Με αφορμή αναρτήσεις σε διάφορα blogs που αφορούν το περιεχόμενο ανακοίνωσης της Ομάδας Υγείας – Α! Βοηθειών Πλατείας Συντάγματος, ο Ι.Σ.Α. θα ήθελε για την αποκατάσταση της αλήθειας να επισημάνει τα παρακάτω:

 

  1. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δίνει με συνέπεια το παρόν σε όλες τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις, που στόχο έχουν την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Η συμμετοχή αυτή υπαγορεύεται από τις αρχές και τις αξίες του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας, κι όχι από την ανάγκη εξυπηρέτησης μικροπολιτικών συμφερόντων, όπως συμβαίνει με διάφορες «ομάδες υγείας».
  2. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής αρχών και αξιών, μέλη του Συλλόγου μας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Γιώργο Πατούλη, βρέθηκαν την περασμένη Κυριακή στο Σύνταγμα. Η παρουσία τους στο Ιατρείο που είχε στηθεί στην πλατεία είχε ως μοναδικό σκοπό να συνδράμουν με τις υπηρεσίες τους αλλά και με την παροχή υγειονομικού υλικού που έφεραν μαζί τους, στην παροχή υπηρεσιών πρώτων βοηθειών σε πολίτες που συμμετείχαν στη διαδήλωση.
  3. Η παρουσία των μελών του ΙΣΑ στο Σύνταγμα δεν είχε σε καμία περίπτωση ως στόχο να «καπελώσει» την προσφορά άλλων συναδέλφων, που βρίσκονταν για τον ίδιο λόγο στο ίδιο σημείο. Αλλά να ενισχύσει την προσπάθεια τους. Ο Ι.Σ.Α. ποτέ δεν διεκδίκησε, ούτε σκοπεύει να διεκδικήσει, το «μονοπώλιο» κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης, όπως φαίνεται ότι επιθυμούν να κάνουν οι συντάκτες της παραπάνω ανακοίνωσης. Ο Ι.Σ.Α. πιστεύει ότι όλοι ανεξαιρέτως οι συνάδελφοι ιατροί έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν εθελοντικά σε ανάλογες δράσεις, χωρίς να επιδιώκουν όφελος από αυτή την εθελοντική προσφορά τους.
  4. Η παρουσία του Προέδρου του ΙΣΑ στο Ιατρείο του Συντάγματος και οι δημόσιες ανακοινώσεις που εξέδωσε, είχαν ως αποτέλεσμα να αναδειχθεί σε πανελλαδικό επίπεδο το ζήτημα της χρησιμοποίησης επικίνδυνων χημικών από τις δυνάμεις καταστολής. Επίσης, χάρη στη συνδρομή του Προέδρου του Ι.Σ.Α. και μετά από έκκληση που του έγινε από ΜΜΕ, επετεύχθη μετά από συντονισμό με το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ, ο απεγκλωβισμός και η ασφαλής απομάκρυνση από το χώρο των επεισοδίων, εκατοντάδων πολιτών που είχαν εγκλωβιστεί σε Ξενοδοχείο της Πλατείας Συντάγματος.
  5. Ο Ι.Σ.Α. έχει αποδείξει με τις δράσεις του ότι πρωταγωνιστεί όλα αυτά τα χρόνια στις μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που στόχο έχουν την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας. Ενώ πρωταγωνιστεί και στον τομέα της αλληλεγγύης, με πράξεις όπως η πρόσφατη λειτουργία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, που στόχο έχει την παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε άπορους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας.

Με έργα και όχι με λόγια, ο Ι.Σ.Α. βρίσκεται διαρκώς στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων. Στην πρώτη γραμμή για τη στήριξη των συμπολιτών μας που μας έχουν πραγματική ανάγκη.

Χωρίς να διεκδικεί δάφνες για τη δράση αυτή, χωρίς να απαιτεί το μονοπώλιο της προσφοράς και αναγνώρισης για τις πρωτοβουλίες του.

Στην κρίσιμη αυτή χρονική συγκυρία, θεωρούμε ότι δεν περισσεύει κανείς και δεν υπάρχει χώρος για άσκοπες αντιπαραθέσεις.

Για το Δ.Σ. του Ι.Σ.Α.

                                                                

             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

             ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                    ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή