Προς  

κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο

Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

 

Αθήνα 28.08.2012

Α.Π 32010

 

ΘΕΜΑ: « Ο ΙΣΑ ΘΕΩΡΕΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΩΣΤΕ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΕΙ ΘΕΣΗ ΙΑΤΡΟΥ ΣΤΟ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΕΓΙΣΤΗΣ»

«ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΑΚΡΙΤΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΖΩΗ ΤΟΥΣ»

 

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στα πλαίσια λειτουργίας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών πραγματοποίησαν Ακριτικό Οδοιπορικό Υγείας, από το νοτιότερο ως το βορειότερο άκρο μιας ξεχασμένης Ελλάδας, δημιουργώντας ένα δίκτυο ιατρικής και κοινωνικής στήριξης στους ακρίτες της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας: από το νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης, το Καστελόριζο, την απομακρυσμένη Γαύδο, την ακριτική ζώνη Χάλκης, Νισύρου, Σύμης, Κάσου, Καρπάθου, Ανάφης, Λειψών, Αρκιών, Αγαθονησίου, ως τα Λάβαρα του Σουφλίου, τους Μεταξάδες του Διδυμότειχου και τον Κυπρίνο της Ορεστιάδας.

Στόχος του Οδοιπορικού Υγείας ήταν η στήριξη των κατοίκων παραμεθόριων περιοχών, η διανομή φαρμακευτικού υλικού και αναλωσίμων μέσα από τις κοινωνικές Υπηρεσίες των τοπικών κοινωνιών και τα Αγροτικά Ιατρεία και η παράλληλη καταγραφή των προβλημάτων και των υγειονομικών αναγκών των κατά τόπους περιοχών. Αφουγκραζόμενοι τις καρδιές των κατοίκων της Μεγίστης, διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι που κρατούν τις Θερμοπύλες, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, φοβούνται ότι θα πεθάνουν επειδή δεν υπάρχει γιατρός. Είναι καλυμμένη μόνο η θέση του αγροτικού γιατρού, ενώ θέση για ειδικό γιατρό ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Περιστασιακά, κάποιοι ειδικοί γιατροί της Ρόδου ή άλλων περιοχών εναλλάσσονται ανά δεκαήμερα, προσπαθώντας να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων. Κι αυτό, διότι ο προηγούμενος ειδικός γιατρός που είχε τη θέση του ειδικού γενικής ιατρικής, πήρε απόσπαση και δεν έχει ζητήσει μέχρι σήμερα την μετάθεση του και συνεπώς, η θέση του ειδικού γιατρού στο Πολυδύναμο Ιατρείο Μεγίστης δε μπορεί να ανοίξει.

Με το παρόν έγγραφο αιτούμεθα, την άμεση παρέμβασή σας, ώστε με Υπουργική Απόφαση να προκηρυχθεί οργανική θέση ειδικού γιατρού γενικής ιατρικής ή παθολογίας προκειμένου να επανδρωθεί το Πολυδύναμο Ιατρείο Μεγίστης με μόνιμο γιατρό ΕΣΥ.

Δεν είναι δυνατό οι Ακρίτες των Νησιών μας να έχουν αυτή την αγωνία για το αν θα ζήσουν ή θα πεθάνουν κάθε φορά που αρρωσταίνουν. Έχουν ήδη άλλες πολλές αγωνίες, αυτή πρέπει να καλυφθεί.

Αναγνωρίζοντας την αξιοκρατία και ευαισθησία που διέπει τις πολιτικές σας πράξεις, παρακαλούμε για τις ενέργειες σας.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                                         ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή