Αξιότιμε κύριε Διευθυντά

Σε άρθρο της έγκριτης εφημερίδας σας στο φύλλο της 4ης Μαρτίου 2012 , με τίτλο « Ο άλλος πόλεμος για τα γενόσημα», που υπογράφεται από τον αρθρογράφο σας κ. Π. Μανδραβέλη, επιχειρείται ατυχώς και ατεκμηρίωτα από τον γράφοντα, στην προσπάθεια του να «δαιμονοποιήσει» αορίστως και συλλήβδην τους έλληνες γιατρούς και να τους συνδέσει με τα οικονομικά συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών.

Φτάνει στο σημείο να υιοθετεί την άποψη του κου Υπουργού και να εμφανίζει, ως κινδυνολογία, το αναφαίρετο δικαίωμά μας, να ενημερώσουμε τους πολίτες με επιστημονικά στοιχεία και τεκμήρια, για το ποια είναι η αλήθεια για τη χρήση των γενοσήμων φαρμάκων στην Ελλάδα αλλά και στις χώρες με προηγμένα συστήματα υγείας. Τέλος, αναφέρει με εντελώς απαξιωτικό τρόπο πως «Στην Ελλάδα πάλι, πρόεδρος του μεγαλύτερου Ιατρικού Συλλόγου είναι ο κ. Γ.Πατούλης».

Για την αποκατάσταση λοιπόν της αλήθειας και για την προάσπιση του κύρους του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας μας, του ΙΣΑ, θα ήθελα να σας επισημάνω τα παρακάτω:

Πρώτον, εξελέγην Πρόεδρος του μεγαλύτερου Ιατρικού Συλλόγου της χώρας, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη και την ψήφο της πλειοψηφίας των συναδέλφων μου ιατρών – μελών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Κάτι παραπάνω θα ξέρουν οι χιλιάδες συνάδελφοι μου επιστήμονες ιατροί, τους οποίους απαξιώνει για την επιλογή τους ο αρθρογράφος σας κ. Π. Μανδραβέλης.

Δεύτερον, είναι φανερό ότι ο κ. Μανδραβέλης δεν έχει επαρκή επιστημονική γνώση πάνω στο ζήτημα των φαρμάκων, αλλά ούτε γνωρίζει τις θέσεις που διατυπώσαμε ως Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) για το θέμα. Ο ΙΣΑ, ως θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας δεν κινδυνολογεί, αλλά υποστηρίζει με υπεύθυνο και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο ότι είναι υπέρ της χρήσης των επώνυμων γενόσημων φαρμάκων, με μοναδικό κριτήριο την αποτελεσματικότητά τους και όχι την τιμή τους. 

Είμαστε υπέρ της θετικής λίστας και όχι της αντιποίησης του ιατρικού επαγγέλματος. Πιστεύουμε ότι, μέσα από κατάλληλους διαγωνισμούς, ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να επιτύχει τη χαμηλότερη τιμή για το καλύτερο και καταλληλότερο φάρμακο ανα κατηγορία. Επίσης, μέσα από τη διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και τους απαραίτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς, μπορεί να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα στην Οικονομία του Φαρμάκου. Είμαστε υπέρ των αποτελεσματικών και ασφαλών φαρμάκων, και όχι υπέρ των «φθηνότερων», για τα οποία δεν υπάρχουν μελέτες βιοδιαθεσιμότητας ούτε μελέτες κλινικής αποτελεσματικότητας. Τέτοιου είδους φάρμακα αμφιβόλου ποιότητας μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών και να αυξήσουν αυτή καθ’  αυτή και τη Φαρμακευτική Δαπάνη, καθώς και τη Νοσηλευτική Δαπάνη, όταν ο ασθενής δεν ιαθεί κατάλληλα. 

Eπίσης,  ξεκαθαρίζουμε ότι ποτέ ο ΙΣΑ δεν υποστήριξε πως εξαιτίας της λήψης γενόσημων φαρμάκων οδηγούνται ασθενείς στις ΜΕΘ. Όσοι το ισχυρίζονται αυτό, λένε συνειδητά ψέματα. Αν ο κος Μανδραβέλης έχει κάποια τέτοια δήλωση γιατρού μέλους του ΙΣΑ, τον καλούμε όπως μας την γνωστοποιήσει άμεσα για τις δικές μας περαιτέρω νομικές ενέργειες.

Τρίτον, ενημερώνουμε υπεύθυνα τους αναγνώστες σας ότι ο κίνδυνος για τους ασθενείς δεν «κρύβεται» στην επιλογή μεταξύ πρωτότυπου ή επώνυμου γενόσημου φαρμάκου. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και δεν πρόκειται για κινδυνολογία ( όπως ατυχώς υποστηρίζει ο κ. Λοβέρδος και υιοθετεί ο αρθρογράφος σας), όταν απελπισμένες πολιτικές ηγεσίες σαν τη σημερινή του Υπουργείου Υγείας , υπό την πίεση που της ασκούν οι δανειστές της χώρας μας,  επιχειρούν να προωθήσουν αποκλειστικά το πιο φθηνό φάρμακο, με μοναδικό κριτήριο την τιμή του.

Ο ΙΣΑ ζητά την ισότιμη πρόσβαση όλων των ασφαλισμένων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δε θέλουμε να έχουν πρόσβαση στο αποτελεσματικό φάρμακο μόνον οι πλούσιοι. Οι ασθενείς δεν είναι ψυχρά νούμερα: είναι άνθρωποι που δικαιούνται να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε αποτελεσματικές θεραπείες και φάρμακα. Είναι ή δεν είναι ντροπή να δικαιούται ο κάθε ασφαλισμένος της χώρας, που πληρώνει χιλιάδες ευρώ σε εισφορές, μόλις 23 ευρώ για τα φάρμακα του; Γιατί τόσο έχει κοστολογήσει την υγεία μας ο κ. Λοβέρδος για το 2012.

Τέταρτον, ο Ι.Σ.Α. εδώ και χρόνια έχει διατυπώσει τη θέση ότι πρέπει επιτέλους να υπάρξει ένας εξορθολογισμός στις δαπάνες, χωρίς όμως να μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών. Ο Ι.Σ.Α. έχει ταχθεί υπέρ της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, για την καθυστερημένη εφαρμογή της οποίας στη χώρα μας ασφαλώς και δεν ευθύνονται οι γιατροί, αλλά αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις. Όπως δεν ευθύνονται οι γιατροί που στην Ελλάδα χορηγούνται ανεξέλεγκτα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή. με μια απλή επίσκεψη στο φαρμακείο, με αποτέλεσμα ακόμη και για ένα απλό συνάχι να χορηγείται αντιβίωση χωρίς αυτή να είναι απαραίτητη. Περιμένουμε λοιπόν τη δημόσια στήριξη της εφημερίδας σας στη θέση που επανειλημμένα έχουμε διατυπώσει ως Σύλλογος, κανένα φάρμακο να μην χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή. Όπως περιμένουμε να αναδείξετε τις ευθύνες του κουΛοβέρδου στο ζήτημα των ηλεκτρονικών διαγωνισμών του Υπουργείου Υγείας για την προμήθεια φαρμάκων, οι οποίοι έχουν μείνει στα χαρτιά, συμβάσεις δεν έχουν υπογραφεί και οι «εκπτώσεις του 95%» για τις οποίες πανηγύριζε ο κ. Υπουργός, έχουν μείνει στα χαρτιά. Έτσι θα μειωθεί η δημόσια δαπάνη; Η θα μειωθεί η δημόσια δαπάνη με αυτό που ο κ. Λοβέρδος προωθεί, ο φαρμακοποιός να δίνει υποχρεωτικά το πιο φθηνό φάρμακο και ο γιατρός να συνταγογραφεί με βάση τη δραστική ουσία. Που εφαρμόζεται στον κόσμο αυτό; Πουθενά φυσικά.

Σε κάθε περίπτωση θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε τους αναγνώστες της έγκριτης εφημερίδας σας ότι ο Ι.Σ.Α. ενδιαφέρεται πάνω και πρώτα από όλα για την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας. Για μας υγεία είναι οι άνθρωποι, κι όχι τα μικροπολιτικά ή τα επιχειρηματικά συμφέροντα που λυμαίνονται το χώρο που εμείς οι γιατροί υπηρετούμε.

Φιλικά

Γιώργος Πατούλης

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή