Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΙΣΑ στο Βερολίνο, στα πλαίσια της αδελφοποίησης των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών και Βερολίνου. Η πράξη αδελφοποίησης που ξεκίνησε για πρώτη φορά στην Ευρώπη με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, στόχο έχει τη δημιουργία πολιτικών υγείας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Κατά την επίσκεψη στο Βερολίνο, ο Πρόεδρος, κος Γιώργος Πατούλης και οι λοιποί εκπρόσωποι του ΙΣΑ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Πρόεδρο του ΙΣ Βερολίνου, κο Güntner Jonitz και αρκετά στελέχη του ΔΣ του Συλλόγου για το παρόν και το μέλλον της υγείας, μέσα από τα πρότυπα της ισχυρότερης οικονομικής δύναμης της Ευρώπης. Σε άκρως φιλική και συναδελφική ατμόσφαιρα, διεξήχθη ένας ουσιαστικός διάλογος σε ό,τι φορά τα καίρια θέματα της Υγείας και τα υγειονομικά συστήματα των δύο χωρών.

Οι δύο πλευρές επεσήμαναν τη σπουδαιότητα, το συμβολισμό και ιδιαιτέρως το ουσιαστικό περιεχόμενο της αδελφοποίησης των Ιατρικών Συλλόγων των πρωτευουσών Γερμανίας και Ελλάδας, όπου λαμβάνονται καίριες αποφάσεις που αφορούν το χώρο της Υγείας, από τις αντίστοιχες κυβερνήσεις.

Συμφώνησαν ότι ο ρόλος τους οφείλει και πρέπει να είναι παρεμβατικός και καθοριστικός στις χαρασσόμενες από τις κυβερνήσεις πολιτικές υγείας.

Απεδέχθησαν ως αναγκαίο το συντονισμό των Ιατρικών Συλλόγων των πρωτευουσών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ως ευρισκόμενων δίπλα στα κέντρα λήψης αποφάσεων που αφορούν την υγεία. Προσβλέπουν σε ένα κοινό πλαίσιο αρχών και θέσεων που θα διασφαλίζει ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας για τον ευρωπαίο πολίτη και αξιοπρέπεια σε όλα τα επίπεδα για τον ευρωπαίο γιατρό.

Ακολούθησε 6ωρη εκτενής συζήτηση πάνω σε όλο το φάσμα των ζητημάτων και των προβλημάτων που οι ιατρικές κοινότητες των δύο χωρών αντιμετωπίζουν, και σε αρκετά σημαντικό ποσοστό είναι κοινά, ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση μιας γενικότερης κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συμφωνήθηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών από τους δύο Ιατρικούς Συλλόγους για σταδιακή υλοποίηση των κοινής αποδοχής στόχων που συναποφασίστηκαν μέσα από συνεχή διάλογο και συνεργασία.

Μέσα από το πλαίσιο συναντήσεων και επαφών, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, κος Γιώργος Πατούλης δηλώνει: "Για πρώτη φορά στην Ευρώπη προβαίνουμε οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών και Βερολίνου σε ένα καινοτόμο πλαίσιο συνεργασίας μιας αδελφοποίησης για να ανταλλάξουμε απόψεις και να εγκαθιδρύσουμε ένα κοινό πλαίσιο με ομοιογενή ποιοτικά συστήματα Υγείας, βασισμένα σε κοινές αρχές."

Στα πλαίσια της επίσκεψης στο Βερολίνο, υπήρξαν σημαντικές, αποδοτικές και χρήσιμες συναντήσεις με υψηλά ιεραρχικά ιστάμενα στελέχη της Ελληνικής Πρεσβείας, με το Μητροπολίτη Γερμανίας κκ Αυγουστίνο, με το προεδρείο του ελληνογερμανικού συνδέσμου ""ΕΞΑΝΤΑΣ", καθώς και με πολλούς έλληνες γιατρούς.

Ενδεικτικά, τέθηκαν τα θεμέλια μιας προσπάθειας για να διευρύνουμε στο μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες απορρόφησης Ελλήνων γιατρών που βιώνουν έντονα τις συνέπειες τις ιατρικής ανεργίας στη χώρα μας, με δεδομένο το έλλειμμα ιατρικού δυναμικού που αντιμετωπίζει η Γερμανία.

Εν όψει της λογιστικής εποχής θα υπογραφεί Χάρτα Υγείας μεταξύ των Ιατρικών Συλλόγων των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών και θα ξεκινήσει σειρά επαφών με στελέχη της Γερμανικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν όψει της δημιουργίας δράσεων και προγραμμάτων που θα έχουν στο επίκεντρο τον ευρωπαίο ασθενή.

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                        ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

 


berlin-photo1

 Στα γραφεία του Ι.Σ. Βερολίνου από αριστερά ο επίτιμος Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. κ. Σ. Ρηγάκης, ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. κ. Γ. Πατούλης, ο Πρόεδρος του Ι.Σ. Βερολίνου κ. G. Jonitz και μέλη του Δ.Σ. του Ι.Σ. Βερολίνου

berlin-photo2

Με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πάσης Γερμανίας κ.κ. Αυγουστίνο

berlin-photo3

Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. μαζί με τον επιτετραμένο σύμβουλο του Πρέσβη κ Φρυγανά και με τον 2ο Γενικό Γραμματέα κ. Κολιάδη

 


 

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή