβολή της Ιαματικής Υδροθεραπείας στις Καρδιαγγειακές Παθήσεις

Γεώργιος Στεφανάκος, Πνευμονολόγος, Φυματιολόγος:

Η συμβολή της Ιαματικής Υδροθεραπείας στις Αναπνευστικές Παθήσεις.

Αρναούτογλου Δέσποινα, Δερματολόγος:

Ιαματική Ιατρική, Συμπληρωματική Θεραπεία στην Ψωρίαση.

Κοιλού Αναστασία, Απόφοιτη Νοσηλευτικής ΤΕΙ Αθηνών, Μεταπτυχιακό ΕΚΠΑ:

Η συμβολή του Νοσηλευτικού Προσωπικού στις Ιαματικές Πηγές.

Δημήτριος Ζαχαρίου, Φυσικοθεραπευτής Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας, Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Τμήματος Φυσικοθεραπείας Λέσβου, Χίου, Σάμου:

Ο ρόλος του Φυσικοθεραπευτή στον Ιαματικό Τουρισμό – Θερμαλισμό

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Προέδρου Γιώργου Πατούλη και της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής της Ημερίδας, στις Ιαματικές Πηγές Λέσβου. Παρουσία του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου κ. Άκη Βέρου και του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Μεταφορών κ. Κώστα Αστηρακάκη, επισκέφθηκαν την ιαματική πηγή Πολυχνίτου και στη συνέχεια, την ιαματική πηγή Θέρμα, όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις σημαντικές ευεργετικές τους ιδιότητες.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑ

 

2

DSC02814

DSC02985

4

 DSC03701

DSC02666

DSC03434

DSC03021

DSC03026

DSC03041

DSC03899

DSC03929

DSC03933

elitour lesvos

DSC04126

DSC04137

DSC03949

DSC04149

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή