Προς τον κο. Ανδρέα Λυκουρέντζο

                Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης               

 

Εξαιρετικά Επείγον

ΘΕΜΑ: «Πρέπει να ανακληθούν οι επιβληθείσες ποινές στους ουρολόγους λόγω της σύγχυσης που είχε δημιουργηθεί με την έκδοση της εγκυκλίου και την έλλειψη πληροφόρησης»

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Σχετικά με τις αποφάσεις του ΕΟΠΥΥ, περί επιβολής διοικητικών κυρώσεων και καταλογισμού ζημίας και αποφάσεων του Αντιπροέδρου Α’ του ΕΟΠΥΥ, περί αφαίρεσης του δικαιώματος συνταγογράφησης που επιβλήθηκαν σε ιατρούς ουρολόγους, οι οποίοι συνδέονται με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (το οποίο εντάχθηκε στον ΕΟΠΥΥ με τον Ν.3918/2011) με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου και οι οποίοι συνταγογράφησαν συγκεκριμένα σκευάσματα (cialis, Viagra) παρακαλούμε όπως εντός των πλαισίων των αρμοδιοτήτων σας , εξετάσετε τα εξής πραγματικά περισταστικά:

1)Δεν υπήρξε εσκεμμένη ενέργεια , δόλος, για την συνταγογράφηση των συγκεκριμένων φαρμάκων και ουδεμία ωφέλεια υπήρξε για τους ιατρούς αντιστοίχως , ουδεμία δε ζημία υπέστη το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

2)Όλες τους οι ενέργειες αντικατοπτρίζουν την επιστημονική τους γνώμη για την χορήγηση των φαρμάκων αυτών , προς πλήρη ίαση των ασθενών και για αυτό το λόγο τα συνταγογραφούσαν, σε συνδυασμό με άλλα σκευάσματα για τον επιδιωκόμενο σκοπό.

3)Ατυχώς δε, λόγω της ευρείας δημοσίοτητας των συγκεκριμένων φαρμάκων προς έναν σκοπό, παρεξηγήθηκε η θεραπευτική τους αξία, λόγω επιστημονικής άγνοιας . Μάλιστα δεν υπάρχουν κατά την κρίση των επιστημόνων άλλα ισοδύναμα σκευάσματα για την ιάση συγκεκριμένων ασθενειών . Έτσι κατά την απόλυτη επιστημονική τους κρίση, η οποία αποτυπώθηκε σε γνωμάτευση και η οποία συνόδευε την συνταγή , όπως καθόριζε το άρθρο 1 παρ. 2 περ. Β’ του Ν.3457/2006 , όπως ερμηνεύεται με την ΔΥΓ3(α)/οικ.53258/22.4.2009 εγκύκλιο του ΥΥΚΑ, φαίνεται οτι οι ιατροί έπραξαν εντός των νομίμων καθηκόντων τους.

4)Πρέπει δε να σας υπενθυμίσουμε οτι η ΔΥΓ3(α)/οικ.53258/22.4.2009 ήταν μεταγενέστερη της ΔΥΓ3(α)/ΓΠ 84921/2-7-2007 με αποτέλεσμα να προκύψει σύγχυση στην ερμηνεία του Ν.3457/2006. Έτσι μέχρι την έκδοση της ΔΥΓ3(α)/οικ.32294/8-4-2011 δεν είχε καθοριστεί επακριβώς το καθεστώς συνταγογράφησης των συγκεκριμένων φαρμάκων. Και άρα για το χρονικό διάστημα μεταξύ Απριλίου έως Δεκεμβρίου του έτους 2010 , κατά το οποίο έγινε η συνταγογράφηση των εν λόγω φαρμκάκων ίσχυε η ΔΥΓ3(α)/οικ.53258/22.4.2009 , η οποία διευκρίνιζε οτι : «Τα φάρμακα που αντιστοιχούν στις σχετικές ενδείξεις και περιλαμβάνονται στο παράρτημα της εγκυκλίου του ΕΟΦ αποζημιώνονται εφόσον συνοδεύονται απο αιτιολογημένη γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού, η οποία συσχετίζει την ένδειξη του φαρμάκου με την παθολογική κατάσταση του ασθενούς. Η δαπάνη απόκτησης των εν λόγω φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων , καλύπτεται απο τα ασφαλιστικά ταμεία, όταν υφίσταται αναγκαιότητα συνταγογράφησης λόγω συνύπαρξης παθήσεων, που σύμφωνα με την ανωτέρω γνωμάτευση προκαλούν ή επάγουν δυσλειτουργίες ή προβλήματα που συμβάλουν στην νοσηρή κατάσταση του ασθενούς. Υπενθυμίζεται οτι ο σχετικός νόμος προβλέπει τη μη κάλυψη ενδείξεων φαρμάκων και όχι των φαρμμάκων καθαυτών.»\

5)Θα θέλαμε επίσης να σας επιστήσουμε την προσοχή σε σχέση με την διοικητική κύρωση – ποινή της αφαίρεσης του δικαιώματος συνταγογράφησης, η οποία θεσπίστηκε το έτος 2011 και επιβλήθηκε για πράξεις, οι οποίες φέρονται να διεπράχθησαν κατά το έτος 2010.

Είναι λοιπόν εντελώς άδικο και αντισυνταγματικό να επιβληθούν βαρύτατες και εξαντλητικές πειθαρχικές κυρώσεις, αμφίβολης νομιμότητας, και εν μέσω οικονομικής κρίσης , εξαιτίας της σύγχυσης η οποία προήλθε απο την ως άνω Υ.Α. Άλλωστε και μόνο το γεγονός οτι οι ιατροί αυτοί δεν συνταγογράφησαν τα συγκεκριμένα σκευάσματα, αφότου εκδόθηκε η ΔΥΓ3(α)/οικ.32294/8-4-2011, αποδεικνύει το βασιμότατο ισχυρισμό της σύγχυσης που προέκυψε στον ιατρικό χώρο, καθώς επίσης και της ελλιπούς πληροφόρησης, που είχαν απο τους Αρμόδιους Φορείς.

Κατόπιν τούτων σας καλούμε όπως κατά δίκαιη κρίση ενεργήσετε άμεσα ώστε να ακυρώθουν άλλως αναστείλουν οι πειθαρχικές ποινές οι οποίες υποβλήθηκαν στα μέλη μας, ευελπιστούντες οτι θα δείξετε την δέουσα επιμέλεια.

                                        Για το Δ.Σ. του Ι.Σ.Α.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                                  ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

 

Κοινοποίηση :
1) κο. Μάριο Σαλμά- Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

2) κο. Γεράσιμο Βουδούρη – Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή