Αξιότιμε κύριε Διευθυντά

Στην έγκριτη εφημερίδας σας της 7ης Μαρτίου , στη στήλη «Γράμματα Αναγνωστών», φιλοξενήθηκε τεκμηριωμένη απάντηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, σε δημοσίευμα του αρθρογράφου σας κου Πάσχου Μανδραβέλη με θέμα ταγενόσημα φάρμακα και τις θέσεις του Ι.Σ.Α. σε αυτά.

Στην τεκμηριωμένη αυτή απάντηση του Συλλόγου μας υπήρξε ένα νέο σχόλιο του κου Μανδραβέλη, το οποίο αδικεί κατάφωρα την προσπάθεια που καταβάλλει ο Ιατρικός Κόσμος  της χώρας αλλά και ο Ι.Σ.Α., για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας στην πατρίδα μας. Και για το λόγο αυτό αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε.

Είναι άδικο για τη σημερινή κατάσταση της δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα να καταλογίζει ευθύνες και να κατηγορεί για ανικανότητα τον Ι.Σ.Α. ο κος Μανδραβέλης. Και είναι άδικο γιατί :

  1. Δεν είναι οι γιατροί και ο ΙΣΑ που νομοθετούν και αποφασίζουν την πολιτική υγείας στη χώρα μας. Το πολιτικό σύστημα είναι αυτό που παίρνει τις αποφάσεις, τις οποίες στη συνέχεια καλούμαστε εμείς οι γιατροί να υπηρετήσουμε. Όσο είναι οι γιατροί υπεύθυνοι στο βαθμό που μας καταλογίζει ο αρθρογράφος σας για τα προβλήματα στο χώρο της υγείας, τόσο είναι υπεύθυνοι και οι δημοσιογράφοι για την παρακμή του πολιτικού συστήματος και τη σημερινή οικονομική και κοινωνική κρίση που περνά ο τόπος μας.
  2. Δεν μπορεί να ευθύνονται οι γιατροί για τα χάλια της υγείας στη χώρα μας, όταν αυτοί αποτελούν τα πρώτα θύματα των προβλημάτων του χώρου που υπηρετούμε.Οι γιατροί είναι αυτοί που εργάζονται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και σώζουν καθημερινά ζωές ασθενών. Οι γιατροί είναι αυτοί που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και τους χρωστούν εφημερίες μηνών, ή πληρώνονται με καθυστέρηση έως και δύο ετών από τα ταμεία για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους ασφαλισμένους τους. Οι γιατροί είναι αυτοί που εδώ και χρόνια ζητούν την ηλεκτρονικήσυνταγογράφηση, τη διενέργεια δημόσιων διαγωνισμών για τις προμήθειες, τον εκσυγχρονισμό του πειθαρχικού μας δικαίου, τη μείωση της σπατάλης.
  3. Στο σχόλιο του ο κοςΜανδραβέληςχρησιμοποιεί νούμερα για να υποστηρίξει δήθεν την επίθεση του στον ιατρικό κόσμο. Στον αρθρογράφο σας και στους δήθεν τεχνοκράτες μανδαρίνους που κυριαρχούν τα τελευταία δύο χρόνια στα κέντρα λήψης των αποφάσεων στο χώρο της υγείας, οι οποίοι αντιλαμβάνονται την Υγεία ως νούμερα και στατιστικές, εμείς οι γιατροί απαντάμε με την καθημερινή προσφορά μας και τις υπηρεσίες που δίνουμε σε χιλιάδες συνανθρώπους μας. Και οι άνθρωποι για μας έχουν ψυχή, δεν είναι αριθμοί.

Ας καταλάβουν ορισμένοι επιτέλους ότι δεν νομοθετούν οι γιατροί, δεν αποφασίζουν πολιτικές οι γιατροί, δεν υπάρχει και δεν μπορεί να λειτουργήσει σύστημα υγείας, δημόσιο ή ιδιωτικό, χωρίς γιατρούς.

 

Γιώργος Πατούλης

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

 

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή